Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Κλίνη του Προκρούστη



Η Κλίνη του Προκρούστη
Στους <<Οξυρρύγχειους Παπύρους», ο επί 20 χρόνια Ρωμαίος Ύπατος Αρμοστής Ελληνικής πολιτείας  (μάλλον της Αχαίας) που έχει  γνωρίσει τον Έλληνα απ’ την καλή και την ανάποδη του, περιγράφοντας τα ελαττώματα και τις αρετές  του, γράφει σε κάποιο σημείο « Οι Έλληνες οι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου…» . Δηλαδή της όποιας σκέψεως, ιδέας, ελλόγου αλλά ατυχώς και αλόγου (παραλόγου) πράγματος και δεδομένου. Δηλ. οτιδήποτε γεννά το μυαλό του ανθρώπου. Έτσι ο Έλληνας γέννησε τη Φιλοσοφία , την Επιστήμη, τις Τέχνες. Αλλά γέννησε και την απαξία, την ισοπέδωση, το μηδενισμό, την καταστροφή, τον όλεθρο και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει από το απόφθεγμα « γαία πυρί μειχθείτο » Ο εγωκεντρισμός του Έλληνα είναι τέτοιος, που θεωρεί τον εαυτό του υπέρτερο πάντων. Δεν είναι παράξενο δε που στην κουλτούρα του, υπάρχει σήμερα η φράση « κάνε με εμένα ένα μεσημέρι Πρωθυπουργό να δεις πως θα λύσω τα προβλήματα…» Και αυτό ατυχώς μπορεί να το ακούσεις από ψηλά στην κοινωνική-πνευματική κλίμακα ως κάτω, τον απλό χειρώνακτα. Πλήρης έλλειψη του «γνώθι σαυτόν» Σε καμμία άλλη κουλτούρα ανά την Υφήλιο δεν ακούγεται, ή μάλλον δεν τολμά να ακουστεί η αμετροεπής αυτή έκφραση. Έτσι εκείνο που δεν ανέχεται ο Έλληνας, είναι ο διπλανός του , ο φίλος του, ο συγγενής ακόμη και ο αδερφός του να τον ξεπερνά στο «κεφάλι». Έτσι κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον «κοντύνει». Γι’ αυτό, στην Μυθολογία δημιούργησε  την Κλίνη του Προκρούστη, την φερομένη με το όνομα «Προκρούστεια  Κλίνη». Σ’ αυτή κόβεται οτιδήποτε περισσεύει στο σώμα του συνΕλληνα. Περισσεύει ποδάρι, κόβει ποδάρι, περισσεύει χέρι, κόβει χέρι, περισσεύει κεφάλι, κόβει κεφάλι … Όπως ο διαβόητος κακοποιός της μυθολογίας Προκρούστης, έκοβε τα άκρα ή τέντωνε το σώμα όσων δεν ταίριαζαν απολύτως στο κρεβάτι του.
Γράφω αυτά με αφορμή, την ανάρτηση στο f.b. του φίλου Δημήτρης Ευσταθίου στις 26 Ιανουαρίου, του πιο κάτω πίνακα με επικεφαλίδα « ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ».
 
ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 500 ΚΑΙ ΤΟΥ 322 π.Χ

Πυθαγόρας 500 π.Χ. ετών 80 στην εξορία από πείνα
Μιλτιάδης  489 π.Χ. ετών 65 στη φυλακή.
Αριστείδης 468 π.Χ. ετών 72 στην εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής 461 π.Χ. ετών 66 στην εξορία.
Αισχύλος 456 π.Χ. ετών 69 στην εξορία.
Περικλής 429 π.Χ. ετών 66 παραιτήθηκε λόγω κατηγορίας.
Φειδίας  429 π.Χ. ετών 66 στη φυλακή.
Αναξαγόρας 428 π.Χ. ετών 72 στην εξορία.
Ηρόδοτος 426 π.Χ. ετών 59 στην εξορία.
Ικτίνος 420 π.Χ.  στην εξορία
Σοφοκλής 406 π.Χ. ετών 90 στην εξορία από πείνα
Ευριπίδης 406 π.Χ. ετών 74 στην εξορία
Αλκιβιάδης 404 π.Χ. ετών 48 στην εξορία
Σωκράτης 399 π.Χ. ετών 71 ήπιε κώνειο
Θουκυδίδης 396 π.Χ. ετών 64 στην εξορία.
Αριστοφάνης 385 π.Χ. ετών 61 στην εξορία από πείνα.
Πλάτων 347 π.Χ. ετών 80 στην εξορία.
Ισοκράτης 338 π.Χ. ετών 99 στην εξορία.
Δημοσθένης 322 π.Χ. ετών 62 πήρε δηλητήριο.

Σχολίασα αυτό, ως ακολουθεί:
Takis Iordanis Mα εξείχαν, προεξείχαν των άλλων ... Ελλήνων. Η Προκρούστεια κλίνη (δημιούργημα κι αυτή του ελληνικού πνεύματος) να έμενε ... ανενεργή;;;!!
Takis Iordanis Στα ονόματα των μεγάλων αυτών προπατόρων μας  κάτω κάτω στον πιο πάνω Πίνακα, είναι γραμμένο: " ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, Ο ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ". Αυτό τα λέει όλα.!!
Ο καλός φίλος Αντώνης Τενέδιος, τέλος, προσέθεσε
Αντώνης Τενεδιος Τάκη καλησπέρα! Εντυπωσιάζει πολλούς φίλους το άδοξο τέλος τόσων πολλών φημισμένων αρχαίων προγόνων! Εγώ θα αρκεστώ στη γνωστή αρχαία ρήση: Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον!

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης …. 4.2.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: