Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

« Λαοί που δεν θυμούνται την Ιστορία τους, πέπρωται να αφανιστούν».


Η 60η Επέτειος  της έναρξης του Κυπριακού Αγώνα κατά των Εγγλέζων δυναστών τους.
« Λαοί που δεν θυμούνται την Ιστορία τους, πέπρωται να αφανιστούν».

Το 1955, δεκάχρονος θυμούμαι ότι ακόμη και μέσα στο χωριό μου, Άντισσα  Λέσβου, δονούσε η φωνή ΕΝΩΣΗ. Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. Πανεθνική απαίτηση και επιδίωξη. Τότε που τα παλικάρια της Εθνικής Οργάνωσης Κυπριακού Αγώνα ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Εγγλέζων δυναστών τους. Πώς να ξεχάσω τις διατρανώσεις των μικρών μαθητών του χωριού που έμειναν χαραγμένες με ανεξίτηλα χρώματα στο μυαλό μου, όταν περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και τα σοκάκια φωνάζαμε ΕΝΩΣΙΣ, ΕΝΩΣΙΣ, ΕΝΩΣΙΣ.
Και πέρασαν από τότε 60 ολόκληρα χρόνια.
Χθες στο Μπενάκειο Ιδρυμα στην οδό Πειραιώς έγινε εκδήλωση σχετική για να τιμηθεί η Ιστορική επέτειος της έναρξης του Κυπριακού Αγώνα που είχε το αποτέλεσμα η μεγαλόνησος το 1959 να αποκτήσει τη λευτεριά της. Τιμή, στον αγώνα του Κυπριακού  Λαού κατά των Εγγλέζων, των στυγνών και απάνθρωπων αποικιοκρατών.
Τα βάσανα του Κυπριακού Λαού μεγάλα. Σ’ όλες τις γωνιές της μεγαλονήσου, το ξέσπασμα του λαού γονάτισε τους Εγγλέζους αποικιοκράτες. Στρατάρχες τους, νικητές τροπαιοφόροι σε διάφορες άλλες αποικίες τους (Κένυα, Κόγκο κ.α) κατατροπώθηκαν από την απαράμιλλη ανδρεία των γενναίων Κυπρίων. Αυτών, που καθηγίασαν το δενδρί  της λευτεριάς με το αίμα 108 παλικαριών. Τα θρυλικά ονόματα Καραολής, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης και πολλοί άλλοι, έμειναν φωτεινοί φάροι στις Δέλτους της Κυπριακής Ιστορίας, και κατ’ επέκταση της ράτσας μας. Η νικηφόρα αυτή πορεία των Κυπρίων αγωνιστών, είναι η τελευταία που έχει να παρουσιάσει ο Ελληνισμός στην τρεισχιλιόχρονη  Ιστορία του και ασφαλώς μένει άσβεστη στη μνήμη των Πανελλήνων.  
Η εκδήλωση αυτή που τιμήθηκε ο ΑΓΩΝΑΣ της λευτεριάς της Κύπρου από κάθε άποψη και στο σύνολό του, έγινε παρουσία εν ζωή αγωνιστών του και πολλών φορέων τους, ως και πολλοί Αθηναίοι που κατέκλεισαν την αίθουσα..
 Η εκδήλωση άρχισε με το ντοκιμαντέρ που  έδειξε πως εξελίχθηκε το «Κυπριακό» απ’ το 1878 (όταν το παζάρι των Εγγλέζων ανάγκασε το Σουλτάνο να του εκχωρήσει το νησί), μέχρι τα δημοψηφίσματα  υπέρ της ΕΝΩΣΗΣ του ’12 και του ’22, την συμμετοχή των Κυπρίων ως μαχητών κατά των Γερμανών στο πλευρό των Εγγλέζων, την ομόθυμη συστράτευση  Λαού και Εκκλησία στο ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της 1ης Απρίλη 1955, και βέβαια τον αγώνα αυτό καθ  αυτό και τις άπειρες θυσίες των Κυπρίων μέχρι την απελευθέρωσή του νησιού τους απ’ τους αποικιοκράτες Εγγλέζους. Μετά το ντοκυμαντέρ μίλησε πρώτος ο Κύπριος πρέσβυς στην Αθήνα.  Στη συνέχεια μίλησε ως κύριος ομιλητής  ο Υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης. Ακόμη ομίλησαν από μέρους την Κυπρίων πλείστοι όσοι άλλοι και βεβαίως ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο εκπρόσωπος των αγωνιστών. Τέλος, από την πλευρά των Ελλήνων ομίλησε ο συμπατριώτης μας Δρ. Δρ. Αριστείδης Γιαπαλής ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και του κοινούς αγώνες μας από τους νικηφόρους βαλκανικούς, ως σήμερα. Ο Δήμαρχος Λεμεσού Σώζος που έχυσε ως εθελοντής το αίιμα του το 1912 στα βουνά της Ηπείρου, αποτελεί το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας θυσίας Κυπρίου αδελφού μας. Βέβαια τόνισε και το πώς η ψυχή των Ελλήνων εισέπραξε τα πανανθρώπινα μηνύματα της Λευτεριάς που οι Κύπριοι με τον τιτάνιο αγώνα τους κατά της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας του κόσμου μπόρεσαν να τους μεταδώσουν.
Η χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών έκλεισε τη σεμνή αυτή τελετή, που ασφαλώς στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας αποτέλεσε ένα μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας, σ’ όλους όσους είχαμε την τύχη να  παραβρεθούμε σ’ αυτή.

Δρ.Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ....................28.04.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: