Πρωτοχρονιά και κάλαντα στην Άντισσα, το Μεσοπόλεμο
του Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη ( Ph.D.)
- Προέδρου του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης
για την Ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»,
- π. Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων,
- π. Πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.
26/12/2020
Πρωτοχρονιά, κάλαντα, κ.λπ. εν μέσω κορονοϊού, μεθαύριο. Άραγε, πώς γιορτάζονταν αυτά προ αιώνος; Το να μπορέσει κάποιος να γράψει σήμερα με σχετική αξιοπιστία γι’ αυτά, κατά τον Μεσοπόλεμο (1920-1940), μόνο εξ ακουσμάτων, (από παππούδες, γονείς, φίλους, κ.άλ.), ασφαλώς είναι παρακινδυνευμένο, αν όχι αδύνατο.
Για το χωριό μου, Άντισσα (τότε Τελώνια), ευτυχώς που γι’ αυτά στη μακρινή, φτωχική και βασανιστική εκείνη εποχή, τα κατέγραψε κάποιος που τα έζησε ως παιδί και έφηβος. Ο φίλος Περικλής Χατζημιχαλάκης, στο βιβλίο του «ΑΝΤΙΣΣΙΩΤΙΚΑ» (1995), που στη λέξη/λήμμα σκόλ’=εορτή, επ’ ακριβώς γράφει: «Η λέξη εορτή σπάνια απαντάται στην τοπολαλιά του χωριού μας. Όλοι ξέρουν την λέξη σκόλ’. Σκόλις είναι πολλές μέσα σ’ όλο το χρόνο. … Όμως μέσα στο χρόνο δύο είναι οι μεγάλες σκόλις Πάσχα και Χριστούγεννα».
Επειδή για τις μεγάλες αυτές εορτές της Χριστιανοσύνης είχε γράψει σ’ άλλες σελίδες των «ΑΝΤΙΣΙΩΤΙΚΩΝ», επικέντρωνε στη συγκεκριμένη τη γραφή του, στην Πρωτοχρονιά, αναφέροντας: «…η Πρωτοχρονιά ήταν η εορτή όλων μαζί των ανθρώπων. Αυτή τη μέρα γιόρταζαν όλα τα σπίτια. Όλα τα σπίτια ήταν ανοικτά για οποιονδήποτε. Δεν ήταν ανάγκη να έχεις συγγένεια, φιλία ή γνωριμία με το α ή β σπίτι. Ήσουν παντού καλοδεχούμενος και αμέσως η νοικοκυρά θα άρχιζε τις προσφορές της. Στην αρχή γλυκό του κουταλιού και αμέσως μετά άρχιζε το ρακί με μεζεδάκια...>>
ολόκληρο το διαβάζετε στο
https://www.emprosnet.gr/apopseis/protoxronia-kai-kalanta-stin-antissa-to-mesopolemo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου