Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

« Ο Εχθρός του Λαού» και ο αξέχαστος μας, Μπάμπης Αλατζάς


« Ο Εχθρός του Λαού» και ο αξέχαστος μας, Μπάμπης Αλατζάς

Σήμερα 20.12.2014 στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίο του Άρεως, έγινε το 40ημερο μνημόσυνο του συμπατριώτη ηθοποιού Μπάμπη Αλατζά. Του ανθρώπου αυτού που πράγματι επί χρόνια, στο «σανίδι» του θεάτρου και στην «οθόνη» της τηλεοράσεως «ποιούσε ήθος». Έτσι τίμησε τον εαυτό του, την οικογένειά του, το νησί μας. Οι ρόλοι του πάντα πληθωρικά και αληθινά, ανθρώπινα δοσμένοι απ’ το Μπάμπη τον κατέγραψαν στο υποσυνείδητό μας ως ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟ της εποχής μας. Τούτο καταφάνηκε σήμερα στον Άγιο Χαράλαμπο, όπου πολλοί από μας, συγγενείς και φίλοι και πληθώρα από τον κλάδο του με επι κεφαλής το μεγάλο Σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, τους  συναδέλφους του Σκιαδαρέση, Μάλφα, Φερλέκη κ.α. δεηθήκαμε για ένα αιώνιο καλό ταξίδι στα επέκεινα, του αξέχαστου Μπάμπη!! 
Το Μπάμπη είχα τη τύχη να γνωρίσω μέσα απ’ τους πολιτιστικούς παροικιακούς Συλλόγους. Όντας γείτονες εδώ στην Ηλιούπολη είχαμε την ευκαιρία να ανταμώνουμε και να τα λέμε. Μια φορά που είχε ξεσπάσει η ταλαιπωρία μου με το Λατομείο που έκανα στην Άντισσα και είχαν γράψει οι εφημερίδες της Μυτιλήνης, με ρώτησε σχετικά. Του εξήγησα και αφού με άκουσε σ’ όλη την έκταση της υπόθεσης, γυρίζει και μου λέει με εκείνο το διεισδυτικό λόγο που τον χαρακτήριζε:
« Ρε φίλε δηλ. και εσύ «Εχθρός του Λαού» εεε!!»
«Δηλαδή;;, αυτό που παίξατε με σκηνοθέτη τον πατριώτη μας; » και πριν προλάβω να τελειώσω τη φράση μου, συνέχισε
«Ναι ακριβώς Όπως ο Δήμαρχος στο έργο αυτό, για το δικό του το προσωπικό συμφέρον και των κάθε λογής υποστηρικτών του, «κρατούντων»  της πόλης έγινε ο κατήγορος και κατήγγειλε ανακηρύσσοντάς τον μάλιστα, σε «Εχθρό του Λαού», το γιατρό του Δήμου, άσχετα κι αν αυτός ήταν ο αδερφός του για να μη χάσει τα όποια καλά και συμφέροντα!! Τον κατήγγειλε όπως θυμάσαι γιατί ζητούσε λέει να εφαρμοστεί ο νόμος και να κλείσουν τα ιαματικά λουτρά της πόλης τους, που λειτουργούσαν παράνομα . Να κλείσουν, αφού εξετάζοντάς τα, βρήκε πως αυτά κουβαλούσαν μέσα τους μικρόβια μολυσματικών  νόσων, ώστε έτσι να σωθούν οι λουόμενοι, οι επισκέπτες και τελικά οι κάτοικοι της πόλης. Βλέπω , ότι οι «κρατούντες» στο χωριό σου (που ήταν όπως λες μαζί σου  όταν πρωτοδημιουργούσες το λατομείο) έκαναν αντίστοιχα και σε σένα, με επί κεφαλής όπως εσύ λές  τον «αδερφό» σου, αλλά στην περίπτωσή σου οι κατήγοροί σου για δικό τους προσωπικό λόγο, ζητούσαν να μη εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος δηλ. που σου έδωσε τις Άδειες, να κάνεις αυτό το καθ΄όλα νόμιμο -όπως λές, γιατί ειδικός δεν είμαι-  Λατομείο στην Άντισσα.
Και συνέχισε, θα σου δώσω το script για να το διαβάσεις και να δείς πως το προσωπικό συμφέρον, ονοματίζει κάποιον που «του χαλά την συνταγή»  εύκολα « Εχθρό του Λαού» και ας είναι αυτός  ο αδερφός σου ακόμα.
Πράγματι ένα καλοκαιρινό απόγευμα  ήρθε και μου το έφερε. Εκεί, στη βεράντα  του σπιτιού μου το γλυκό εκείνο ηλιοβασίλεμα μεταξύ ρακιού, μεζέ και κουβέντας είχαμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το νησί μας και τελικά να διαγνώσουμε πόσο Λεσβιολάτρεις ήμασταν κι οι δυό. Ακόμη, πώς  και με τι μπορεί ο καθένας μας ή και από κοινού να μπορούσαμε να προσφέρουμε στην δύσμοιρη γενέτειρά μας που δυστυχώς η ίδια η Πολιτεία την άφησε υπανάπτυκτη.!!
Ας είναι αιώνια η μνήμη σου φίλε Μπάμπη. Ξέρε ότι όλοι σε θυμούμαστε γιατί υπήρξες απ’ τους καλούς. Τους καλούς εκείνους Μυτιληνιούς, που ήξερες να δίνεις. Σε προσωπική δε βάση να ξέρεις, ότι δεν ξεχνώ, γιατί πέραν των άλλων όλων, τον «Εχθρό του Λαού» που μου έφερες, τον έχω σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου.
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ.

Δρ.Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης                 20.12.2014  

Δεν υπάρχουν σχόλια: