Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ο ογκόλιθος "Κούκος" που επικρέμαται της "κεφαλής" του Μεσοτόπου.

Ο χρήστης Takis Iordanis κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Ο ογκόλιθος "Κούκος" που επικρέμαται της "κεφαλής" του Μεσοτόπου.
Takis Iordanis προς MESOTOPOS - ΜΕΣΟΤΟΠΟΣ
<<μεσοτοπίτικα νέα>>
Αριθ.Φύλλου 251- Νοέμβριος -Δεκέμβριος 2018
Άρθρο μου "Ο << Κούκος>> και η Μεταστάθεια του"
Ο «Κούκος » και η Μεταστάθειά του.
του Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη ( Ph.D.)
• Προέδρου του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης
για την Ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»,
• τ. Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων,
• τ. Πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.
Φαινόμενο της Φυσικής, εξαιρετικής σπουδαιότητος και ιδιαίτερα σπάνιο, η μεταστάθεια, που απαντά στη Φύση αλλά σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. 
Η πλέον χαρακτηριστική, η ισορροπία σφαίρας επί κορυφής κώνου. Η κατάσταση αυτή είναι τόσο επιρρεπής σε ανισορροπία που αρκεί ένα «φύσημα τ’ αγέρα» ώστε υπό την επίδραση της βαρύτητας να γκρεμιστεί η σφαίρα. Αντιστοίχιση πλήρης στα ως άνω θεωρητικά, ο «Κούκος» στην κορυφή του λόφου πάνω απ’ το χωριό σας, τον πάντα αγαπητό μου Μεσότοπο. Στην περίπτωσή μας «φύσημα τ’ αγέρα» μπορεί να είναι μια ισχυρή σεισμική δόνηση, μια νεροποντή ή το χειρότερο, δημιουργία πάγου στα θεμέλια του ογκολίθου και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο αγέρας, ο παγετός και γενικά όλα τα μετεωρολογικά εκείνα φαινόμενα που επιφέρουν αποσάθρωση στα πετρώματα και στην περίπτωσή μας στη βάσης του ογκολίθου. Πάντως αυτό που απεύχομαι είναι ο «Κούκος» να κυλίσει. Δεν συνηθίζω, σε μεταφυσικά θέματα, να κάνω Κασσάνδρειες προβλέψεις. Ως μηχανικός όμως, σε φυσικά θέματα στα οποία υπάρχει το αίτιο και το αιτιατό, τολμώ να το κάνω. Στην περίπτωση του «Κούκου» το αίτιο είναι μπροστά μας. Η μεταστάθεια του. Το αιτιατό εύχομαι να μη υπάρξει ποτέ, αφού άμεσα θα κινηθούν οι υπεύθυνοι του Δήμου, της Νομαρχιακής Ενότητας και της Περιφέρειας και θα κομματιάσουν τον «Κούκο» με αποτέλεσμα τούτος να καταστεί ανενεργός. Αν παρ’ ελπίδα τούτο δεν γίνει και ο «Κούκος» κάποια στιγμή κυλίσει προς τα κάτω, τότε με την αυξανόμενη ορμή που θα αποκτήσει καθώς θα αυξάνει η ταχύτητά του κυλώντας στο επικλινές πλάϊ του λόφου για περίπου 150 μέτρα μέχρι τα πρώτα σπίτια που θα συναντήσει, « Θεός να βάλλει το χέρι του», στο τι αποτελέσματα θα έχει. Τούτο βέβαια λαμβάνοντας υπ’ όψη και το μέγεθος του ογκολίθου αυτού. 
Τα εκ της βαρύτητας καταστροφικά φαινόμενα τα βλέπουμε συχνά στην εντόνως ορεινή χώρα μας, όπου η κατακρήμνιση βράχων είναι σύνηθες φαινόμενο κυρίως το χειμώνα μετά από βροχοπτώσεις, χιόνια, και πάγους. Στην ηπειρωτική χώρα, κάθε τόσο στις τηλεοράσεις βλέπουμε πτώσεις ογκολίθων, ακόμη καταπτώσεις πρανών δρόμων που πολλές φορές τους αποκλείουν ακόμα και για μέρες, μέχρι να παρέμβουν τα ανάλογα μηχανήματα και απομακρύνουν όλα τα πεσμένα απ’ το οδόστρωμα. Πρόσφατα η σχετική επικαιρότητα, είχε εστιασθεί στο νησί μας. Στο Πλωμάρι, όταν στο λόφο του Αη-Λιά έγινε κατάπτωση βράχων, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα. Το ευτύχημα ήταν ότι τα βράχια που έπεσαν δεν είχαν μεγάλη διαδρομή και δεν απέκτησαν μεγάλη ορμή. Έτσι σταμάτησαν στο τοίχο των πρώτων σπιτιών. Στην περίπτωση όμως του «Κούκου» κατά πως τα περιέγραψα πιο πάνω, ατυχώς δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. 
Πέραν των ως άνω θεωρητικών, σχετική πείρα απέκτησα και στη πράξη πληρώνοντάς την μάλιστα ακριβά, με πολλές χιλιάδες Ευρώ. Συγκεκριμένα στο Λατομείο που δημιούργησα στην Άντισσα, κατάπτωση ογκολίθων σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μας κατέστρεψε ένα μεγάλης δυναμικότητας αεροσυμπιεστή και μια ολοκαίνουργια τσάπα-σφυρί. 
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι έχω παρακολουθήσει εκ του πλησίον τις αγωνίες σας για τον «Κούκο» εδώ και ενάμισι – δυό χρόνια και τις συμμερίζομαι πλήρως. Παρακολούθησα ακόμη τις ενέργειές σας τόσο από την πλευρά της Κοινότητάς σας όσο και του δικού σας Συλλόγου.
Αναμφίβολα η λύση του προβλήματος θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι άμεση και κόστους λελογισμένου, αν η μελέτη και εκτέλεση του τεμαχισμού του, ανατίθετο σε εξειδικευμένο γραφείο που αναλαμβάνει κατεδάφιση κτιρίων εντός πόλεων με τη μέθοδο του ελεγχόμενου δυναμιτισμού. Όσον αφορά τα γραφειοκρατικά θέματα τα οποία ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι, μπροστά στην προφύλαξη περιουσιών και κυρίως ανθρωπίνων ζωών, πιστεύω ότι κανένα δημόσιο λογιστικό δεν έχει καμμία ισχύ και καμμία δικαιοδοσία. Το στην αγγλοσαξονική “safety first” που μας δίδασκαν οι καθηγητές μας στην Αγγλία δηλ. «σε προτεραιότητα, η ασφάλεια» και μάλιστα συμπληρωμένο «με οποιοδήποτε κόστος», αποτελεί το χρυσό κανόνα τέτοιων περιπτώσεων. 
Αν χαθεί μία έστω ζωή, άραγε σε τι κόστος θα την κοστολογήσει το δημόσιο λογιστικό για την οφθαλμοφανή και πρόδηλη περίπτωση υψηλού κινδύνου του «Κούκου», που για χρόνια αποτελούσε πληγή χαίνουσα ;. 
Τέλος πέραν αυτού, υπάρχει και το συνειδησιακό άγος των αρμοδίων. Ο αρμόδιος που εκ της αβελτηρίας του, αναβλητικότητας του ή δεν ξέρω τι άλλο ακόμη, θα γίνει αίτιος να χαθεί μια ζωή, πώς θα μπορέσει να κοιμάται εφεξής με ήσυχη συνείδηση ;;! Ας ελπίσουμε ότι όταν θα κυκλοφορούν τα αγαπητά μου «μεσοτοπίτικα νέα», η αξία του παρόντος άρθρο μου θα είναι μηδενικής αξίας , αφού οι αρμόδιοι θα έχουν παρέμβει και ο «Κούκος» θα έχει πιά κομματιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: