Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Και τρεις Αντισσαίοι στη Λεσβιακή Φάλαγγα που πολέμησε στη νικηφόρο μάχη του Κλαπάδου.


Και τρεις Αντισσαίοι στη Λεσβιακή Φάλαγγα που πολέμησε στη νικηφόρο μάχη του Κλαπάδου.

Διαβάζω αυτές τις μέρες το βιβλίο '' Η Λεσβιακή Φάλαγγα - Ιστορία των Προγόνων μας ", έκδοση ΜΥΘΟΣ,  της φίλης . Κωνσταντίνας Βάκκα- Κυριαζή, συζύγου του καλού μου φίλου, φυσικομαθηματικού και ιστοριοδίφη Αριστείδη Κυριαζή. Ένα καλαίσθητο, εξαιρετικού περιεχομένου και μεγάλης ιστορικής σημασίας βιβλίο που αναφέρεται στην εθελοντική προσφορά και δράση ομάδας  Λέσβιων της Αμερικής, της «Λεσβιακής Φάλαγγας», κατά την ιστορική και νικηφόρο  μάχη του Κλαπάδου στις 8 Δεκεμβρίου του 1912, που τέλειωσε για πάντα την 450 χρόνων Τουρκική σκλαβιά  του νησιού μας.
Με βάση  το περιεχόμενο του βιβλίου της,  η  συγγραφέας έβγαλε τον πανηγυρικό των «ελευθερίων» του νησιού  στο Σύλλογο Σκαλοχωριτών στις 9 του Δεκέμβρη. Εκεί γιορτάσαμε τα πραγματικά ελευθέρια του νησιού μας. Τα πραγματικά λέω, γιατί στις 8 Δεκέμβρη 1912 ελευθερώθηκαν το βόρειο , το  κεντρικό και δυτικό τμήμα του νησιού μας μετά την ηρωική μάχη στον Κλαπάδο, ενώ η πρωτεύουσα, το νότιο και το ανατολικό τμήμα  του είχαν ελευθερωθεί ένα μήνα πριν, στις 8 του Νοέμβρη από το θρυλικό «Αβέρωφ», με Κυβερνήτη το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
Όλα τα χωριά της χερσονήσου του Ορδύμνου ελευθερώθηκαν μετά από την μάχη του Κλαπάδου, το Σκαλοχώρι πρώτο στις 9 του Δεκέμβρη , η Ερεσός στις 17, άλλα χωριά μας άλλες μέρες; και τελευταίο στις; 24 Δεκέμβρη, η Ανεμώτια.
Στη λογική ότι  η εορτή των ελευθερίων στις 8 Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί για την απελευθέρωση του νησιού για του Σκαλοχωρίτες και τους λοιπούς απελευθερωθέντες μετά την μάχη του Κλαπάδου είναι γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια, ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών της Αθήνας για χρόνια τώρα εορτάζει τα ελευθέρια του χωριού τους μετά τις 8 Δεκέμβρη κάθε χρόνο. 
Έτσι η φετινή εκδήλωση έγινε την Κυριακή 9 τ.μ.. Ο πανηγυρικός  λόγος της κ. Βακκά  - Κυριαζή στηρίχθηκε στα δικά της  σχετικά ιστορικά ευρήματα που αποτέλεσαν την ύλη του βιβλίου της  Τούτο  κυκλοφόρησε πρόσφατα, παράλληλα με το αναθηματικό μνημείο που στήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου στο Πλωμάρι και η εορτή των αποκαλυπτηρίων  της με μεγάλη επισημότητα έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Φ. Κουβέλη, άλλων επισήμων και όλου του λαού του Πλωμαρίου,  την 10η Νοεμβρίου 2018 . Σ’ αυτό έχουν χαραχθεί τα ονόματα των 210 μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας του σώματος Λεσβίων εξ Αμερικής που έλαβαν μέρος στην ηρωική  μάχη του ΚΛΑΠΑΔΟΥ .
Μεταξύ των μελών   της Λεσβιακής Φάλαγγας, που  ήρθαν απ’ την Αμερική για να πολεμήσουν  για την απελευθέρωση του νησιού μας, περιλαμβάνονται  τα ονόματα και τριών  Αντισσαίων. Του Παναγιώτη Γουρνέλου πατέρα του Αριστείδη και παππού του Παναγιώτη Γουρνέλου. Δεύτερος είναι ο με το όνομα Νικόλαος Τσιπνής, υποθέτω Τσικνής και τρίτος ο Παναγιώτης Γιανέλλης που πολέμησε στη συνέχεια στους δύο Βαλκανικούς πολέμους. Το 1930 τούτος διέμενε στην Αμερική και όπως σ’ όλους τους συμπολεμιστές του της Λεσβιακής Φάλαγγας, του δόθηκε σχετικό μετάλλιο. (Τούτα κατά τα αναφερόμενα στο βιβλίο αυτό)
Το όνομά των τριών αυτών συγχωριανών μας μαζί με αυτά των 207 άλλων συναγωνιστών τους είναι χαραγμένα στο προαναφερόμενο ομώνυμο μνημείο στο Πλωμάρι.
Τιμή και δόξα σ’ όλους αυτούς τους εξ Αμερικής της Λεσβιακής Φάλαγγας που εξ ιδίων «πάνοπλος(η Φάλαγγα), με τας στολάς της, με τα πολεμοφόδιά της και όλα τα αναγκαιούντα δια την εκπλήρωσιν του σκοπού της μέσα, χωρίς να επιβαρυνθεί ποσώς το πολεμικόν  ταμείον της Ελλάδος» (όπως έγραφε η εφημερίδα «Ατλαντίς») ήρθαν για να συνδράμουν τον Ελληνικό Στρατό στο να απελευθερωθεί το νησί μας.
Τούτο δε εκκινούντες, και μόνο με τη δική τους φιλοπατρία και θέληση. Αντιγράφω σχετικώς, από το πιο πάνω αναφερόμενο βιβλίο. «Ημείς αφήκαμεν τας εργασίας μας, τα κέρδη μας, την ησυχία μας και αυθορμήτως υποβαλλόμεθα εις μύριας κακουχίας και στερήσεις, δεν θα διστάσουμε δε να θυσιάσωμεν και αυτήν την ζωή μας προς πραγματοποίηση του Εθνικού μας ονείρου.», όπως έγραφαν στην «Ατλαντίς» προς τους συμπατριώτες τους στην Αμερική ζητώντας τους την διαρκή στήριξή τους.
Ας  είναι αιωνία η μνήμη όλων των της «Λεσβιακής Φάλαγγας» και μεταξύ αυτών και των τριών συγχωριανών μας.
 
27.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: