Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Απότιση τιμής στον ήρωα Μιχάλη Εμμ. Κοζυράκη, θείο της συζύγου μου.


Απότιση τιμής στον ήρωα Μιχάλη Εμμ. Κοζυράκη,  θείο της συζύγου μου.

<< Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος  τίμησε με την παρουσία του στο Κατστέλι Πεδιάδος του Δήμου Μηνώα Κρήτης, τις εκδηλώσεις για το σαμποτάζ του αεροδρομίου Καστελλίου, που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942 και καταγράφηκε στην ιστορία ως η πρώτη ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη.>> . Λίγο - πολύ αυτό την ανταπόκριση έστειλαν στα ΜΜΕ οι διάφοροι ρεπόρτερς από το χώρο της εκδήλωσης.
Οι εκδηλώσεις αυτές γινόντουσαν από το Δήμο Καστελλίου από χρόνια. Τώρα  συνεχίζει αυτές ο διάδοχος του, Δήμος Μηνώα. Η προβολή του ηρωϊκού αυτού κατορθώματος πανελλήνια εφέτος οφείλεται , όσο μπορώ να ξέρω στην για πρώτη φορά,  παρουσία  Προέδρου  της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις αυτές. Ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία  σε θέματα εθνικού περιεχομένου , προσφοράς, θυσίας και ηρωϊσμού των Ελλήνων, έδωσε με την παρουσία του τη βαρύτητα και την αξία  που ανήκει στο μέγιστο αυτό γεγονός της πρωτιάς της χώρας μας σε ότι αφορά την Αντίσταση ανά την Ευρώπη κατά της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής της,  με το ηρωϊκό κατόρθωμα της δολιοφθοράς ευάριθμων αεροπλάνων της Γερμανικής Λουφτβάφε, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, στις 7.6.1942 .    
Μόλις πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο «Μαθιά , μουσικής και ζωής ανεστορήματα» που εξέδωσε ο Δήμος Μηνώα .  
Αντιγράφω από το πρώτο κεφάλαιο του  βιβλίου αυτού με επικεφαλίδα που γράφει ο Δρ. Γεώρ. Καλογεράκης: « οι Μαθιανοί Μιχάλης Κοζυράκης – Αντώνης Σηφάκης  και το πρώτο σαμποτάζ του αεροδρομίου Καστελλίου (7 Ιουνίου 1942)»
Αρχίζει με το « Το Α! σαμποτάζ  του αεροδρομίου Καστελλίου, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7 Ιουνίου 1942, δίδει στον τόπο μας μια πανευρωπαϊκή πρωτιά. »
  Ήταν το πρώτο σαμποτάζ κατά των Γερμανών, σχεδιασμένο από το Στρατηγείο της Μ.Ανατολής. Συνεχίζει το ποιοι συμμετείχαν με επικεφαλής Άγγλο λοχαγό. Συμμετείχαν ο Γ. Δουνδουλάκης (επικεφαλής αντικατασκοπείας στο Ν.Ηρακλείου), ο Γ.Ψαράκης (Αρκαλοχώρι), οι Κιμ.Ζωγραφάκης, και Κ. Μαυραντωνάκης (Καστέλλι) οι Μιχ. Κοζυράκης και Α. Σηφάκης (Μαθιά). Οι δύο τελευταίοι, γνωρίζω ότι πλέον του συναγωνιστές, ήσαν  συγγενείς/πρωτοξαδέρφια.
Συνεχίζει  δε ο συγγραφέας του κεφαλαίου αυτού : « Ο Μιχάλης Κοζυράκης και ο Αντώνης Σηφάκης, δύο σημαντικές μορφές της Εθνικής Αντίστασης από τη Μαθιά, που η προσφορά τους δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή, αφού οι ίδιοι το θέλησαν όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.»
Τον Μιχάλη Κοζυράκη θείο  εκ μητρός της συζύγου μου  Ελένης, είχα την τύχη να τον γνωρίσω και μάλιστα καλά. Είχαμε κατά καιρούς κουβεντιάσει πλείστα όσα, ειδικότερα για την Εθνική Αντίσταση (συμμετείχε στην αντιστασιακή ομάδα Μπαντουβά, τον οποίο ακολουθούσε πάντα και πολιτικά) και μου έλεγε διάφορα περιστατικά, όπως πώς έσωσε Άγγλους που ήταν κρυμμένοι στο υπόγειο του σπιτιού του και οι Γερμανοί,- ως παλιός πρόεδρος της κοινότητας που ήταν -(παραιτήθει με το πάτησαν οι Γερμανοί στο νησί πράγμα που παρ’ ολίγο να του στοιχίσει τη ζωή του από την  μάνητα του Γερμανού Φρουράρχου του Καστελλίου), είχαν «εισβάλει» στο σπίτι του  για να του αποσπάσουν σχετικές πληροφορίες, κ.άλ. παρόμοια , για  το τι έκανε ως πρόεδρος  προπολεμικά κ.λ.π., όμως ουδέποτε θέλησε να αναφερθεί στο σαμποτάζ του Καστελλίου. Μια φορά που κάτι σχετικό ανέφερε άλλος της παρέας μας, ο γέρος τον έκοψε λέγοντας του «άστα τώρα αυτά».
Ο θείος Μιχάλης ο Χαρκιάς όπως τον ήξεραν όλοι (λόγω επαγγέλματος ως σιδηρουργός)  όταν τον πρωτοσυνάντησα  ήταν ήδη  στην  τρίτη  ηλικία, αλλά ήταν ένας στιβαρός, νευρώδης και αεικίνητος, «μικρός το δέμας», Κρητίκαρος. Στις αρχές του ήταν αδιαπραγμάτευτος και εξαιρετικά σίγουρος για τον εαυτό του, τις  ιδέες και τα «πιστεύω» του.
Θα πρέπει να λεχθεί ότι πέραν του πρώτου αυτού σαμποτάζ, ακολούθησε  και δεύτερο την 5 Ιουλίου του 1943  και οι Γερμανοί συνολικά είχαν ζημιές σε 29 αεροπλάνα κατά πληροφορίες Γερμανού επιλοχία που υπηρετούσε τότε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελλίου.
Θεωρώ ότι τώρα  που με λεπτομέρειες  έμαθα τις ηρωϊκές πράξεις του θείου αυτού της συζύγου μου,  ο οποίος τίμησε με τον ηρωϊσμό του, τον εαυτό του, την οικογένειά του, το χωριό του, την Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα συμβάλλοντας στην  πανευρωπαϊκή  αυτή πρωτιά της μεγαλειώδους  Εθνικής Αντίστασης της χώρας, ας αποτελέσει αυτή η γραφή μου μνημόσυνο μετά 29 χρόνια από το θάνατό του και  77 χρόνια από το ηρωϊκό κατόρθωμά του.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: