Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Στο Πρόεδρο της ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή με αξιοποίηση της Γεωθερμίας στη Λέσβο.

Στα του οίκου μας, αλλιώς στα του νησιού μας.

Προκειμένου να φέρω στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοποίησης της Γεωθερμικής ενέργειας του νησιού μας με μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που βρίσκεται βαλτωμένο εδώ και 10 χρόνια μετά τη σχετική εξαγγελία το 2005 πέραν του άρθρου που έγραψα στο ΕΜΠΡΟΣ τέλη Νοεμβρίου << «Γεωθερμία : Πόρος ανάπτυξης της Λέσβου, που θα μπορούσε να δημιουργεί ηλεκτρενεργειακά πλούτο, της τάξεως του 50 % της ελαιοπαραγωγής της!!» >> έστειλα σήμερα στο Πρόεδρο της ΔΕΗ την ακόλουθη επιστολή μου. :

<<ΔΡ. ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ.ΙΟΡΔΑΝΗΣ (Ph.D.) …     ……………   …Προς
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ << ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ………       ……….. τον Πρόεδρο της ΔΕΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ……         ……..κ.Εμμ. Παναγιωτάκη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ………………………...           .Χαλκοκονδύλη 30
ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.) ……………………………        ……..Αθήνα
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Αγησιλάου 9 - ΑΘΗΝΑ 163 46
Τηλ. – Φαξ 210 9737053, 6977503461
.............................................................. Κοιν. Ως Πίνακας Παραληπτών

Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 2016

Α Ν Ο Ι Κ Τ Η      Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Θέμα : Η ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ως Λέσβιος, αλλά και με την ιδιότητα του επί 20ετία μέλους της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, είχα από το 1982 σε διάφορες φάσεις της όλη προσπάθειας συμμετάσχει ενεργά στο θέμα της αξιοποίησης της Γεωθερμικής Ενέργεια του νησιού, κατά πως έγραφα προ εβδομάδων στην ημερησία εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης (Στήλη, Αιολίας λόγος) στο φύλλο της 24 Νοεμβρίου 2015. Το άρθρο μου αυτό το οποίο επισυνάπτω στην παρούσα (Συνημ. 1) είχε τον τίτλο : «Γεωθερμία : Πόρος ανάπτυξης της Λέσβου, που θα μπορούσε να δημιουργεί ηλεκτρενεργειακά πλούτο, της τάξεως του 50 % της ελαιοπαραγωγής της!!»
Ατυχώς παρ’ όλο το δεδομένο της κοινωνικής συναίνεσης των συμπατριωτών μου (εν αντιθέσει προ ότι συνέβη στη περίπτωση της Μήλου και της Νισύρου) και παρά την παρέλευση 35 πιά ολόκληρων χρόνων, το θέμα μας βρίσκεται σε άκρα στασιμότητα. Στο άρθρο μου αυτό κατέληγα σε διάφορα ερωτήματα τα οποία απηύθυνα προς τη ΔΕΗ. Επειδή ως στιγμής ουδεμίας απαντήσεως έτυχαν τα ερωτήματά μου αυτά, απευθύνομαι σε σας προσωπικά και σας παρακαλώ να δώσετε τις απαντήσεις σας, ώστε με τη σειρά μας να πληροφορήσουμε τους συμπατριώτες μας Λέσβιους, οι οποίοι μας ερωτούν σχετικά.
Αντιγράφω, προς διευκόλυνσή σας το ακροτελεύτιο τμήμα του άρθρου μου αυτού:
<<…. Έτσι, το 2005, σε εκδήλωση στη Μυτιλήνη, επί τέλους ακούστηκε δια χειλέων του πλέον αρμοδίου, του τότε Διευθυντή Δ.Ε.Μ.Ενέργειας της ΔΕΗ, του φίλου και συμπατριώτη μας Ν. Σταυρίδη, ότι επίκειται ο διαγωνισμός παραγωγικών γεωτρήσεων των 2.500 μ. Βορείως της Στύψης, ώστε τελικά να εγκατασταθεί εκεί ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, ισχύος 8.000-10.000 kW.
Μάλιστα είχε δοθεί και χρονοδιάγραμμα λίγων χρόνων ως ότου αυτή θα έμπαινε σε λειτουργία.
Τούτη, λειτουργώντας 24 ώρες το 24ωρο ως μονάδα βάσεως, πλέον των άλλων όλων, θα διασφάλιζε, σταθερότητα στο δίκτυο του νησιού μας, (ελαχιστοποίηση, τρεμοσβήσματος λαμπτήρων, διακοπών, black outs). Ακόμη, θα δημιουργούσε ένα ικανοποιητικό αριθμό θέσεων εργασίας ( 30-40 άτομα) και βέβαια πλούτο, αρκετών εκατομ. Ευρώ το χρόνο, βρέξει-χιονίσει. Πλούτο, που χάνεται/διαφεύγει. Για να αντιληφθούμε το πόσο, λέμε πως τούτος είναι της τάξεως του 50 % της ετήσιας παραγωγής λαδιού στο νησί.
Ατυχώς, πέρασε στείρα ήδη μια ολόκληρη δεκαετία. Ακόμα, και οι γεωτρήσεις αναμένονται!!. Θεωρώ, πως η ΔΕΗ οφείλει να εξηγήσει γιατί χάθηκε αυτή η αναπτυξιακή ευκαιρία της Λέσβου. Τέλος, το να διεκδικηθεί να γίνει ηλεκτροπαραγωγή από Γεωθερμία στο νησί σήμερα, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσεως της χώρας, είναι ως να ζητείται εύρεση νερού καταμεσής της Σαχάρας. Παρ’όλα αυτά, θεωρώ ότι το να επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο εν μέσω της υφέσεως, είναι απαραίτητο. Ας μη μας διαφεύγει, πως οι Γιαπωνέζοι επενδύουν σε περιόδους υφέσεως.>>
Η εκ μέρους σας ειλικρινής και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντησή, θα εκτιμηθεί πρεπόντως από τα μέλη του Συνδέσμόυ μας, αλλά βέβαια και όλο το Λεσβιακό Λαό.
Με τιμή 



Πίνακας Παραληπτών
1) Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Πάνος Σκουρλέτης
2) Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου
3) ΑντιΠεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ, Θ. Βαλσαμίδη
& Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες
4) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου κ.κ.
Γ. Πάλλης
Χ. Αθανασίου ,
Στ. Τάσσος ,
5) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
6) Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής
7) Δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός
8) Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λέσβου
9) Τα ΜΜΕ Λέσβου και ο Παροικιακός τύπος.
10) ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: