Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Άρθρο μου στην "Αιολίας λόγος"/ΕΜΠΡΟΣ: <<Τα σχολειά των Λαψάρνων και της Λιώτας, στη Γερμανοκατοχή.

 

Τα  σχολειά των Λαψάρνων και της Λιώτας, στη Γερμανοκατοχή.

 27/04/2021 

 

Τον Απρίλη του 1941, οι Γερμανοί κατακτητές κατέλαβαν την Αθήνα. Μια βδομάδα μετά  και το νησί μας. Στην κατοχή, οι κατακτητές διέλυσαν στην κυριολεξία τη χώρα, από κάθε άποψη. Το σύνολο των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του ευαίσθητου, πολύπαθου χώρου της παιδείας, αποδιοργανώθηκε πλήρως. Τα σχολεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παρέμειναν κλειστά, τα δε ανοικτά λειτουργούσαν υποτυπωδώς. Έτσι, εξ αντικειμένου η παιδεία έπαψε πιά να είναι υποχρεωτική. Για να μπορέσουν τα Ελληνόπαιδα να μάθουν γράμματα, αντιστασιακές οργανώσεις διεξήγαγαν μεγάλους αγώνες για την επαναλειτουργία των σχολείων, πολλά απ’τα οποία είχαν επιταχθεί απ’τους Γερμανούς χρησιμοποιούμενα ως αποθήκες, νοσοκομεία, στρατώνες και φυλακές. Άλλα πάλι, καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς, πυρκαγιές, κατεδαφίσεις ή υπολειτουργούσαν λόγω φόβου αντιποίνων εκ της εξάπλωσης της Εθνικής Αντίστασης.

Το σχολείο της Άντισσας ήταν από κείνα, που εξακολουθούσαν να είναι σχολεία και το κυριότερο  δεν έκλεισε. Έτσι τα μέσα στο χωριό παιδιά, ευτύχησαν να μη μείνουν χωρίς σχολείο.  Διαρκούσης δε της κατοχής, είχαν δάσκαλους Αντισσαίους. Τους αείμνηστους, Βασίλειο Δήμου, Γιάννη Φαναρά, Ελένη Φαναρά και Ελένη Μόσχου.  Υπήρξαν δηλαδή, απ’τα τυχερά εκείνα ελληνόπουλα  που δεν στερήθηκαν  την παιδεία. 

Λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, της φτώχειας και της επερχόμενης πείνας,  οι αγρότες του χωριού για να επιβιώσουν πήραν τις φαμίλιες τους και εγκαταστάθηκαν στις εξοχές, καλλιεργώντας τα κτήματά τους, στο Γαβαθά, Κάμπο, Αγ.Βαρβάρα, Λάψαρνα.

Έτσι τα παιδιά των αγροτών μας δεν μπορούσαν πιά να μάθουν γράμματα. Ευτυχώς, για εκείνα των Λαψάρνων, υπήρξε «από μηχανής Θεός». Ήταν, μάλιστα, ο από …θαλάσσης. Τούτο δε όλως τυχαίως. Έτσι, άρχισε να λειτουργεί σχολείο δίπλα στη θάλασσα, στο Μακρύγιαλο των Λαψάρνων.  

Από παιδί ήξερα για το σχολειό αυτό, αλλά όχι...>>

Ολόκληρο το διαβάζετε στο  https://www.emprosnet.gr/apopseis-all/ta-sxoleia-ton-lapsarnon-kai-tis-liotas-sti-germanokatoxi

Δεν υπάρχουν σχόλια: