Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ: "Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ «ΚΑΤΑΧΑΝΑ», Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ"



αΡθρο μου στο ΕΜΠΡΟΣ  

στη στηλη μου Αιολιασ λογοσ

 

ΤΑΚΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

Σάββατο 25 Μαΐου  2019 

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ «ΚΑΤΑΧΑΝΑ», Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ

📷
Στη μακρόχρονη ενασχόληση μου με τα πολιτιστικά έχω αποκτήσει πολλούς φίλους. Απ' τους καλύτερους, οι Μεσοτοπίτες. Έτσι οπόταν έχω λάβει πρόσκλησή τους για μια εκδήλωσή τους πηγαίνω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, αφού ξέρω εκ των προτέρων ότι πάω να ζήσω και να απολαύσω κάτι το όμορφο, ενδιαφέρον και δημιουργικό.
Κι αυτό όχι τυχαία, αλλά γιατί τούτος ο Σύλλογος είναι μία κυψέλη δημιουργίας, χώρος πολιτιστικής δράσης και ανάτασης, εστία κεντρομόλου συνάξεως των Μεσοτοπιτών της Αθήνας, τόπος χαράς και ευχαρίστησης.
Έτσι και προ λίγου καιρού, όταν πήγα στην αίθουσά τους στη Δάφνη, στην εκδήλωση «Νερό, πηγή ζωής. Αρχαίοι υδρόμυλοι και η ιστορία του νερού στο Μεσότοπο», ήμουν σίγουρος ότι θα αποζημιωνόμουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πράγματι έτσι και ήταν. Αφορμή, της εκδήλωσης αυτής υπήρξε η δικαίωση των προσπαθειών τους για τη διάσωση και αποκατάσταση του ενός απ' τους 12 υδρόμυλους της καταπράσινης, γεμάτης πλατάνια και κάθε λογής πρασινάδες ρεματιάς με τα πολλά νερά, της Μαλλιόντας. Του νερόμυλου «Καταχανά». Τούτο, μετά την υπογραφή προσφάτως από την Περιφερειάρχη X. Καλογήρου της αποφάσεως εντάξεως του έργου στο πρόγραμμα Leader.
Την εισαγωγή της εκδήλωσης έκανε ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Αρχαιολογίας, Μεσοτοπίτης την καταγωγή. Στη συνέχεια η Λαμπρινή Χιώτη, δρ κλασικής Αρχαιολογίας, μίλησε περιεκτικά και με ξεχωριστή λεπτομέρεια και για τους υδρόμυλους της αρχαιότητας. Ακολούθησε ο Μηχανικός Γιώργος Βασίλας, ο επισπεύδων της προσπάθειας της αποκατάστασης του υδρόμυλου Καταχανά, που μίλησε για τη Μαλλιόντα των περασμένων αιώνων και τους κατοίκους της. Τέλος την ιστορία των νερών στο Μεσότοπο και το έργο της υδροδότησης του χωριού από τις πηγές του Άγιου Κωνσταντίνου αφηγήθηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα ο Φώτης Βασίλογλου.
Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτα Πλωμαρίτου, αναφέρθηκε στο όραμα, τους στόχους και την προοπτική της αναπαλαίωσης του μύλου Καταχανά.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από τη χορωδία και το μουσικό τμήμα του Συλλόγου.
Η ιδέα της αποκατάστασης του νερόμυλου αυτού γεννήθηκε προ εικοσαετίας και η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε προ δεκαπενταετίας.
Το θέμα συζητήθηκε σε τότε Γ.Σ. του Συλλόγου και αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια, ορίζοντας παράλληλα υπεύθυνο της σχετικής διαδικασίας, το Γεώργιο Βασίλα.
Βάσει των επί μέρους προϋποθέσεων που είχαν τεθεί για την επιλογή του ενός από τους 12, τελικά επιλέγηκε ο μύλος του Καταχανά που είναι άμεσα προσβάσιμος -απέχει περί τα 100 μόνο μέτρα απ' τον κύριο δρόμο- βρίσκεται σε κάποια σχετικώς καλή κατάσταση, αλλά το κυριότερο γιατί ο ιδιοκτήτης του Αρτέμης Καταχανάς, προς τιμή του, τον δώρισε για το σκοπό αυτό, στο Σύλλογο.
Το φάκελο προς την Περιφέρεια ετοίμασε το γραφείο μελετών του Ελβετού αρχιτέκτονα Ε. Rossier, που είχε εκπονήσει τη μελέτη αναστήλωσης του νερόμυλου.
Σ' όλη αυτή τη μακρά περίοδο, οι διακυμάνσεις απογοητεύσεως και ενθουσιασμού επί του θέματος, διαδέχονταν το ένα το άλλο. Κάποιοι έλεγαν να τα παρατήσουν. Όμως οι αποφάσεις των εκάστοτε Γ.Σ. ήταν να συνεχίσουν. Ο Γιώργος δε απ' τη δική του σειρά, με όπλα του τη γνώση ως Μηχανικός του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, την παροιμιώδη θέληση και εργατικότητα των Μεσοτοπιτών, ως Μεσοτοπίτης κι αυτός, και την ικανότητα του ως άνθρωπος που μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να πράττει, αταλάντευτα προχωρούσε προς το στόχο. Στη μακρόχρονη αυτή προσπάθεια με υπομονή και επιμονή μπόρεσε να ξεπεράσει τα κάθε λογής εμπόδια και βέβαια με τη βοήθεια των κατά καιρούς Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και απλών μελών του Συλλόγου τους, τελικά τα κατάφερε. Όπως μου έλεγε σε κατ' ιδίαν συζήτησή μας «η υπόθεσή μας πέρασε απ' τα σαράντα κύματα, αλλά εν τέλει ευτυχώς τα καταφέραμε». Η αποκατάσταση του νερόμυλου αυτού, ενός «μνημείου τεχνολογίας» από τις πρώτες του ανθρώπου που αξιοποίησε φυσικό πόρο (υδραυλική ενέργεια), συντελώντας επί αιώνες στην παραγωγή αλεύρου για το ψωμί του ανθρώπου, από την πολύ μακρινή κλασική αρχαιότητα ως προ 60-70 χρόνια που οι μηχανές εσωτερικής καύσεως εκτόπισαν και τους νερόμυλους, ασφαλώς και θα συμβάλει στο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι.
Ο μύλος του Καταχανά μετά την αποκατάστασή του χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει πόλο έλξεως τουριστών, ντόπιων και ξένων που θα συρρέουν στην όμορφη και δροσερή λαγκαδιά της Μαλλιόντα για να χαρούν τον νερόμυλο σε λειτουργία και παράλληλα να απολαύσουν το τοπίο. Οπωσδήποτε, σχολείων για να διδαχθούν οι μαθητές επί τόπου και να δουν τα της υδραυλικής ενέργειας αποτελέσματα.
Λειτουργικά τέλος, το αλεύρι που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται στην παρασκευή όλων αυτών των παραδοσιακών γαστρονομικών δημιουργιών του Συλλόγου γυναικών του Μεσοτόπου, αλλά και των νοικοκυρών των γύρω χωριών μας.
Το να πω ότι χαίρομαι για την επιτυχία αυτή του Συλλόγου των Μεσοτοπιτών, θεωρώ ότι περιττεύει. Εκείνο όμως που θέλω ασφαλώς να εξάρω είναι το έργο του Γιώργου Βασίλα, που με συνέπεια, συνέχεια και πίστη στο σκοπούμενο, το επέτυχε.
Αυτό που πιστεύω από την πολύχρονη προσωπική μου δράση, είναι ότι δράσεις/ενέργειες, θεσμικών φορέων ή ad hoc κινήσεων για την επίτευξη ενός στόχου, χρειάζονται πάντα ένα μπροστάρη. Και στην περίπτωσή αυτή, τούτος ήταν ο Γιώργος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: