Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΖΗΤΑ ΛΥΣΗ.


ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΖΗΤΑ ΛΥΣΗ.

Στις 16.Οκτωβρίου 2019 πρωτοκολλήσαμε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το έγγραφό μας εν αναφορά προς το θέμα της Επικεφαλίδας. 

<< ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ………………………Προς
& ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ………………. τον Πρόεδρο της  
ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.) ………………….. Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»………………………..…Δρ. Ν. Μπαλουξή
 Αγησιλάου 9  -  ΑΘΗΝΑ  163 46……… ………………… Πειραιώς 132
Τηλ. – Φαξ 210 9737053, 6977503461 ………..………….. 118 54  Αθήνα

 Αθήνα , 16.Οκτωβρίου 2019 ……………………. Κοιν. Ως  Πίνακας  Παραληπτών

ΘΕΜΑ : ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΖΗΤΑ ΛΥΣΗ.

Σχετ.: 1) Το έγγραφο του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ  υπ’   
               Αριθμ. πρωτ. Αρ./ΗΜ./ ΓρΔ/1062/.5-4-2017 .
………2 )  Το  προς υμάς έγγραφό μας της 3/7/ 201΄7 (Α.Π. Ι 223506/3.7. 201΄7)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
.
Παρ’ όλο ότι έχει παρέλθει χρόνος  δύο και πλέον ετών από το έγγραφό μας της 3ης Ιουλίου 2017 (σχετ. 2)  ουδεμία απάντησή σας υπήρξε εν αναφορά προς το τι «μέλλει γενέσθαι» ως προς τη λύση του  ζωτικού και ιδιαίτερα  ευαίσθητου προβλήματος  της ηλεκτρενεργειακής πενίας της ιδιαιτέρας μας πατρίδος Λέσβου,  που την ταλανίζει από τις δεκαετίες  ’ 80 , ’ 90 .  
Αυτό θα ήταν αμελητέο ή μηδενικής αξίας αν στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που εν τω μεταξύ παρήλθε,  είχε δρομολογηθεί κάτι το θετικό σε ότι αφορά την χρονίζουσα  υστέρηση της ηλεκτρενεργειακής επάρκειας του νησιού.  
Είναι γνωστό ότι από το 2015  βάσει της με στοιχεία  ΡΑΕ 469/2015 αποφάσεως σας συγκροτήθηκε Επιτροπή Εξέτασης της οικονομικότητας του τρόπου ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 2014/536 /Ε.Κ. Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Παρά την  παρέλευση  τεσσάρων και πλέον χρόνων, δεν  είναι ακόμη γνωστό το εάν η επιτροπή αυτή  ολοκλήρωσε τις εργασίες της  και  σε ότι μας αφορά, το εάν έχει υπάρξει  πόρισμα για το πώς θα πρέπει να λυθεί  επί τέλους ύστερα από 30 και πλέον χρόνια  το πρόβλημα ηλεκτρενεργειακής πενίας της ΜΔΝ Λέσβου.
Λαμβάνεται υπ’ όψη ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατατάσσεται  μεταξύ των πέντε τελευταίων,  δυστυχώς,  εκ των 268 Ευρωπαϊκών Περιφερειών ως προς το δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας για το 2019, όπως προ ημερών δημοσίευσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίστοιχα ατυχώς είναι τα πράγματα και σε ότι αφορά την  Ανάπτυξη της, πράγμα που σε τελική ανάλυση σημαίνει ότι η επί έτη στασιμότητα, μιζέρια και υπανάπτυξη των νησιών του Βορ. Αιγαίου, έχει αποκτήσει πιά μόνιμα δομικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο τα προλεχθέντα και η Λέσβος, το νησί μας, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, ατυχώς από ετών έχει τα μόνιμα  αυτά δομικά  χαρακτηριστικά, με τελικό αποτέλεσμα το έντονο δημογραφικό της πρόβλημα που καθημερινά ολοένα και οξύνεται, παρ’ όλους τους όποιους κινδύνους τους εκ της ακριτικότητάς της. Σας είναι γνωστό ότι στη δυσμενή εικόνα της οικονομικής της κατάστασης,  τα μέγιστα έχει συμβάλει το επί δεκαετίες άλυτο οξύ  και ζωτικής σημασίας ηλεκτρενεργειακό της πρόβλημα.
Σήμερα που ατυχώς εξ αντικειμένου φαίνεται ότι το από ετών προγραμματισμένο νέο εργοστάσιο 120 MW της ΔΕΗ στη Σαρακήνα έχει πάψει να υφίσταται  ακόμη και ως σκέψη ( λήξη από πενταετίας της άδειας παραγωγής του, μη ύπαρξη ΜΠΕ, κ.άλ., και το βασικότερο η εξαιρετικά δυσμενής οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ), επιτακτική πιά καθίσταται η ανάγκη εξεύρεσης λύσης βάσει συγκεκριμένης προοπτικής και προγραμματισμού στο πολυετές και ιδιαίτερα οξύ  αυτό πρόβλημα  του νησιού μας.   
Η εκ των πραγμάτων καταφαινόμενη εγκατάλειψη της κατασκευής  της νέας ηλεκτροπαραγωγού μονάδας  της ΔΕΗ των 120 MW στη Σαρακήνα  την οποία  χρειάζεται  αλλά και δικαιούται ο τόπος μας και η οποία  θα μπορούσε να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες της Λέσβου για μια περίοδο 30-40 χρόνων, επιβάλλει την εκ μέρους σας επιτάχυνση των πραγμάτων, ώστε να δοθεί λύση στη σημερινή στασιμότητα των πραγμάτων κατά το δυνατόν άμεσα .
Έτσι περαίνοντας το υπενθυμητικό αυτό σημείωμά μας, χωρίς να επαναλάβουμε  τα αναλυτικώς κατατεθέντα στοιχεία και την όλη  επιχειρηματολογία  μας της  στο έγγραφο μας Α.Π. Ι 223506 / 3. 7. 2017 (σχετ.2) αναφερομένης, επαναλαμβάνουμε το  ακροτελεύτιο  αυτού τμήμα  :
<< Με βάση όλα τα προαναφερόμενα , θα σας παρακαλούσαμε να μας πληροφορήσετε το πώς σκέφτεστε να λυθεί το πρόβλημα του νησιού μας.
 Θεωρούμε ότι οι Λέσβιοι δικαιούνται αλλά και αξιούν  να ακούσουν από σας ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί με κάποιο δεδομένο  τρόπο και ότι τούτο θα γίνει βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, άμεσα.  Ας μη σας διαφεύγει ότι το νησί μας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση ηλεκτρενεργειακής πενίας που χρονικά  ξεπερνά ήδη την διάρκεια μιάς ολόκληρης γενεάς.»
               Με τιμή


Παναγ. Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)
             Πρόεδρος

  
Πίνακας  Παραληπτών

 1)  Γραφείο του Πρωθυπουργού   
 2)  Υπουργός Π.Ε.Κ.Α.  κ. Κ. Χατζηδάκης
 3)  Πρόεδρος της ΔΕΗ   κ. Γ. Στάσσης
4)    Περιφερειάρχης   Βορ. Αιγαίου  κ. Κων/νος  Μουττζούρης

 5)   Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου

        κ.κ. Χαραλ. Αθανασίου, Γιάν. Μπουρνούς , Μαρ.Κομνηνάκα

 6)  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
 7)  Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χ. Καλογήρου
 8)  Δήμαρχος Μυτιλήνης  κ.Στρατής Κύτελης
9) )  Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ.Ταξ. Βέρρος
10) Τα ΜΜΕ Λέσβου και  Παροικιακός τύπος.
11)  ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι. >>

Δεν υπάρχουν σχόλια: