Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΣΟΚ! Ήταν νεκρή για 6 μέρες δίπλα στην παράλυτη αδελφή της!

Στο site "ΟΧΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ", του οποίου είμαι ο διαχειριστής, ανήρτησα το πιο κάτω θλιβερό, τραγικό και πένθιμο, που πήρα από το radiolesvosnews.gr, κάνοντας την αφιέρωση που ακολουθεί:
<< ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ Σ' ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40-50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ. >>
« Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 09:45

ΣΟΚ! Ήταν νεκρή για 6 μέρες δίπλα στην παράλυτη αδελφή της!

( ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΡΕΣΟΥ, ΠΟΥ ΑΤΥΧΩΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΩ . ΛΥΠΟΥΜΑΙ)Νεκρή στο σπίτι της στην Ερεσό βρέθηκε χθες 58χρονη συμπολίτισσα μας η οποία φαίνεται να είχε πεθάνει εδώ και έξι μέρες.
Η 58χρονη διέμενε μαζί με τη παράλυτη αδελφή της την οποία και φρόντιζε. Οι γείτονες υποψιάστηκαν ότι κάτι συμβαίνει καθώς δεν είχε μετακινηθεί για αρκετό διάστημα το αυτοκίνητο τους ενώ τραγική φιγούρα είναι η αδελφή της 58χρονης η οποία ανήμπορη να κάνει οτιδήποτε και να ειδοποιήσει οποιονδήποτε έμεινε μόνη στη θέα της νεκρής αδερφής της και νηστική για 6 μέρες. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στην Ερεσό ενώ η αδελφή της πλέον βρήκε στέγη στο γηροκομείο Μυτιλήνης. »

Άραγε υπάρχουν τύψεις σε κάποιους από του ταγούς μας, για την κατάντια μας. Στα άδεια χωριά μας, όπου με το που  «φεύγει» για πάντα ο νοικοκύρης ενός σπιτιού ατυχώς κλείνει ένα φως και κλειδαμπαρώνει πιά μόνιμα η εξώπορτά του, είναι το μόνιμο σκηνικό στα χωριά μας εδώ και 40-50 χρόνια. Τραγικό αλλά αληθινό μένουν κάποια σπίτια που ακόμη κατοικούνται μόνα τους, σε ένα έρημο τοπίο με όλα τα γύρω – γύρω απ’ αυτό σπίτια  ακατοίκητα.  Πολλές φορές που βρίσκομαι στο σπίτι μου στη Άντισσα αυτό «εισπράττω» , αυτό νοιώθω αφού αν και πάνω στο κεντρικό δρόμο τα 5-6 γειτονικά μου σπίτια είναι κλειστά χωρίς ίχνος ζωής.
Βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα, αφού οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

                     1961 …… 2001               Απώλεια                  2011
                                                        Πληθυσμού (%)
Άντισσα  ........ 2.732 ....... 1340 ........  ~ 51 % ...........     1190 *
Ερεσός   ………….2.787 ……… 1581 ………...~.43 %

*     Για την Άντισσα που η απογραφή του 2011 έδωσε πληθυσμό 1190 εκ των οποίων οι 130 περίπου τότε ήταν συγχωριανοί μας Αλβανικής προελεύσεως, που  σημαίνει  ότι η απώλεια του γηγενή πληθυσμού της μέσα σε 50 χρόνια ήταν  ~ 65% !!!!! 

Βέβαια κάποιος θα με ρωτήσει και τι έπρεπε να κάνουν οι ταγοί του τόπου μας, αυτοί  που διαφέντεψαν τις τύχες του νησιού μας, τις τύχες τις δικές μας αυτά τα 40 – 50 χρόνια;;
Η απάντησή μου είναι ότι έκαναν οι Κρήτες ομόλογοί τους  που η πατρίδα τους, η Κρήτη, όχι μόνο δεν έχασε πληθυσμό αλλά αντιθέτως τον έχει αυξήσει κιόλας.
Και για να μη  μου κάποιος άλλο Κρήτη, άλλο Λέσβος,, θα έρθω στη γειτονική την επίσης ακριτική Δωδεκάνησο, που από ~ 120.000 που ήταν το 1961, .το 2001 είχε ξεπεράσει τις 190.000 όταν σ’ εμάς υπάρχει σε κάθε δεκαετία πάντα μείωση.
Έτσι για το νησί μας από τις 140.000 το 1913 ο πληθυσμός του, το 2011, ο γηγενής ατυχώς δεν ξεπερνά τις 75.000. Δηλ. όσο περίπου μετά το μεγάλο θανατικό ( πανώλη) του 1834 που είχαν μαζικά πεθάνει ~ 25.000. Και πληθυσμός αυτός είναι πληθυσμός γερόντων.
 

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) …….. 26.10.2013

2 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Πράγματι σοκάρει η είδηση!

Δυστυχώς, Τάκη, είναι κρίμα να βλέπουμε καθημερινά -όλο και πιο πολύ- την πατρίδα μας ανήμπορη και ταπεινωμένη... ίσως μπορεί και περισσότερο κι από τα χρόνια της σκλαβιάς της.

Για πόσο ακόμη θα πεθαίνει και θα μας παθαίνει αυτή η Ελλάδα1

Λαψαρνιώτης είπε...

Στρατή δυστυχώς, δυστυχλως, δυστυχλως... Και φαίνεται ότι ο Μιθριδατισμός μας είναι τέτοιος και τόσος που δεν φαίνεται πιά να μας αγγίζει τίποτα. Χθες μόνο είχαμε τρεις αυτοκτονίες δύο στη Κρήτη και μία στο Αιγάλεω, μάλιστα Φαρμακοποιός ο άνθρωπος. Όπως βλέπεις η κρίση έχει αρχίσει να χτυπά και την ανώτερη μεσαία τάξη.
Ο Θεός να βάλλει το χέρι του.