Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

To άρθρο μου «Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς μας, δεν έπιασαν τόπο».


Προχθές την Τρίτη 14.02.2012 δημοσιεύθηκε στο ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης το άρθρο μου «Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς μας, δεν έπιασαν τόπο».
Τούτο φαίνεται ότι ¨χτύπησε¨ έντονα στη λογική των συμπατριωτών μου Λέσβιων κρίνοντας από την αμεσότητα των αντανακλαστικών πολλών και από πολλά επίπεδα, μετερίζια και θέσεις.
Παραθέτω σχετικά σχόλια και αντίστοιχες δράσεις κάποιων εκ των αναγνωστών του άρθρο μου:

1α) Δημήτρης Κεφαλίδης - Γερμανία

« Φίλε  κε. Ιορδάνη ,
Ειλικρινά δεν πιασαν τόπο οι παράδες. Τα λεφτά - όπως λέτε - δόθηκαν με το τσουβάλι, πήγαν όμως στη κατανάλωση και στη καλοπέραση κι’ όχι στην αξιοποίηση της καλλιέργειας και τη μεταποίηση του προϊόντος.
Θυμάμαι συζητήσεις του 80-82 σε γεραγωτικό Συνεταιρισμό, σαν πρότεινα τη τυποποίηση του λαδιού.
- Ωχ αδερφέ, ψήλοι στ’ άχυρα ζητάς! Εμείς το μαζεύουμε στις δεξαμενές του Περάματος, έρχονται οι Ιταλοί και το
ρουφάν απ΄ αυτές και εμείς εισπράττουμε ανά κιλό το 50ρακι μας!
Τώρα πως οι Κουτόφραγκοι - δοξολογώντας την αφέλεια μας - το μοσχοπουλούσαν συσκευασμένο, ανά την υφήλιο, σαν
Olio Dante, είναι άλλη ιστορία.

Μα και σήμερα στην κρίση γιατί δεν κατεβάζουν οι Συνεταιρισμοί 3 - 4 βαρέλια λάδι σε 2 - 3 απ΄τα άδεια μαγαζιά των κέντρων
Σαλονίκης, Πειραιά, Αθήνας και όπου δει, να το διαθέτουν χύμα και ανόθευτο στο δεινοπαθούντα συνάνθρωπο για 3 ή 3.5 € το λίτρο;

Ίσως να μη συμφέρει στο εμπόριο, άλλα ίσως σταμάταγε την κατρακύλα της αγροτιάς!»

2) Στέλιος Ε. Παππάς – Γέρα Λέσβου

... δεν έπιασαν τόπο
      -  Το σχόλιο τού κ. Δημήτρη Κεφαλίδη
    - Κι η απάντηση τού κ. Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη»

3) Δημήτρης Κεφαλίδης - Γερμανία

«  Αγαπητέ φίλε,
το σημερινό σου άρθρο του Εμπρός, αναδημοσιεύτηκε κιόλας στο Site της Γέρας απ΄ το φίλο Στέλιο Παπά. Όπως βλέπεις λοιπόν, βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο! Ευχή να συνεχίσεις Τάκη!

Καληνύχτα Αθήνα!

Δημήτρης




4) Μαριάνθη Βάμβουρα – Θεσσαλονίκη(;)

Στο δικό της Facebook της έγραψε:
« ΚΥΡΙΕ ΤΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΟΥ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.»

Το άρθρο μου αυτό μπορείτε να το διαβάσετε στην στήλη Αρθρογραφία του παρόντος.
Τα αναφερόμενα στοιχεία, διαπιστώσεις,  προτάσεις κ.λπ. που αναγράφονται σ’ αυτό και αναφέρονται στο νησί μου, Λέσβος,  με ετήσια παραγωγή ~ 35.000 τόννων λαδιού (~ το 1/10 της παραγωγής της χώρας) ισχύουν στο ακέραιο για το σύνολο της χώρας με  ετήσια παραγωγή ~ 350.000 τόννων λαδιού.  
Τούτο δε γιατί, το λάδι μας (ο κιτρινόχρυσος αυτός υγρός χρυσός μας) εξάγεται ατυχώς για δεκάδες τώρα χρόνια χύμα στο εξωτερικό (κυρίως στην Ιταλία όπου αυτό κατά ~80% εξάγεται). Ατυχώς αν από τον Πακτωλό των ~ 17,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ των αντιστοίχων επιδοτήσεων των 25 τελευταίων χρόνων, είχαν διατεθεί κάποια ποσά για τη μεταποίηση στο να πάψει τούτο να πωλείται χύμα, ίσως αντί Olio Dante θα μπορούσε να πωλείται συσκευασμένο ως «Δήμητρα», «Άδωνις», « Αφροδίτη», κ.λπ.. Κάτι τέτοιο θα είχε θετικότατη επίδραση στην οικονομική κατάσταση της χώρας τους γλίσχρους και τραγικούς αυτούς καιρούς  που περνάμε.

16.02.2012                     Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: