Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Άρθρο μου στην "Αιολίας λόγος" /ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ:"Εχέγγυο Προόδου του Βορ.Αιγαίου, η Επανεκλογή του Περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη".

 

σελ. 14                     ΔHMOKPATHΣ                         Σαββατοκύριακο 4 Νοεμβρίου 2023

Αιολίας λόγος  

Εχέγγυο Προόδου του Βορ.Αιγαίου, η Επανεκλογή του Περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη.

Του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

Η γνωριμία  και   φιλία μας, με τον Κώστα Μουτζούρη, πάει πίσω στα φοιτητικά μας χρόνια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη δεκαετία του ’60.  Έκτοτε μετά τις μεταπτυχιακές μας σπουδές  στο εξωτερικό  και τον γυρισμό μας στην πατρίδα, εκείνος μεν ακολούθησε καριέρα Ακαδημαϊκή,  ο γράφων δε το παρόν  στον ιδιωτικό τομέα. Αν και οι επαγγελματικές μας πορείες  ήταν αποκλίνουσες, κοινός  παρανομαστής δράσης μας ήταν η αγάπη προς την γενέτειρά μας νήσο. Τούτη εκδηλωνόταν με διάφορες ενέργειες και παρουσία μας σε  θέματα αιχμής που απασχολούσαν και αφορούσαν σ’αυτή. Κορυφαία δράση μας, ως  Σύνδεσμός «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», που από κοινού ως και μ’άλλους καλούς φίλους δημιουργήσαμε, ήταν ο αγώνας μας για το «ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΛΗ Η ΛΕΣΒΟΣ». Τότε, την Άνοιξη του 2010που η Κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου απεργαζόταν και δημιουργούσε το Δήμο Τέρας Λέσβου, που έσπασε τελικά μ’αγώνες το 2019.

 Άλλη δράση μας, με θετική έκβαση αυτή, ήταν το έργο «Λιμάνι του Σιγρίου». Εκείνος ως Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας το 2013 έκοψε με νομοθετική ρύθμιση  τον “Γόρδιο δεσμό”  χρόνιου σχετικού προβλήματος αλλά και έλυσε διάφορα υπηρεσιακά, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα  να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, και ο συντάκτης του παρόντος, ως Πρόεδρος της αντίστοιχης  Επιτροπής Αγώνα  των υπερ4500 Λεσβίων, με τις πολυάριθμες παρεμβάσεις, έγραφα, ενέργειες κ.λπ., ακόμα και  σε επίπεδο Πρωθυπουργών,  συμβάλαμε τα μέγιστα στο να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Έτσι, το 2016 η τότε Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, για λόγους εθνικής σημασίας  αποφάσισε το έργο αυτό να υλοποιηθεί, με χρήματα, μάλιστα, μόνο του Ελληνικού λαού. Σήμερα, τούτο αποτελεί πια τη Δυτική Πύλη του νησιού μας.

Ο Κώστας Μουτζούρης μετά από μια λαμπρή πορεία ως καθηγητής  του Μετσόβιου και ακόμα μια ευδόκιμη θητεία ως Πρύτανης αυτού, θέλησε να προσφέρει στα νησιά μας απ’τον στίβο της Πολιτικής. Έτσι το 2019 κατέβηκε και διεκδίκησε την Περιφέρειά μας ως ανεξάρτητος και νίκησε  την εκλεκτή της Ν.Δ., Χρ.Καλογήρου. Τότε, όντας εκείνος ανεξάρτητος, απέβαλα τις  εκ των πολιτικών μου  “πιστεύω”  αναστολές και τον στήριξα στον αγώνα του αυτόν,  μ’όλες μου τις δυνάμεις.  

Αυτά τα γνώριζε ο αδερφός της γυναίκας μου, Κωνσταντίνος, άτομο έντονα πολιτικοποιημένο, που δυό μέρες πριν  τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, με ρωτά:  «Μα δε μου λες, ο φίλος σου ο Μουτζούρης, είναι ακροδεξιός;» Στη δυσανασχέτησή μου, άμεση ήταν  η απάντησή του: «Μα όλα τα κανάλια ακροδεξιό τον ανεβάζουν, ακροδεξιό τον κατεβάζουν».

Φυσικά, αν σ’ένα τρίτο στην Αθήνα, μη σχετικό με τα πράγματα στο Βορ.Αιγαίο,  κατάφεραν τα κανάλια να του φυτέψουν στο μυαλό αυτή   την εντύπωση, εύκολα  αντιλαμβάνεται κανείς τι εισέπραξε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης  σ’όλη την προεκλογική περίοδο,  βιώνοντας  τα πάνδεινα απ’τους ομοϊδεάτες του, το κόμμα στο οποίο ανήκε (όπως ο ίδιος δήλωσε)  και τα ενεργούμενά  τους κανάλιά. Παρ’όλα αυτά άντεξε  και τελικά υπήρξε τροπαιοφόρος.

Τόση και τέτοια ήταν η αγανάκτηση του, που στην εκπομπή του Γ.Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 δυό μέρες μετά την επανεκλογή του,  όταν του ετέθη ωμά το ερώτημα «αν νοιώθει αντάρτης της Ν.Δ.»   απάντησε «…ποτέ δεν ένοιωσα στη ζωή μου τέτοια απόπειρα ευτελισμού. Ανήκα στην Ν.Δ., ψυχή τε και σώματι.  Κανένα κόμμα κι όταν  ήμουν Πρύτανης,  ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησαν να με ευτελίσουν όπως τώρα.  Ένα κόμμα εξουσίας η Ν.Δ., που τώρα κυβερνά, κι ένας κρατικός μηχανισμός  που έκανε ότι μπορούσε για να ευτελίσει κάποιον  που ανήκε στο κόμμα αυτό!».

Η κάλπη της δεύτερης Κυριακής, έβγαλε τον Κ.Μουτζούρη   πρώτο με 56%. Επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη.  Τέλος καλό, όλα καλά, λέει ο θυμόσοφος λαός μας.

Αυτό,  που ως ερώτημα χρήζει απαντήσεως,  είναι πώς θα πορευθεί στη νέα  του τετραετία. Τούτο κατά αποκαλυπτικό τρόπο απαντήθηκε απ’τον  ίδιο στη συνέντευξη του  στο Kontra Channel με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στις 26.10.2023, όταν ρωτήθηκε για τις βασικές προτεραιότητες του μετά την επανεκλογή του, λέγοντας :

«Το μείζον θέμα τώρα για το Βόρ. Αιγαίο αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι το Μεταναστευτικό. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, δεδομένου ότι ανέρχεται πάλι. Μετά τη λήξη της κρίσεως, την Άνοιξη του 2020, και την εφαρμογή από την παρούσα κυβέρνηση ορθής πολιτικής φυλάξεως των συνόρων κι εκκένωσης των νησιών, είχαμε ησυχάσει. Αλλά εδώ και τρεις μήνες οι ροές έχουν αρχίσει να έρχονται ακάθεκτες». Συνέχισε αναφέροντας ότι τρεχόντως στα νησιά μας οι παράνομοι μετανάστες  είναι της τάξης των 12.000 (Λέσβος ~6.000,Χίος ~2.500,Σάμος ~3,500), διαψεύδοντας παράλληλα τα Αθηναϊκά ΜΜΕ που ομιλούν για πολύ μικρούς αντίστοιχους αριθμούς. 

Πέραν του προαναφερθέντος, που είναι μείζον και ασφαλώς θα είναι επικεντρωμένη η προσοχή του, εξ ίσου επικεντρωμένη θα είναι στο μεγάλο θέμα της αναπτυξιακής ανέλιξης των νησιών μας. 

Δείγμα γραφής γι’αυτά, έδωσε κατά την  Περιφερειαρχική  θητεία 2019-2023, κι αυτό είδε το 56% του εκλογικού σώματος των δέκα νησιών της Περιφέρειάς και του ανανέωσε την εμπιστοσύνη. Μια εμπιστοσύνη που αποκτήθηκε με την αμφιτερόπλευρη καλή σχέση, τη μεταξύ διοικούντος και διοικουμένων. Έτσι δημιουργήθηκαν τα απαιτούμενα  εχέγγυα, για να τον εμπιστευτούν και τον υπερψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Βορ.Αιγαίου στις  15 Οκτωβρίου.

Τα εχέγγυα αυτά, για στοχεύσεις επιτυχίας κατά τη νέα του θητεία,- αρχίζει την ερχόμενη Πρωτοχρονιά-, είναι αυτά των επιτεύξεων της πρώτης  περιόδου, που  μάλιστα είναι πολλά.

Πρώτο και κυριότερο, η διοικητική πείρα που απέκτησε στο τιμόνι της Περιφέρειας. Δεύτερο, το ιστορικό δεδομένο της απορροφητικότητας των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  όταν με το τέλος του ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια μας κατέλαβε, την 5η θέση έναντι της 11ης  που ήταν πριν. Τρίτο, οι σχεδιασμοί, προγραμματισμοί, προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα στην εκτέλεση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, που έχει ήδη δρομολογήσει.  Τέταρτο, ως εκ του εκλογικού συστήματος, η απόλυτη πλειοψηφία στο Π.Σ. (21 Σύμβουλοι έναντι 14 όλης της αντιπολίτευσης), πράγμα που τον απαλλάσσει απ’τους  όποιους συμβιβασμούς που υποχρεώθηκε να κάνει στη προηγούμενη τετραετία. Πέμπτο και ουσιαστικότερο, διάθεση  χρημάτων εκ πολλών πόρων, (μόνο απ’το νέο ΕΣΠΑ, ~400.000.000. Ευρώ,-έναντι ~270.000.000 του προηγουμένου ΕΣΠΑ-). Αθροιστικά, λέγεται, αγγίζουν τα 700.000.000 Ευρώ, μεταξύ 2023-2027. Ήτοι,  πλήρης ανταπόκριση στην των Αρχαίων επιταγή «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι». Βέβαια  αυτό που  είναι ζητούμενο, είναι να πιάσει η παλιότερη σχετική ευχή  του Περιφερειάρχη «μακάρι να απορροφηθούν τα λεφτά του νέου ΕΣΠΑ». Τότε, τα κονδύλια αυτά πράγματι θα αναζωογονήσουν τα νησιά μας.      

Αν πράγματι τούτο επιτευχθεί, οι προαναφερθέντες πόροι θα υπάρξουν πολλαπλασιαστές προώθησης  της επιχειρηματικότητας, που τόση ανάγκη έχουν τα νησιά μας, ώστε να ξεφύγουν πια απ’τις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης των Περιφερειών της Ε.Ε.

Η του Κ.Μουτζούρη δεύτερη και τελευταία θητεία (ως πρόσφατα μου είπε), πιστεύω  ότι θα αφήσει έντονα τα ίχνη της δημιουργίας και ανάπτυξης. Έτσι, οι επιγενόμενοι νησιώτες του Βορ.Αιγαίου, θα έχουν αυτήν, ως σημείο αναφοράς της προόδου και ευημερίας του τόπου τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: