Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γεωλογικό φαινόμενο στην Άντισσα, που δεν πρέπει να αγνοηθεί (2).



Τάκης  Χαραλ. Ιορδάνης ( Ph.D.)………..………………Προς
Αγησιλάου 9  Ηλιούπολη……………………………κ. Δημ. Βουνάτσο
     Αθήνα  163 46   ……………………………... το Δήμαρχο Λέσβου
 - Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου…      Δημαρχιακό 
   «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»,  ………………………     …… Μέγαρο
- π. Διευθύνων Σύμβουλος της
      Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων ……………………….. ΜΥΤΙΛΗΝΗ
-  π. Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου
   Μεταλλειολόγων & Μεταλλουργών Μηχανικών
Τηλ./ fax 2109737053,  κιν. 6977503461 ….

Αθήνα  26 Φεβρουαρίου 2014
…………………………...….………………………..Κοιν.: 1) Δημ Κοινότητα Άντισσας
……………………………...………………………………….2) Σύλλ. Αντισσαίων Αθήνας

Θέμα : Γεωλογικό φαινόμενο στην Άντισσα, που δεν πρέπει να …………αγνοηθεί.
Σχετ:  Το από 31 Ιανουαρίου  2014

Αγαπητέ  Δημήτρη , Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,  γειά  σου.

Είδα ότι η αντίδραση η δική σου αλλά και των συνεργατών σου παρά την παρέλευση ενός περίπου μηνός, για το θέμα της επικεφαλίδας υπήρξε ως «κώνωψ επί κέρατος βοός». Για εσένα προσωπικά ίσως ολίγον τι θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει ως κάτοικο Μυτιλήνης, ή Πλωμαρίου ή κάπου αλλού και πάντως όχι της Αντίσσης. Τούτο όμως ασφαλώς θα έπρεπε να οπωσδήποτε ενδιαφέρει για προφανείς λόγους τους τοπικούς άρχοντες της γενέτειράς μου και της Αντιδημαρχίας της περιοχής. Ίσως η μη συναφής γνώση ως προς τα καταστροφικά φαινόμενα τα εκ κατολισθήσεων εκ φαινομένου θιξοτροπίας κ.λπ. επιτρέπει να υπάρχει αμβλυμμένη συναίσθηση της επικινδυνότητας.
Όμως τα μέλη επιστημονικής κοινότητας έχοντας πλήρη συναίσθηση, δεν τα παραγνωρίζουν. Συγκεκριμένα, όταν ο π. Πρύτανης και καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου,  Λέσβιος κ. Κ. Μουτζούρης έγινε γνώστης του εγγράφου μου της 31 Ιανουαρίου  2014, αμέσως διεβίβασε αυτό στην έδρα της Τεχνικής Γεωλογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ο καθηγητής κ. Γ. Τσιαμπάος με τον οποίο στη συνέχεια συζήτησα το θέμα μας, είπε ότι ασφαλώς και συμμερίζεται στο ακέραιο τις κατά το έγγραφο μου επισημάνσεις. Τέτοια καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα τόνισε έχουν υπάρξει σ’ όλο το Ελλαδικό χώρο και ακόμη ανέφερε ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, ήταν αυτό της εθνικής οδού και της εκεί παράλληλης σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Μαλακάσας Αττικής, τη δεκαετία του ’90.
Ακόμη, εκείνο στο οποίο κατέληξε  ο κ. καθηγητής  ήταν πως όντως το « γεωλογικό αυτό φαινόμενο στην Άντισσα, δεν πρέπει να αγνοηθεί».

Εν κατακλείδι τέλος, εκείνο το οποίο είπε ότι  χρειάζεται να γίνει, είναι να εξετασθεί το κατά πόσο έχει υπάρξει σταθεροποίηση των φερτών υλικών των επί την επιφάνεια των εκεί αργιλοχωμάτων (αγαλιανού) του παλιού λαγκαδιού του Αβόλαδου. Ειδικότερο, απαιτείται να γίνει η απαραίτητη  σ’ αυτές τις περιπτώσεις  παρακολούθηση του εάν η διεπιφάνεια φερτών υλικών με το αργιλόχωμα του εδάφους είναι σταθερή και έτσι η όλη κατάσταση παγιωμένη, ή «ενεργή» και το ίδιο βάρος του τεμάχους του εκ των φερτών υλικών,  συνεπικουρούμενο από το φαινόμενο της θιξοτροπίας, σεισμού κ.λπ.  κάνει τούτο να ολισθήσει προς τα κατάντι .  Τούτο γίνεται με τη βοήθεια αποκλισιομέτρων και σχετικών  Γεωτρήσεων.
Θέλω να πιστεύω ότι αν  ο Δήμος απευθυνθεί σχετικώς προς το Ε.Μ. Πολυτεχνείο, ασφαλώς και θα δοθεί η προσήκουσα για την περίπτωση επιστημονικά απαιτούμενη λύση.
.
Σε χαιρετώ 
μ’ εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: