Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού σήμερα, η πρώτη επιστολή μας που συνοδεύεται με τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ για το ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΛΕΣΒΟΥ και με τις υπε...ρ200 υπογραφές κατοίκων της ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ.
<< ……………………………………………………………………Αξιότιμο
Δρ Παναγ. Χ. Ιορδάνης( Ph. D.) …..……………… Πρόεδρο της Ελληνικής
- Επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα ...Κυβερνήσεως και Πρωθυπουργό
- Πρόεδρος του Συνδέσμου για……… ………………… κ. Αλέξη Τσίπρα
την Ανάπτυξη της Λέσβου………………………...……Μέγαρο Μαξίμου
« ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ »……………….…………….….ΑΘΗΝΑ
- π. Διευθύνων Σύμβουλος της
Ελληνική Βιομηχανίας Όπλων…….…Κοιν.:Ως Πίνακα Παραληπτών
- Αγησιλάου 9 - Ηλιούπολη 163 46 ……
Τηλ.- Fax 210 9737053 κιν. 6977503461……
..................................................................……..Αθήνα, .25 Ιουλίου 2016


ΘΕΜΑ : ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Το νησί μας, η Λέσβος, τον ένα και πλέον αιώνα ελεύθερου εθνικού βίου του από την απελευθέρωση του το 1912, δεν έτυχε της ευνοίας ή της φροντίδας ή έστω της προσήκουσας προσοχής της Πολιτείας, ενδεχομένως ως συνέπεια των επιχείρων της δημοκρατικότητας της, ως το «κόκκινο νησί». Τελικό αποτέλεσμα, να βρεθεί τούτο επί δεκαετίες τώρα σε συνθήκες μόνιμης υπανάπτυξης, μιζέριας και μαρασμού. Τούτο ήταν η αιτία της εντός των τελευταίων 60 χρόνων μείωσης του γηγενούς πληθυσμού του κατά ~40 % [126.924 το 1951, στις 86.496 το 2011 ( εξ ών ~10.000 ξένοι, κυρίως Αλβανοί) ]. Πληθυσμός μάλιστα με άκρως στρεβλή δημογραφική κατανομή, ανεστραμμένης πυραμίδος όπου υπερτερούν οι μεγάλες ηλικίες και οι γέροντες.
Ασφαλώς τα πράγματα για το νησί και κυρίως για την ύπαιθρο χώρα και τα χωριά του, έγιναν χειρότερα μετά την εφαρμογή της «Καλλικρατείου αρχιτεκτονικής» της κατά το νόμο Ν.3852/2010, άρθρο 1 παρ.2 περίπτωση 33 (περί οργανώσεως της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης).
Η εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτης», δια του οποίου οι 13 του Δήμοι του νησιού, συγχωνεύτηκαν σε ένα, τον υδροκέφαλο ΔΗΜΟ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ του κατ’ έκταση μεγαλύτερου ανά την Επικράτεια, είχε τραγικές συνέπειες. Τα της εκτρωματικής αυτής καταστάσεως αποτελέσματα απαντώνται σ’ όλα τα τμήματα του νησιού μας. Τούτος ο νόμος υπήρξε από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του ένας κακός νόμος για τη Λέσβο και τους κατοίκους της, αφού θεσμικά επιβλήθηκε ο «Μυτιληνοκεντρισμός» και κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο εκτρωματικός αυτός Δήμος πρέπει να σπάσει.
Προσβλέπαμε ότι τούτο θα γινόταν από την Κυβέρνησή σας με την σχετική θεσμική αλλαγή, η οποία όμως ατυχώς δεν γίνεται, αφού στο προ εβδομάδων κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους ΟΤΑ, στα έξ (6) κεφάλαιά του και τα 140 άρθρα του ουδεμία πρόβλεψη σχετική με το ΣΠΑΣΙΜΟ του Δήμου Τέρατος Λέσβου υπάρχει, αν και για άλλο θέμα θεσμικής φύσεως υπάρχει ρύθμιση ( άρθρο 139).
Έτσι, η αντίδραση που επί έξ (6) χρόνια τώρα σοβούσε στην Λεσβιακή κοινωνία αφ’ ότου εφαρμόστηκε ο προαναφερθείς νόμος που δημιούργησε τον ένα και μοναδικό Δήμο Λέσβου, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
είναι το σπάσιμο του, χωρίς άλλη πιά καθυστέρηση.

Κατατίθενται συνημμένα η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΑΣ με διακόσες τέσσερις υπογραφές κατοίκων του χωριού Ανεμώτια. Το χωριό αυτό με εγνωσμένη την προοδευτικότητα των κατοίκων του, που ιστορικά είναι καταγεγραμμένη και απ΄τη Γερμανοκατοχή, -όταν υπήρξε ένα από τα κέντρα αντιστάσεως του νησιού μας-, πρωτοστατεί και στον παρόντα αγώνα. Όπως για όλα τα χωριά μας, έτσι και για το χωριό αυτό στην ορεινή χερσόνησο του Ορδύμνου, τα 50 περίπου χιλιόμετρα απ’την πρωτεύουσα, δημιουργούν χάσμα τεράστιο μεταξύ κατοίκων του και του διοικητικού κέντρου, Μυτιλήνη, ως και τις εκεί λαμβανόμενες αποφάσεις αφού οι κάτοικοί του, ελάχιστες βλέπουν φορές να τους αφορούν άμεσα. Τελικά έχουν το αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής τους σε θέματα της καθημερινότητας τους ( ύδρευση, φωτισμός, καθαριότητα κ.άλ.) να είναι κατιούσα, υποβαθμιζόμενη με το χρόνο.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Επειδή θεωρούμε ότι το οξύ αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Λέσβιοι, μπορεί να εκλείψει μόνο με τη δική σας πολιτική βούληση, υποβάλλουμε την παρούσα, προσβλέποντας στην εξάλειψη του ελλείμματος της ισοπολιτείας και δη της ισονομίας σε βάρος μας. Ένα έλλειμμα. που φαίνεται άμεσα όταν βλέπουμε σε σύγκριση, το νησί Εύβοια να έχει σήμερα επτά Δήμους και οι νησιωτικοί Νομοί Λασιθίου, Ρεθύμνης με πληθυσμό μικρότερο ασφαλώς της Λέσβου, να έχουν τέσσερις και πέντε Δήμους αντιστοίχως.
……………………………………………………Συνημ : 1
Με την πρέπουσα τιμή 



Πίνακας Παραληπτών
1) Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου
2) Οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου 

κ.κ. Γ. Πάλλης, Χ. Αθανασίου, Σ. Τάσσος
3) Δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπ. Γαληνός
4 Δημοτικές, Τοπικές Κοινότητες Λέσβου
5) Μέλη της Επιτροπής της Ανεμώτιας
6)Τα ΜΜΕ Λέσβου και ο Παροικιακός τύπος.
7) ΟΛΣΑ και πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι
>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: