Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Έντονο υπήρξε το ίχνος του περάσματός της από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο, της αξέχαστης θείας μου Φωτώς.

Έντονο υπήρξε το ίχνος του περάσματός της από τον πρόσκαιρο αυτό κόσμο, της αξέχαστης θείας μου Φωτώς.
Πλήρης ημερών έφυγε στα 93 χρόνια της από το μάταιο τούτο κόσμο η μοναδική αδερφή της μητέρας μου η αξέχαστη θεία μου Φωτώ. Άνθρωπος ιδιαίτερα οξυδερκής, εργατικός και αξιοπρεπής αλλά και ευπροσήγορος σε σκλάβωνε με την καλοσύνη και το χαμόγελό της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άντισσα Λέσβου. Το Ι952 παντρεύτηκε στο Σκαλοχώρι. Μαζί με τον αξέχαστο σύζυγό της Στρατή Μουτάφη και με οδηγό τη δημιουργικότητα και τη διάθεσή της για προσφορά δημιούργησαν το μοναδικό για την εποχή εκείνη κέντρο διασκέδασης/εστιατόριο «Καλή Καρδιά». Σ’ αυτό το χώρο που έγινε το κέντρο όπου γινόντουσαν γλέντια γάμων, βαφτίσεων κ.άλ. χόρεψαν , διασκέδασαν και γνωρίστηκαν οι της νεολαίας του Σκαλοχωρίου και όλης γενικά της περιοχής της Δυτ. Λέσβου . Η εξυπηρέτηση και η ποιότητα των προσφερομένων εδεσμάτων ήταν τέτοια που η φήμη της «Καλής Καρδιάς» είχε εξαπλωθεί σ’ όλη τη Λέσβο. Εκεί γινόντουσαν συνεστιάσεις κοινοταρχών, δημάρχων και μερικές φορές ακόμη και του νομάρχη, ιερωμένων και φυσικά πλείστων άλλων απ’ όλα τα μέρη του νησιού μας. Ο θάνατος όμως του αγαπημένου της συζύγου Στρατή το Ι978 της αποστέρησε το στήριγμά της και το συνεργάτη της και η «Καλή Καρδιά» έκλεισε. Από τότε, η θεία Φωτώ μη έχοντας παιδιά, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε κάθε είδους προσφοράς προς τους συγχωριανούς της . Μέσω δε της εκκλησίας απλόχερες ήταν οι προσφορές της. Το ατύχημα ήταν ότι τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της τα βίωσε κλινήρης στο Γηροκομείο της Μυτιλήνης όπου μετά από σύντομη ασθένεια έκλεισε τα μάτια της για πάντα στις 3 του μήνα. Η κηδεία της έγινε παρουσία πολύ κόσμου και την κατευόδωσε ο καλός λευίτης του χωριού, πατήρ Λευτέρης που με ιδιαίτερα καλλιεπή τρόπο και λόγο σκιαγράφησε το χαρακτήρα και τις αρετές της μεταστάσης.
Το έργο της και την εν γένει προσφορά της, η εκκλησία του χωριού ανεγνώρισε και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του πολιούχου του χωριού Αγίου Γεωργίου εξέδωσε ΨΗΦΙΣΜΑ (το διαβάζετε στο επισυναπτόμενο κείμενο) που μεταξύ των άλλων απεφασίσθη « 4. Να γίνει με δαπάνη του Ι.Ναού η εξόδιος ακολουθία αυτής».
Η ξεχωριστή αυτή τιμή της εκκλησίας του χωριού προς την αλησμόνητη θεία μου φυσικά αποτελεί αναγνώριση του έργου της εκ μέρους όλων των Σκαλοχωριτών και αναμφισβήτητα συνιστά ξεχωριστή τιμή για την μεταστάσα.
Ας είναι αιώνια η μνήμη της και ας ευχηθούμε ο καλός Θεός να την τάξει στις των δικαίων σκηνές.

‎........

Δεν υπάρχουν σχόλια: