Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ντροπή και Αίσχος !!

                                                  Nτροπή και Αίσχος !!
Για τη χώρα μας η Δημοσιότητα στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια είναι κάτι  που διατρέχει τα ερτζιανά, τα κύματα τηλεοράσεως και τώρα πιά τα δίκτυα υπολογιστών και κάθε μορφής πολυμέσων με την ταχύτητα  αστραπής αλλά και κατ' αριθμό την επαναληπτικότητα κλαγγής πολυβόλου. Δεν προλαβαίνει να εξαφανιστεί η μία εικόνα στο μάτι του κάθε διεθνούς τηλεθεατή και κάτι καινούργιο έρχεται στις οθόνες του από την Ελλάδα.  Δημοσιότητα μεν, αρνητική δυστυχώς δε. Είναι χρόνια τώρα που φαίνεται ότι η παριστώσα εικόνα της Πατρίδας μας στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του διεθνούς τηλεθεατή, ατυχώς θα πρέπει να είναι μια χώρα στις φλόγες. Φλόγες από κάθε αιτία και λόγο. Φλόγες όταν προ 4 -5 χρόνια κάηκε η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η μισή σχεδόν Ελλάδα. Φλόγες όταν πριν τέσσερα χρόνια κάηκε η Αθήνα όταν άμυαλος πιστολέρο αστυνομικός σκότωσε το δύσμοιρο μικρό Γρηγορόπουλο. Φλόγες όταν προ τρία χρόνια κάηκε Τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας και κάηκαν μαζί της τρείς δυστυχείς νέοι άνθρωποι.  Φλόγες  όταν προ ημερών κάηκε το κέντρο της Αθήνας και τα περισσότερα νεοκλασικά του, κατά τις μέρες που ψηφίζονταν το Μνημόνιο ΙΙ. Φλόγες και χθες ατυχώς και για ποια αιτία; Το ποδόσφαιρο.!!! Κάηκε από ανεγκέφαλους λένε χουλιγκάνους το στολίδι του Ελληνικού Αθλητισμού, το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι. Το Στάδιο αυτό που λάμπρυνε τη χώρα μας,  με την εκεί διεξαγωγή των από κάθε μορφή άρτιων Ολυμπιακών  Αγώνων το 2004.
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Και μάλιστα μόνο με φιλάθλους  των γηπεδούχων. Πώς έγινε, τι έγινε, πότε έγινε κ.λπ. δεν έχει και ξεχωριστή σημασία. Το αποτέλεσμα μετράει. Ένα μέτρημα και ένα αποτέλεσμα που αποτιμάται ευτυχώς μόνο από τραυματίες αστυνομικούς. Λένε οι κάθε μορφής υπεύθυνοι – ανεύθυνοι ευτυχώς δεν είχαμε απώλεια ζωών. Δεκάδες συλλήψεις. Εικόνες από ταινία … του παρελθόντος, αυτού που ατυχώς επαναλαμβάνεται για δεκαετίες τώρα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας μας.              
Και βγαίνει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Μπιτσαξής και δηλώνει λίγο – πολύ «δυστυχώς το κράτος ηττήθηκε από τους χουλιγκάνους». Και το λέει ποιός αυτός που θα έπρεπε να είχε προλάβει τα γεγονότα. Τα γεγονότα που όλη την περασμένη εβδομάδα ως καταιγίδα που πλησίαζε, τα βλέπανε, οι αρμόδιοι – αναρμόδιοι. Η Πολιτική είναι η τέχνη του pro και όχι του ante. Να προλαμβάνεις και όχι να θεραπεύεις. Συσκέψεις επί συσκέψεων, αποφάσεις επί αποφάσεων, δράσεις επί δράσεων, 5.000 αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία για αυτό τον ποδοσφαιρικό και μόνο αγώνα. Και τι μ’ αυτό; Αποτέλεσμα τελικό; Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου αυτό το στολίδι. Αυτό στάδιο. Σπασμένα και καμένα καθίσματα εκατοντάδες, ακόμη και αυτός ο ένας ηλεκτρονικός πίνακας του παρ’ ολίγο να καταστραφεί, το ταρτάν του στίβου καμένο  από τις «βόμβες μολότωφ», τις κροτίδες κρότου λάμψης, των δακρυγόνων  κ.λπ. Βρέθηκαν πολλά και κάθε είδους «πολεμοφόδια». Λέει μέχρι και 46 λίτρα βενζίνης που τα χρησιμοποιούσαν οι «ευγενείς» αυτοί νέοι μαχητές του χάους (οι όλοι κι' όλοι καμμιά εκατοσταριά όπως λένε οι διάφοροι ανευθυνουπεύθυνοι) , για να κατασκευάζουν τις βόμβες μολότωφ που πετούσαν αδιαφορώντας πού. Σε ανθρώπους αδιάφορο. Αρκεί  αυτοί να «επιτελέσουν το έργο τους». Και σε ζωντανή αναμετάδοση φλόγες σ’ όλη την έκταση του σταδίου και οι 50.000 φίλαθλοι του Παναθηναϊκού (ευτυχώς είχε απαγορευθεί η διάθεση εισιτηρίων στου φιλάθλους του Ολυμπιακού) να τρέχουν να φύγουν απ’ την κόλαση των φωτιών, των καπνών, των αποπνικτικών οσμών. Αυτές οι φλόγες και οι φωτιές του καιόμενου σταδίου από το CNN να διατρέχουν ζωντανά όλες τις οθόνες  τηλεοράσεων ανά την υφήλιο.
Χωρίς να αγνοείται το γεγονός των εκατομμυρίων Ευρώ ζημιών που θα τις πληρώσει και πάλι ο δύσμοιρος Έλληνας φορολογούμενος για την επισκευή του σταδίου, αυτή η παγκόσμια ζημία από την εκ των πραγμάτων δυσφήμιση μέσω των ανά τον κόσμο καναλιών του CNN δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί άμεσα. Πάντως είναι τεράστια με όποια μέτρα ή κριτήρια και αν χρησιμοποιηθούν.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω γιατί προσπαθούμε εμείς οι Έλληνες να εφεύρουμε τον τροχό και πάλι. Ο χουλιγκανισμός είχε χτυπήσει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Αγγλίας επί Θάτσερ, μετά τα τραγικά γεγονότα του σταδίου του Χέϊζελ με τους δεκάδες νεκρούς. Η τότε πρωθυπουργός της, η Σιδηρά Κυρία βρήκε τον τρόπο να εξαλείψει τον χουλιγκανισμό στη χώρα της προ 20 περίπου χρόνων. Γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν χρησιμοποίει την αντίστοιχη «τεχνογνωσία» να εξαλείψει το «φρούτο» του χουλιγκανισμού από την χώρα μας. Τόσες άλλες «τεχνογνωσίες» μας επιβλήθηκε να χρησιμοποιούμε τώρα τελευταία από τους πιστωτές μας. Ας χρησιμοποιήσουμε και αυτήν της κ. Θάτσερ για την εξάλειψη αυτής της γάγγραινας που τείνει να μετατραπεί σε καρκίνο που απειλή τα θεμέλια  της κοινωνίας μας και που με την χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τα σχετικά πράγματα θα χειροτερεύουν οσημέραι.    
Το να λέμε κάθε τόσο Αίσχος και Ντροπή!! για τέτοια τραγικά γεγονότα δεν οδηγούμαστε πουθενά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Χρειάζεται ξερίζωμα του χουλιγκανισμού. Αν αυτό δεν γίνει, τα δεινά μας και απ’ αυτή την κακοφορμισμένη πληγή  δεν θα έχουν τελειωμό. Πάντως μόνο με διαπιστώσεις τύπου Μπιτσαξή κατά που προανέφερα χωρίς ακόμη ο κύριος αυτός να έχει παρατηθεί από την … καρέκλα του (έστω για λόγους ευθιξίας), το πρόβλημα μας ατυχώς και μόνο  θα γιγαντώνεται. 
19.03.2012                          Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: