Το 2029, η διασύνδεση του νησιού μας με το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα
«Ήμουν νιός και γέρασα». Τούτο, έχει απόλυτη εφαρμογή σ’ότι με αφορά, σχετικά με την αδιάλειπτη προσπάθεια μου στο να επιλυθεί το διαχρονικό ηλεκτρενεργειακό πρόβλημα του νησιού μας. Αυτό δε, όχι ιδεοληπτικά, αλλά εξ απόλυτου πραγματισμού, που ορίζει ότι, η ανάπτυξη ενός τόπου είναι ευθεία συνάρτηση της ηλεκτρενεργειακής του επάρκειάς. Απ’τη δεκαετία του ’80, ως μέλος της επιτροπής ενέργειας του κεντρικού ΤΕΕ προσπάθησα να έχω μια συγκροτημένη εικόνα για το θέμα της ηλεκτρενεργειακής επάρκειας, της Λέσβου. Η διαπίστωσή μου ήταν, ότι τότε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στου Καλαμάρη, βρισκόταν ήδη επί ξυρού ακμής. Η ηλεκτροπαραγωγή του στηριζόταν σε πανσπερμία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 50 MW, χωρίς δυνατότητα επεκτάσεως του για λόγους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς. Αρχές της δεκαετίας του ’90, άρχισαν να παρουσιάζονται τα φαινόμενα της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού.
Η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έδωσε λύση, προγραμματίζοντας τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της, στην Καράβα. Το Ν.Σ. ανταποκρίθηκε στον προγραμματισμό αυτό της ΔΕΗ, εγκρίνοντας το 1992 το όλο project, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, λόγω της προσφυγής των Μανταμαδιωτών στο ΣτΕ.
Το 1994, για το πρόβλημα της οσημέραι αυξανομένης ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού μας, συνέβαλα στην πραγματοποίηση σύσκεψης αρμοδίων φορέων του νησιού και όχι μόνο, στο Υπουργείο Αιγαίου υπό τον τότε Γ. Γραμματέα Ν. Σαλαγιάννη. Εκεί εξέφρασα τις πάγιες θέσεις του ΤΕΕ για την ενέργεια και τη σε συνάρτηση μ’αυτή ανάπτυξη ενός τόπου. Επεσήμανα δε ότι για τη Λέσβο, θα έπρεπε να λυθεί το ηλεκτρενεργειακό της πρόβλημα, για να ξεκολλήσει απ’τη μόνιμη καχεξία και υπανάπτυξη. Μετά το πέρας της διαδικασίας, δημοσιογράφος με ρώτησε: «Μέχρι πότε θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό της Λέσβου, κ.Ιορδάνη»; Απάντησα, μονολεκτικά: «Χθες». Αυτό το χθες, παρ’όλο ότι έκτοτε, έχουν παρέλθει 27 ολόκληρα χρόνια, εξακολουθεί να είναι και σήμερα ζητούμενο. Κατά τον ΑΔΜΗΕ, τούτο θα γίνει το 2029.
Απ’τη δεκαετία του ’90 ως σήμερα, αδιάκοπος υπήρξε ο αγώνας μου, στο να στηρίζω ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες της ΔΕΗ (μετεγκατάσταση του προαναφερθέντος εργοστασίου, ανεμογεννήτριες Υψηλού, γεωθερμία).
Αδιάκοπες δε υπήρξαν, οι ενέργειες, παρεμβάσεις μου κ.λπ., προσωπικά ή δια του Αναπτυξιακού μας Συνδέσμου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» προς ΣτΕ, ΔΕΗ, ΡΑΕ, αποσκοπώντας στην υλοποίηση τελικά, επενδύσεως 155 εκατομ. Ευρώ για εργοστάσιο της ΔΕΗ, 120 MW. Σχετικά, έχω γράψει, σε προηγούμενα άρθρα μου.
Το 2019, η ΡΑΕ, μας πληροφόρησε ότι η ΔΕΗ υπέβαλε αίτηση ακύρωσης του project αυτού, αφού: «προκρίθηκε η λύση της υποβρύχιας διασύνδεσης της πλειοψηφίας των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Η.Ε.». Μεταξύ αυτών και η Λέσβος. Έτσι αρχίσαμε να επικοινωνούμε με τους ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΕΗ. Συγκεκριμένα στις 31.3.2021 στείλαμε ως "ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ" προς τον ΑΔΜΕΗ έγγραφο μας, με επικεφαλίδα : «Το ηλεκτρενεργειακό πρόβλημα της Λέσβου ζητά λύση».
Στις 16.11.2021, λάβαμε έγγραφο/απάντηση απ’ τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του φορέα αυτού κ. Μανούσο Μανουσάκη. Σ’αυτό, δίδεται εμπεριστατωμένη απάντηση στα ερωτήματα μας, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο, τον προγραμματισμό, αλλά και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ηλεκτρενεργειακού προβλήματος του νησιού. Συγκεκριμένα, απαντήσεις, για τη διαθεσιμότητα του απαιτουμένου για το έργο κεφαλαίου, το ύψος αυτού, την όδευσή του και την υλοποίηση αυτού, ώστε τελικά κι ο Λέσβιος καταναλωτής να αρχίσει επί τέλους να καλύπτεται από ένα αξιόπιστο ηλεκτρενεργειακό σύστημα. Λαμβάνοντας υπ’όψη ότι η όποια από μέρους μου ανάλυση, ή περίληψη του εγγράφου αυτού δεν θα απέδιδε πλήρως το νόημα των σ’ αυτό αναφερομένων, επιλέγω, να παραθέσω τούτο αυτούσιο, ως ακολουθεί.
<< Η ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου Λέσβου με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο διασύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα της ομάδας των Νήσων η οποία περιλαμβάνει τα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων Λήμνου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το έργο στο σύνολό του έχει προβλεφθεί και ενταχθεί στα Δεκαετή Προγράμματα Ανάπτυξης 2020-2029, 2021-2030 και 2022-2031 που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ και έχει υποβάλλει προς έγκριση στην ΡΑΕ.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το σχεδιασμό της διασύνδεσης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, προβλέπεται η κατασκευή πέντε (5) νέων Υ/Σ 150kV κλειστού τύπου (GIS) για τις ανάγκες τροφοδότησης των φορτίων επί των νησιών Λήμνου, Λέσβου, Σκύρου, Χίου και Σάμου. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 3 Υ/Σ ζεύξης στην περιοχή Θράκης προς Λήμνο, και πλησίον του σημείου προσαιγιάλωσης στη Λέσβο των υποβρυχίων καλωδίων από Σκύρο, Λήμνο και Χίο.
Οι φάσεις της υλοποίησης του έργου συνίστανται στις:
- Α’ Φάση με ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2027
− Διασύνδεση Σ.Ρ. ΕΣΜΗΕ (ΚΥΤ Κορίνθου) - Κω
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Κω - Ρόδου
− Διασύνδεση Ε.Ρ. ΚΥΤ Ν. Σάντας - Λήμνου
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Λήμνου - Λέσβου και έργα επί της Λέσβου
- Β’ Φάση με ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2028
− Διασύνδεση Ε.Ρ. ΚΥΤ Αλιβερίου - Σκύρου
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Λέσβου - Χίου
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Κω - Σάμου
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Ρόδου - Καρπάθου
- Γ’ Φάση με ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2029
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Λέσβου - Σκύρου
− Διασύνδεση Ε.Ρ. Χίου - Σάμου
Σύμφωνα με τα παραπάνω η Λέσβος θα διασυνδεθεί με το ΕΣΜΗΕ μέσω τριών υποβρυχίων καλωδιακών γραμμών μεταφοράς, α) την διασύνδεση Λήμνου-Λέσβου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, β) την διασύνδεση Λέσβου-Χίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 και γ) την διασύνδεση Λέσβου-Σκύρου το 2029.
Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος του έργου της διασύνδεσης των νησιών το ΒΑ Αιγαίου ανέρχεται σε 863 εκ. € η δε χρηματοδότηση του όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες νησιωτικές διασυνδέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα βασιστεί στο βέλτιστο συνδυασμό χρησιμοποίησης ίδιων πόρων, δανεισμού από εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα (π.χ. ΕΤΕΠ) με παράλληλη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών (νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ κλπ >>.
Εξ αυτού, καθένας, μπορεί να πληροφορηθεί επ’ακριβώς οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Η σαφήνεια του, δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε παρερμηνεία ή παρανόηση.
Κλείνοντας λέω, σ’ότι με αφορά, με δεδομένο πως το ηλεκτρενεργειακό πρόβλημα του νησιού μας λύνεται για πάντα το 2029, δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθώ πια γι’αυτό. Εύχομαι ο βιολογικός μου κύκλος να εκτείνεται ως τότε και στα εγκαίνια του κεφαλαιώδους αυτού έργου, να παραβρεθώ, ικανοποιημένος για το ότι ο 40χρονος σχετικός αγώνας μου, τελικά δεν υπήρξε σισύφειος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου