Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

<< Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής>> βιβλίο, 2η έκδοση, του Μεσοτοπίτη δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη.

<< Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής>> βιβλίο, 2η έκδοση, του Μεσοτοπίτη δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη.
Χθες Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου στη Δάφνη πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση του βιβλίου του Μεσοτοπίτη δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής».
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που έλαβα από τον Πρόεδρο της ΟΛΣΑ φίλο Νεκτάριο Βακάλη ως και το Σύλλογο των Μεσοτοπιτών ευτύχησα να παραβρεθώ στην εκδήλωση αυτή.
Με συντονιστή της εκδήλωσης το φίλο Νεκτάριο, για το βιβλίο μίλησαν, οι:
- Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
- ο ίδιος ο συγγραφέας Ιάσονας Πιπίνης
- Σταμάτης Μαλέλης, δημοσιογράφος, διευθυντής ΣΚΑΪ
- Γιάννης Συνάνης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος της ιστοσελίδας lesvosnews.gr
- Φώτης Βασίλογλου, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του συλλόγου Μεσοτοπιτών
Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με την Μαρία Δαμηλάκου, ιστορικό, καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου
Πέραν του περιεχομένου του βιβλίου, που δίδεται πιο κάτω, εκείνο που ήταν ιδιαίτερο συγκινητικό ήταν η προσφορά του Συλλόγου Μεσοτοπιτών προς το συγγραφέα, κάνοντας την αναδρομή προς το παρελθόν της οικογένειας του πρόπαππού και παππού του συγγραφέα με φωτογραφίες κ.λπ. οπτικό υλικό, που με ιδιάιτερο γλαφυρό ως λυρικό τρόπο παρουσίασε ο Φώτης Βασίλογλου
Το αφιέρωμα αυτό του Συλλόγου ιδιαίτερα συγκίνησε όλους τους παρευρεθέντες και βέβαια τον τιμώμενο συγγραφέα. Τέλος η εκδήλωσε έκλεισε με κέρασμα ρακιού και ούζου και μεζέδων, προσφορά του Συλλόγου.
Για το βιβλίο αυτό καθ’ αυτό και το who is who του συγγραφέα, παραθέτω αυτούσια τα πιο κάτω τα οποία περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση που έλαβα
<< Το περιεχόμενο του βιβλίου
Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων την πολιτική διαδρομή του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, τη δράση των ένοπλων κινημάτων, τον παρεμβατισμό των ΗΠΑ και τις προσπάθειες που έκαναν για την ανατροπή των δημοκρατικών κυβερνήσεων, τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων, τη «Θεολογία της Απελευθέρωσης» και το ξεχωριστό λατινοαμερικανικό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης γνωστό ως «ποπουλισμός».
Επίσης γίνεται αναφορά στη διακυβέρνηση του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, (ο οποίος ήταν θείος του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη). Ο Βελάσκο τη δεκαετία του 1970 υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε και προχώρησε σε σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες πριν από τον θάνατο του είχε δηλώσει πως ο Βελάσκο ήταν ο μέντορας του και ο «πολιτικός του πατέρας» και μέσα από το βιβλίο, ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Βενεζουέλας, ο θάνατος του οποίου, το 2013, άφησε «ορφανή» τη λεγόμενη επαναστατική Αριστερά στη Λατινική Αμερική. Ο Ιάσωνας Πιπίνης, είχε συναντήσει τον Ούγο Τσάβες στο Καράκας το 2010, ο οποίος του είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη, στην οποία αναφερόταν στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και στην επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Βιογραφικό του Ιάσονα Πιπίνη
Ο Ιάσων Πιπίνης κατάγεται από το Μεσότοπο Λέσβου, αλλά η μητέρα του είναι από το Περού. Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα «Σύγχρονων Λατινοαμερικάνικων Σπουδών» του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία. Εργάζεται από το 2000 ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel» και είναι ανταποκριτής στην Αθήνα του διεθνούς ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου «Hispan TV». Έχει συνεργαστεί με την κρατική ισπανική τηλεόραση «TVE» και το τηλεοπτικό δίκτυο «Telesur» της Βενεζουέλας.
Έχει γράψει το βιβλίο «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις Κέδρος, 2014). Το 2005 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.americalatina.gr, που δημοσιεύει ειδήσεις από τη Λατινική Αμερική. Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968 – 1975), ο οποίος υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκαετία του ‘70 στη Λατινική Αμερική, αλλά και «μέντορας» του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες>>.

Δρ.Τάκης Χαραλ.Ιορδάνης(Ph.D.).....13,12.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: