Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Το οδοιπορικό της ασχημοσύνη μας, 68 χρόνια μετά το θάνατο του Ήρωα

Το οδοιπορικό της ασχημοσύνη μας, 68 χρόνια μετά το θάνατο του Ήρωα
 • …… 1916
Γεννιέται στην Άντισσα   Λέσβου ο Αριστείδης,  πρωτογιός εκ των πέντε παιδιών τους, των αγροτών Φώτη και Ευρυδίκης Μαραγκού.
 • 1941 - 1942
Δύο φορές περνά απέναντι στη Μ. Ασία για να ενωθεί με την ανυπότακτη ελληνική νεολαία στη Μέση Ανατολή, μετά την κατοχή της Πατρίδας απ' τους Γερμανούς.. Την πρώτη ( μαζί με τον αδερφό του Αντώνη και τον Μενέλαο Λάμπογλου) απ’ το Αίβαλί τους γυρίζουν οι Τούρκοι στο νησί. Τη δεύτερη αφού εν τω μεταξύ επί τούτου είχε καταταγεί  χωροφύλακας στη Μυτιλήνη ( που θα ήταν πιο εύκολο για φυγή) συλλαμβάνεται και επιστρέφεται απ’ τους Τούρκους. Απ’ το Χιτελρικό Στρατοδικείο καταδικάζεται σε θάνατο.   
 • 04 Μαϊου 1942 .
 • Τα βόλια του Χιτλερικού αποσπάσματος του θερίζουν τη ζωή, στο μάη της ζωή του
  στα 26 του. Είναι ο ένας από τους τρεις αγωνιστές της 6ης εκτέλεσης στα Τσαμάκια της Μυτιλήνης των Γερμανών κατακτητών. Είναι ο 11ος από του 42 που εκτελέστηκαν από το απόσπασμα των Γερμανών σ’ όλη την κατοχή.
 • Θέρος 1948

 • Η Πατρίδα μέσα στις φλόγες του εμφυλίου, τον τιμά δια την Εθνική του δράση, απονέμοντάς του μετά θάνατο ένα βαθμό, σε υπενωμοτάρχη.
     *  Μάης του  1984
Μετά την διά νόμου αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, κάνω στην Κοινότητα Άντισσα την πρόταση « εκτός από το να γραφεί το όνομά του στο Ηρώον, να μετονομαστεί προς τιμή του την πλατεία του Πέρα (όπου βρισκόταν το πατρικό του) σε « Πλατεία ΉΡΩΑ ΑΡΙΣΤ. ΜΑΡΑΓΚΟΥ»   
 • 2000, 2003, 2004
Την πρόταση μου αυτή επανυποβάλλω επανειλημμένως στο Δήμο Ερεσού- Αντίσσης
 • 7 Φεβρουαρίου 2007
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ερεσού- Αντίσσης αποφασίζεται «Να γραφεί  το όνομά του στο Ηρώον, και να μετονομαστεί η πλατεία του Πέρα  σε « Πλατεία ΉΡΩΑ ΑΡΙΣΤ. ΜΑΡΑΓΚΟΥ».
 • 17 Αυγούστου  2008   
 • Σε απέριττη τελετή έγιναν από τον τότε δήμαρχο Σ. Καρδαρά γίνονται τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας (εγχάρακτης με την ψηφισθείσα ένδειξη)που είχε τοποθετηθεί στην πρόσοψη της εκεί δημόσιας κρήνης. Δεύτερη όμοια πλάκα τοποθετείται επίσης σε άλλο δημόσιο κτίσμα της πλατείας.Έτσι η Πλατεία Ήρωα Αριστείδη Φ. Μαραγκού, εξ αντικειμένου έγινε το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Άντισσα.
 •  Φθινόπωρο 2008   
 • Γίνεται το πρώτο βήμα της βεβήλωσης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Άντισσα με την αυθαίρετη αφαίρεση της Μαρμάρινης Πλάκας από την πρόσοψη της κρήνης.
     *  Θέρος 2009
Το όνομά του αναγράφεται στο Μνημείο με την αναθηματική στήλη που έστησε o τότε Δήμος Μυτιλήνης στο χώρο της θυσίας τους, προς τιμή των 42 Ηρώων που τυφέκισαν τα ανθρωπόμορφα  Χιτλερικά κτήνη την Γερμανοκατοχή στο νησί μας.
 •  Θέρος 2010
 Ο τότε δήμος Μυτιλήνης εκδίδει το βιβλίο του Γεωργ. Γαλέτσα "στο σημάδι ... " για τους 42 εκτελεσμένους αυτούς ήρωες, που στην 6η εκτέλεση μαζί με άλλους δύο,  περιλαμβάνεται και ο Αριστείδης Μαραγκός.
     * Χειμώνας του 2010
Γίνεται το δεύτερο βήμα της βεβήλωσης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Άντισσα με την αυθαίρετη εμφύτευση στην επιφάνεια της πλατείας σε κυκλικό  σχήμα διαμέτρου 1,30 – 1,50 μ. και κατά περίμετρο με μεγάλα πέτρινα χρωματιστά κομμάτια την ένδειξη «ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΡΑ». Η κατά παγκόσμια πρωτοτυπία ονομασία Πλατείας έγινε αυθαίρετα και χωρίς καμμία απόφαση αρμοδίου φορέα. Η κατ'αυτό τον τρόπο  επαναμετονομασία της Πλατείας ολοκλήρωσε την λαβούσα χώρα,  ασχημοσύνη. Με την ακολουθηθείσα μεθόδευση, είναι προφανές ότι στοχεύεται (σε κάποια άλλη περίοδο) εσκεμένα ή μη να αφαιρεθεί από αυτόν(ούς) που ενόχλησε η αποκατάσταση της Ιστορικής μνήμης για τον ΗΡΩΑ μας (ύστερα μάλιστα από 66 ολόκληρα χρόνια!!!) και η δεύτερη πλάκα.  
 • 29 Απριλίου 2011
Στην εκδήλωση «Η εθνική Αντίσταση στη Λέσβο» στο Πλωμάρι όπου τιμώνται παρουσία του μεγάλου εθνικού μας αντιστασιακού ήρωα Μανώλη Γλέζου μεταξύ όλων των άλλων και οι 42 ήρωες που προαναφέρθηκαν,  κάνω τη δημόσια καταγγελία για την ανωτέρω περιγραφείσα βεβήλωση. Ζητώ δε την αποκατάσταση του συμβόλου αυτού της Εθνικής Αντίστασης.
 • 21 Φεβρουαρίου 2012
Με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Αντίσσης (κοινοποιηθείσα στο Δήμαρχο Λέσβου, στον Εισαγγελέα Μυτιλήνης και στο Α.Τ. Αντίσσης) ζητώ ερχόμενος επί τούτου στη Άντισσα και παρουσία Αστυνομικών οργάνων να μου επιστρέψουν α) να εντοιχίσω και πάλι την αφαιρεθείσα μαρμάρινη Πλάκα στην εκεί κρήνη και β) με την βοήθεια σκαπτικού μέσου να  αφαιρεθεί απ’ την επιφάνεια της Πλατείας η αυθαιρέτως και παρανόμως εμφυτευθείσα  ένδειξη.   
24.02.2012                          Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: