Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τα κεφάλια μέσα …


Τα κεφάλια μέσα …

Τα  επιτόκια των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων, λέει, από ~ 5,5% που ήταν τον τελευταίο καιρό έφθασαν σήμερα 8,04% (ήταν χθές 9%). Αποτέλεσμα αυτού, απλά δεν βγαίνουμε στις αγορές. Ας μη ξεχνούμε ότι όταν την Άνοιξη του 2010 ο μέγας πολιτικός, ο γόνος Πρωθυπουργών, ο μοιραίος ΓΑΠ μας έβαλε στο μνημόνιο το επιτόκιο των ομολόγων αυτών είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του  7,00 %.
Τούτο έγινε όταν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, εν όψει εκλογών η αυν-Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ διατυμπάνιζε, μάλιστα με λεονταρισμούς που έφθαναν λίγο – πολύ σε επίπεδο κομπασμού, ότι θα αποχωρήσει η χώρα μας, από το ΔΝΤ με «βελούδινο» διαζύγιο και  θα τελειώσουν τα μνημόνια. Μάλιστα κάθε τόσο ακούγαμε πότε από τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, πότε από τον Αντιπρόεδρο Βενιζέλο να λένε, «στην πράξη εμείς σκίζουμε τα μνημόνια»!!!.
Προ ημερών  στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ετέθη από την πλευρά της Ελληνικής αντιπροσωπίας (επικεφαλής της ο Υπ. Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου) προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κα Λαγκάρντ το θέμα της αποχώρησης μας από το ΔΝΤ. Η απάντηση της ήταν ναι μεν, αλλά …
Θα μπορούσε αυτό να γίνει, με τη βασική προϋπόθεση να υπάρξει ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που θα λειτουργήσει ως δίκτυ προστασίας.
Την ανάγκη να υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης, επισήμανε η πλευρά της Γερμανίας που χαιρέτισε την πρόταση της επικεφαλής του Ταμείου για "προληπτική στήριξη". Ακόμη έσπευσαν να προειδοποιήσει ότι εάν η Ελλάδα δεν έχει καμιά κάλυψη θα είναι "πολύ δύσκολο" για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την ενισχύει. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε, σε συζήτηση με Έλληνες δημοσιογράφους, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σημείωσε ότι για να διασφαλίσει η Ελλάδα την αναγκαία φερεγγυότητα έναντι των αγορών, θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να έχει τη "σφραγίδα της διεθνούς κοινότητας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μόλις ακούστηκαν όλα αυτά τα «ωραία», οι αγορές αντέδρασαν με καλπασμό του επιτοκίου δανεισμού που από την περασμένη Κυριακή άρχισαν να το  «σπρώχνουν» προς τα πάνω για να το φθάσουν χθές στο 9%!!
Το τοκογλυφικού επιπέδου αυτό επιτόκιο ουσιαστικά δίνει το σήμα για υπογραφή νέου μνημονίου. Πιο σημαντικό για τα funds από το να ξαναδανείσουν τη χώρα είναι να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους, με την εγγύηση μιας νέας δανειακής σύμβασης.
Λέγε με ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, με όποιο κατ’ ευφημισμό «εύηχο»  όνομα του δώσουν.
.Πάντως μετά αυτό το φιάσκο των Κυβερνόντων, όλοι τους έχουν καταπιεί τη γλώσσα. Απλά αυτή, η αλαζονεία ή η έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας των Κυβερνητικών εταίρων  ξεπληρώνεται με αυτό που το περιγράφει η φράση « ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ» !!!
Αλίμονό μας πάλι. Αλίμονο στο 99 % του Ελληνικού Λαού . Γιατί το 1% αυτού, σύμφωνα με μελέτη Ελβετικής Τράπεζας κατέχει το 56 % του πλούτου της Χώρας!!!, και φυσικά δεν έχουν ανάγκη. Ο Λαός που έχει γονατίσει με ότι έχει τραβήξει απ’ το 2009 ως σήμερα!!! Άραγε μέχρι που φθάνουν τα βάσανά μας;;

Δρ.Τάκης Χαραλ.Ιορδάνης ……...…17.10.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: