Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Διερευνητικών εντολών αποτελέσματα.


Διερευνητικών εντολών αποτελέσματα. 

Η μη ύπαρξη κόμματος που να διαθέτει 151 βουλευτές στη νέα Βουλή, την από τις προχθεσινές  (6ης Μαϊου) εκλογές, αυτομάτως ενεργοποίησε την συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρώτη ως είναι προφανές, εδόθει στον Αντ. Σαμαρά, τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τη Ν.Δ. Μετά την εκ μέρους του διαπίστωση ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 151 ψήφων (έχει μόνο 108)  κατέθεσε τη διερευνητική εντολή το βράδυ της Δευτέρας. Δήλωσε δε παράλληλα ότι από την πλευρά του έκανε ότι ήταν δυνατό για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Εκ των κομμάτων με τα οποία προσπάθησε να επικοινωνήσει το μόνο με το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε σχηματισμό (και αυτό υπό όρους) Κυβέρνησης, είναι το ΠΑΣΟΚ (έχει όμως αυτό  μόνο 41 βουλευτές).  Σήμερα η σχετική διαδικασία βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξη Τσίπρα, για δεύτερη μέρα (από τις συνταγματικά προβλεπόμενες τρείς). Η διαφαινομένη πρόθεση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν μια Κυβέρνηση με βασικό πόλο το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τον Α. Τσίπρα να προβεί σε μία κίνηση  προβολής - υποβολής  πέντε βασικών αξόνων που θα πρέπει να υπάρξουν και να τηρηθούν ώστε να προχωρήσει στην ανάληψη  της ευθύνης σχηματισμού Κυβέρνησης.
Οι Πέντε βασικοί αυτοί άξονες για το διάλογο στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών έθεσε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού αμέσως μετά τη διερευνητική εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τούτοι σχετίζονται με την ακύρωση του Νόμου του σχετικού με το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, των νόμων που καταργούν τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως και αυτού της ευθύνης υπουργών, τον δημόσιο έλεγχο των Τραπεζών και τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής ελέγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του δημόσιου χρέους, παράλληλα με την επικράτηση μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης. Όλα αυτά ασφαλώς είναι πεδία πολιτικής τα οποία είναι και εν αρμονία προς την προεκλογική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν αυτό που ζήτησε από τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να στείλουν επιστολή στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και να λένε ότι ανακαλούν τις δεσμευτικές επιστολές τους για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα τούτο να γίνει προ της σημερινής συνάντησής τους στα πλαίσια των ενεργειών του για τη στα χέρια του διερευνητική εντολή.
Αυτό το τελευταίο αν δεν είναι προβοκατόρικη εκ μέρους του δήλωση ώστε ως άλλοθι να λέει μεθαύριο προς την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν σεβαστήκατε τους όρους που έβαλα για να αναλάβω την ευθύνη Κυβέρνησης άρα εσείς φταίτε για το ότι έμεινε η χώρα χωρίς Κυβέρνηση (σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ). Αν δεν είναι αυτός ο λόγος, με όποια κριτήρια κι’ αν ιδωθεί ο όρος αυτός είναι τουλάχιστο στερούμενος ευγένειας για προφανείς και άμεσα αντιληπτούς λόγους.
Η απάντηση του Α. Σαμαρά, καθώς αναμενόταν ήταν άμεση και οργίλη. 
Πάντως με τέτοιου είδους αντιπαράθεση μάλλον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και αυτός την εντολή σήμερα ή αύριο το αργότερο. Έτσι με όλα αυτά είναι πρόδηλο ότι η πιθανότητες το τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθειά του να σχηματισθεί Κυβέρνηση, όταν ο Ε. Βενιζέλος  αναλάβει  τη διερευνητική εντολή.
Με όλα αυτά, αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα βγάλει και η τελευταία προσπάθεια στο να προκύψει Κυβέρνηση, μετά την υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη όλων των αρχηγών των κομμάτων που μπήκαν στην Βουλή.
Όμως οι όποιες πιθανότητες προς την κατεύθυνση αυτή, είναι συνεχώς μειούμενες. Μειούμενες, τόσο ώστε το να λεχθεί « βλέπω το μέλλον μου θολό το παρελθόν θλιμμένο» από τον Ελληνικό Λαό είναι αυτό που θα του έχει μείνει μετά το τέλος και αυτής της συσκέψεως. Μιάς συσκέψεως με προδιαγραφόμενη μόνη λύση, αυτή της προκήρυξης νέων εκλογών. 

09.05.2012                     Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: