Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

1η επιστολή με συνημμένη την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μας  για ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ, υπογεγραμμένη από Λέσβιους κατετέθη χθες στο γραφείο του Πρωθυπουργού. 

Αναγκαιότητα   κατασκευής   μεγάλων  δυνατοτήτων    ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ  ΣΤΗΝ  ΛΕΣΒΟ.

Προ εβδομάδων είχα κοινολογήσει την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  για την αναγκαιότητα κατασκευής του μεγάλης δυναμικότητας ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ στο νησί μας. Η υποδοχή της ιδέας μου αυτής ήταν σχεδόν καθολική, αφού πέραν της πρώτης υπογραφής της διακήρυξης μας από τον Περιφερειάρχη μας κ. Κώστα Μουτζούρη την έχουν ήδη υπογράψει άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, αξιωματούχοι του κράτους, γιατροί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, δημοσιογράφοι, Πρόεδροι και μέλη  Δ.Σ.  πολιτιστικών συλλόγων,  κ.ά.
Χθες, Κυριακή, παραβρέθηκα ως προσκεκλημένος των συλλόγων πρώτα της Λεσβιακής Παροικίας  και δεύτερο του Συλλόγου Βρισαγωτών, όπου στη μεν πρώτη είχαμε τον εορτασμό των Ελευθερίων του νησιού μας στη δε δεύτερη την πρώτη εορταστική μετά Covid εκδήλωση τους. Εκεί, είχα την τιμή να μιλήσω και  να ακουστώ εν αναφορά προς την προσπάθειά μας για την κατασκευή του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ στο νησί μας. Ακούστηκα και μάλιστα εισακούστηκα, αφού στη συνέχεια στο σύνολο τους οι παρόντες υπέγραψαν την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μας.   
Με βάση τα ανωτέρω,  σήμερα συνέταξα την 1η  συνοδευτική επιστολή μου έχοντας συνημμένα τα αντίγραφα της Διακήρυξής μας με τις συγκεντρωθείσες αυτές υπογραφές και την πρωτοκόλλησα  στο γραφείο του Πρωθυπουργού στου Μαξίμου. 
Ως που να αξιωθούμε να δούμε την εξαγγελία της κατασκευής του, του σκοπούμενου αεροδρομίου σε πρώτη φάση, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών και κόπου  στο  να καταθέσουμε πολλές τέτοιες συνοδευτικές επιστολές με εκατοντάδες στην αρχή και χιλιάδες στη συνέχεια υπογραφές συμπατριωτών μας.
Παραθέτω ως συνημμένο πιο κάτω,   την 1η  αυτή συνοδευτική επιστολή μου προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού.  

                                                                 <<Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο

 Δρ. Παναγ.Χ. Ιορδάνης (Ph.D.)…………της  Ελληνικής Κυβερνήσεως

 - Πρόεδρος  του Αναπτυξ. Συνδέσμου………και Πρωθυπουργό

   ‘‘ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ’’ …Κύριον  Κυριάκο Μητσοτάκη

-  π. Διεθύνων Σύμβουλος ΕΒΟ ………………Μέγαρο Μαξίμου  

 Αγησιλάου 9- Ηλιούπολη 163 46 ……………… Α Θ Η Ν Α                         

                                                

  Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2022

                                                             Κοιν: 1)Υπουργό Υποδομών 

                                                     & Επικοινωνιών                                                                    

                                                                     κ. Κωνστ. Καραμανλή  

                                            2) Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Λέσβου

                                     κ.κ. Χ.Αθανασίου, Γ.Μπουρνούς, Μ. Κομνηνάκα

                                                       3) Λεσβιακό & Παροικιακό Τύπο.

                             

Θέμα: Αναγκαιότητα   κατασκευής   μεγάλων  δυνατοτήτων    ΔΙΕΘ-

           ΝΟΥΣ   ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ  ΣΤΗΝ  ΛΕΣΒΟ.

 

Αξιότιμε  Κύριε  Πρόεδρε,

 

     Η αναγκαιότητα της κατασκευής μεγάλων δυνατοτήτων Διεθνούς Αεροδρομίου στη γενέθλιο  νήσο, Λέσβο, κατεφάνει ακόμη πιο έντονα  κατά την προ έτους γενική απογραφή, όταν σημειώθηκε περεταίρω μείωση  του πληθυσμού της κατά 3,9%, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ερημώσεως της Λεσβιακής υπαίθρου. Έτσι ο πληθυσμός των 140.000 της δεκαετίας του ’30, συρρικνούμενος στη διάρκεια των δεκαετιών, σήμερα έχει μειωθεί στις μόνο 83.000 περίπου. Δεδομένου δε ότι οι γεννήσεις υπολείπονται κατά πολύ των θανάτων, τούτος ολοένα και καθίσταται   περισσότερο γηρασμένος.

    Η οικονομία της Λέσβου κατά τον 19ο και 20ο αιώνα στηριζόταν στην γεωργία και κτηνοτροφία όπως επίσης στην βιοτεχνία και βιομηχανία. Σήμερα οι μεν πρώτες βρίσκονται επί ξυρού ακμής, οι δε δεύτερες έχουν σχεδόν εκλείψει.    

    Τούτο αποτελεί γενικό κανόνα για όλα τα νησιά μας του Αρχιπελάγους, πολλά απ’ αυτά όμως, όχι μόνο δεν χάνουν τον πληθυσμό τους αλλά αντιθέτως τον αυξάνουν με χαρακτηριστικότερη όλων την περίπτωση της μικρότερης κατ’ έκταση της Λέσβου, Ρόδο.  Τούτο γιατί  η Ρόδος έχει καταστεί Τουριστικός Προορισμός, πράγμα που δεν συμβαίνει με το νησί μας. Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι όταν για τη Λέσβο η αφίξεις στο αεροδρόμιο της για όλο το 2021 ήταν λιγότερες από 300.000, στη Ρόδο μόνο κατά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ήταν περισσότερες από 1.000.000 και τούτες όλες απ’ το εξωτερικό.   

     Ζητούμενο, να καταστεί και η Λέσβος Τουριστικός Προορισμός,  ώστε  από τα 35.000.000 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται πιά την χώρα μας κάθε χρόνο, να έχει το μερίδιο που της αντιστοιχεί.

     Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απολαύσουμε κι εμείς, οι Λέσβιοι, τα καλά της ανάπτυξης, που μεταξύ άλλων και  κατά κύριο λόγο θα επιφέρει την αύξηση του πληθυσμού του νησιού μας, πράγμα που επιβάλει, η ακριτικότητά του στην τρέχουσα συγκυρία με τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές του νεοΣουλτάνου και των συν αυτώ.

     Έτσι δημιουργούμε την ad hoc εν δυνάμει επιτροπή αγώνα για την κατασκευή ενός τέτοιου Διεθνούς Αεροδρομίου, η οποία σχηματίζεται ημέρα με την ημέρα, ως η σχετική Διακήρυξή μας υπογράφεται από τους Λέσβιους (του νησιού, των Αθηνών και του εξωτερικού). 

     Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει και στο νησί μας να κατασκευαστεί ένα Διεθνές Αεροδρόμιο αντίστοιχο της Ρόδου, που να μπορεί να υποδεχθεί αεροπλάνα ως τα Μπόινγκ 747 και έτσι να δέχεται  3.000.000-4.000.000 τουρίστες το χρόνο. Εκ του υψηλού δε κόστους κατασκευή του, αυτό θα πρέπει να κατασκευάσει η Πολιτεία μας. Τούτο, θα  ισοφαρίσει μερικώς την επί 110 χρόνια έλλειψη φροντίδας και μέριμνας από μέρους του κράτους των Αθηνών της ιστορικής μεγαλονήσου του Αιγαίου, πράγμα που ως τελική συνέπειά έχει η Λέσβος αλλά και όλη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις  ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής  Ενώσεως.

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

 

     Με το  παρόν έγγραφό μας, υποβάλλουμε προς υμάς το κείμενο της Διακηρύξεως  μας,  την οποίαν τρεχόντως έχουν υπογράψει οι της Λεσβιακής Παροικίας (κατά την χθεσινή εορτή τους των Ελευθερίων της Λέσβου) και οι του Συλλόγου Βρυσαγωτών (κατά την χθεσινή πρώτη τους μετά Covid εορταστική συγκέντρωσή).

     Ας αναφέρουμε τέλος ότι την αναγκαιότητα κατασκευής ενός τέτοιου αεροδρομίου αναγνωρίζει, και την προσπάθειά μας υιοθέτησε ο Περιφερειάρχης μας κ. Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος υπέγραψε πρώτος το εις χείρας μου αντίγραφο της Διακήρυξής μας.

      Ευελπιστούμε  ότι στο δίκαιο αυτόν αγώνα μας θα σας εύρουμε αρωγό, ώστε να προγραμματίσετε την εξαγγελία της κατασκευής του εν λόγω αεροδρομίου, προς ανάπτυξη και σωτηρία των χωριών μας αλλά και ολοκλήρου του νησιού μας,  με την παράλληλη  ευημερία των κατοίκων της ακριτικής αυτής γωνιάς της χώρας μας. 

                   

Ο πρωτοστατών στην προσπάθεια αυτή

                                                                Συνημ: 2>>                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: