Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

«Τον αγώνα τον καλό ηγώνισμαι, τον δρόμο τετέλεκα …»


«Τον αγώνα τον καλό ηγώνισμαι, τον δρόμο τετέλεκα …»

Ο αγώνας μου αυτός κράτησε εννιά ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησε τότε που ο μοιραίος Γεώργιος Α. Παπανδρέου λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή του ως Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στους «κηπουρούς του» να ετοιμάσουν την νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το διαβόητο πιά «Καλλικράτη».
Τότε την Άνοιξη του 2010 και ενώ ο «αρχικηπουρός του» Ραγγούσης ετοίμαζε τα σχετικά, με την ιδιότητα του Προέδρου του «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» βροντοφώναξα «ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Η ΛΕΣΒΟΣ», υποβάλλοντας του πολυσέλιδο έγγραφό μας με καλά τεκμηριωμένη τη θέση αυτή του Συνδέσμου μας.
Η «Καλλικράτειος» αρχιτεκτονική τελικά γέννησε το ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Σ’ όλη την πρώτη περίοδο της «Καλλικρατείου» αιχμαλωσίας μας (2010-2014) με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσα τα επίχειρα αυτού του εγκλήματος κατά του Λεσβιακού λαού.
Οι κάθε λογής παρεμβάσεις μου και κυρίως η αρθρογραφία μου επί του θέματος είχαν ένα και μοναδικό στόχο είχαν «ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ» . Η ΝΔ την Άνοιξη του 2014 μας κορόϊδεψε, αφού παρά τις ατέλειωτες υποσχέσεις της τελικά δεν τον έσπασε .
Ως το θέρος του 2016 περίμενα, εις μάτην τελικά να κάνει τούτο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τούτος έκανε τίποτε σχετικό. Αφού πηγαίναμε στο δεύτερο του μισού της περιόδου 2014 -2019 αποφασίσαμε να ενεργοποιηθούμε. Τότε, επεξεργαστήκαμε στη νομική ομάδα του «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» με επικεφαλής τον καθηγητή της Φιλοσοφίας του Δικαίου Ανδρέα Ι. Εμμανουήλ την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ με τίτλο «ΓΙΑ ΤHN ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Τ.Α. ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΣΠΑΣΙΜΟ ΑΥΤΟΥ). »
Σ’ αυτή προδιαγράφαμε τα πως και τα γιατί του αγώνα μας και τονίζαμε :
<< … Υπενθυμίζουμε εν προκειμένω τις διατάξεις του άρθρου 120 του συντάγματος. Με νόμιμη βάση το προαναφερθέν συνταγματικό αυτό δεδομένο, θέλουμε να πούμε σε κάθε αρμόδιο κρατικό όργανο, την Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της χώρας και δη τους Βουλευτές Λέσβου ότι, εμείς οι υπογράφοντες θα αγωνισθούμε με όλα τα μέσα της ηθικής νομιμοποίησης των απλών πολιτών που χρεωστούν στη Πατρίδα τους πρωτίστως την προστασία του ισχύοντος Συντάγματός της, να αναθεωρηθεί άμεσα η διάταξη του άρθρου 1 παρ.2 περίπτωση 33 του Ν.3852/2010, περί οργανώσεως της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε τρόπο ώστε στο νησί μας να πάψει να υπάρχει ένας μόνο Δήμος.>>
Την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μας αυτή ενστερνίστηκαν και τελικά υπέγραψαν πάνω από 10.000 ενεργοί Λέσβιοι πολίτες που αποτέλεσαν την εν δυνάμει Επιτροπή Αγώνα. Την υπογεγραμμένη διακήρυξή μας καταθέταμε προοδευτικά στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Και φθάνουμε στην 5η του Μάρτη. Τότε τελικά είδαμε φως. Φέραμε και το νόμο με το μέρος μας, αφού το δίκαιο ήταν με το μέρος μας. Στη Βουλή υπερψηφίστηκε και έγινε νόμος : ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ.
Έτσι ο πολυετής αγώνας τουλάχιστο προσωπικά τελείωσε. Το έργο μας ολοκληρώθηκε φθάνοντας στο τέρμα . Τα καταφέραμε.!
Η ακροτελεύτιος παράγραφος της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ μας ήταν:
<<Τέλος δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας αυτός θα είναι συνεχής και αδιάλειπτος και θα σταματήσει τότε και μόνο τότε, όταν θα έχουμε στο χέρι μας φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο θα αναγράφεται το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου.>>
Αφού πιά φθάσαμε στο τέρμα, τώρα για μένα τούτο το τεράστιο κεφάλαιο έκλεισε . Χωρίς να φανεί βλάσφημο θα ερανιστώ την αποστολική ρήση «Τον αγώνα τον καλό ηγώνισμαι, τον δρόμο τετέλεκα …». Έτσι σε ότι με αφορά ως προς τα αυτοδιοικητικά τίποτα περαιτέρω. Αποσύρομαι στα ίδια.
Σε ότι δε αφορά το νέο Δήμο μας (τον Δυτικής Λέσβου) εύχομαι και ελπίζω να το διεκδικήσουν τα πιο ενεργά, τα πιο δραστήρια, τα πιο αποτελεσματικά στελέχη των χωριών μας για το κοινό καλό, την ανασυγκρότησή του από τις στάχτες του και εν τέλει την απόδειξη στην πράξη ότι αξίζαμε να έχουμε το δεύτερο αυτό Δήμο στο νησί μας.
10/3/2019


Δεν υπάρχουν σχόλια: