Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ :To μεταναστευτικό/προσφυγικό, η «Αχίλλειος πτέρνα» της νέα Κυβέρνησης;



https://www.emprosnet.gr/apopseis/to-metanasteftiko-prosfygiko-i-axilleios-pterna-tis-nea-kyvernisis

Αιολίας Λόγος

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η «Αχίλλειος πτέρνα» της νέα Κυβέρνησης;
Η Ελλάδα ως εκ της γεωστρατηγικής της θέσεως δέχεται εισβολές κάθε λογής φυλών, από αιώνων.
Τελευταία είχαμε τη Γερμανική στο Β’ Παγκόσμιο. Από του πέρατος αυτού, τα 70 τελευταία χρόνια, ευτυχήσαμε να μη υποστούμε καμία εισβολή.
Αυτό, μέχρι τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας που άρχισε το κύμα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Τούτες, άρχισαν κυρίως όταν κλιμακώθηκε ο πολυετής πόλεμος στη Συρία. Πολλοί Σύροι για να σωθούν διέφευγαν οικογενειακώς στην Τουρκία και έχοντας τελικό προορισμό χώρες της Ε.Ε., «εισέβαλαν» στα νησιά μας. Κορύφωση του φαινομένου, το 2015 όταν «εισέβαλαν» περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, απ’ όλες τις γωνιές της υφηλίου.
Στην τραγική αυτή κατάσταση, μετά από συνεχή και πιεστική διεκδίκηση της τότε Κυβέρνησης, η Ε.Ε. υπέγραψε συνθήκη με την Τουρκία το 2016. Τούτη προέβλεπε, η μεν Τουρκία να προσπαθήσει στο μέγιστο δυνατό, να αποτρέπει αναχωρήσεις προσφύγων/μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, η δε Ε.Ε. να της δώσει βοήθεια έξι (6) δισεκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, παρ’ όλο ότι έχει καταβληθεί το ~90% της βοηθείας (ως πρόσφατα ανακοίνωσε η Ε.Ε.), η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται πλήρως, για να μη λεχθεί ότι παραβιάζει τη συνθήκη. Ειδικότερα τούτο εντάθηκε στους τέσσερες τελευταίους μήνες που «εισέβαλαν» στα νησιά μας 40.000 «ξένοι», ως πρόσφατα δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γ. Κουμουτσακος. Η Τουρκία, όχι μόνον δεν τηρεί τη συμφωνία, αλλά χρησιμοποιεί αυτή ως εργαλείο πιέσεως, κυρίως κατά της Ελλάδας, στα θέματα του Αιγαίου και της Κυπριακής ΑΟΖ. Απειλεί ο νέο-Σουλτάνος την Ε.Ε. να ανοίξει τη στρόφιγγα και πρόσφυγες/μετανάστες να πλημμυρίσουν τα νησιά μας. Οι προ μηνός ελπίδες, μετά τις συζητήσεις μεταξύ πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και προέδρου Τ. Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ατυχώς εξανεμίστηκαν, αφού «εισβάλουν» στα νησιά μας ~350 άτομα, καθημερινά.
Το κλειδί, της τραγικής αυτής κατάστασης είναι η δρακόντεια συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ». Έχω επανειλημμένα γράψει γι’ αυτή και μάλιστα για πρώτη φορά πολύ πριν αρχίσει η «κάθοδος των μυρίων», επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά. Έτσι δεν ξαναπροβαίνω σε περεταίρω ανάλυση. Το μόνο που θα πω είναι ότι αυτή, μονόδρομα οδηγεί, στο να μετατραπεί τελικά η χώρα πρώτης εισόδου (Ισπανία, Ιταλία, κυρίως Ελλάδα) σε αποθήκη ψυχών. Μία πρόταση της Γερμανίας που φαίνεται ότι τροποποιεί τη «Δουβλίνο ΙΙ», λέγοντας ότι ο εισερχόμενος στην Ελλάδα, Ιταλία, κ.λπ. και υποβάλλων αίτηση ασύλου, στέλνεται στη χώρα του τελικού προορισμού του λ.χ. Γαλλία, Γερμανία, κ.λπ. Εκεί, γίνεται όλη η σχετική διαδικασία . Οι μη δικαιούμενοι ασύλου, επιστρέφονται στην Ελλάδα, Ιταλία, κ.λπ. και απ’ εκεί τελικά στην πατρίδα τους.
Διέξοδο στο αδιέξοδο, αφού τελικά έτσι δεν θα μένουν στη χώρα «εισβάλλοντες». Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Εξ αιτίας, του ότι πολλοί απ’ αυτούς για δικούς τους λόγους καταστρέφουν τα στοιχεία ταυτότητός τους, στην πράξη φαίνεται αδύνατο να υπάρξει αποτέλεσμα. (Έχουμε προηγούμενο. Προ ετών, απεστάλει με τσάρτερ στο Πακιστάν ένας αριθμός μεταναστών που μας τους επέστρεψαν, λέγοντας πως πρόκειται για «μη διαπιστωμένους απελαθέντες».)
Εκ των ανωτέρω, αυτό που ατυχώς είναι πια φανερό, είναι ότι η Ελλάδα θα ζει/γνωρίζει συνεχώς τραγικές καταστάσεις όπως αυτές που βλέπουμε τελευταία στη Μόρια, Σάμο, Λέρο, κ.λπ. αλλά και στην ενδοχώρα όπου μεταφέρονται οι «ξένοι» μας για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.
Αρχές Νοεμβρίου, στη Λέσβο συνωστίζονταν περίπου 18.000 «ξένοι» δηλ. περίπου όσο το ~1/5 του πληθυσμού της.
Μ’ όλα αυτά, τέσσερις μόνο μήνες μετά την εκλογή της, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε σχέδιο για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ή κι αν είχε τούτο είναι άκρως αναποτελεσματικό. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης βιώνοντας, από την ανάληψη των καθηκόντων του, προ 2,5 μηνών, όλη αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, που τείνει να αλλοιώσει τη δημογραφική εικόνα των νησιών μας, ειδικότερα της Λέσβου, έγραψε στις 8τ.μ., επέτειο της απελευθέρωσης μας απ’ την Τουρκική σκλαβιά:
«Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μας οφείλει. Οφείλει στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ελλάδα ένα ΑΒΕΡΩΦ και έναν ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ (συμβολικώς ομιλούντες) με την όποια σύγχρονη μορφή τους για να αποκρούσουμε τους όλο και πιο πολυάριθμους κι ανήσυχους νεοκατακτητές μας…».
Πάντως η «εκτόνωση» των νησιών με μεταφορά των «ξένων» στην ενδοχώρα, δεν συνιστά εθνικά βιώσιμη λύση.
Η Ε.Ε. αδρανής μπροστά στο συνεχώς ογκούμενο κύμα «εισβολής», δείχνει ότι δεν την πολυαπασχολεί η κατάσταση, αν δεν την βολεύει κιόλας. Η εφαρμογή παλιότερης απόφασης της Ε.Ε., το να μοιράζονται αναλογικά οι «ξένοι» σ’ όλες τις χώρες της, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου της αλληλεγγύης, θα ήταν λύση. Όμως, όταν σήμερα οι αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα είναι ~65.000 και λ.χ. στην Αυστρία μόνο ~5.000, αυτό τα λέει όλα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, κι αν σε ότι αφορά την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, κ.αλ., όντας θέματα εσωτερικού μόνο παράγοντος υπάρχει πίστωση χρόνου, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ως θέμα αποκλειστικά εξωτερικού παράγοντος, και μάλιστα απρόβλεπτου, αστάθμητου και εξαρτώμενου μόνο απ’ τη θέληση του νέο-Σουλτάνου δεν επιδέχεται αναβολής και πολύ περισσότερο εμβαλωματικής λύσεως.
Η παγίωση της καταστάσεως, με τη συσσώρευση «ξένων» εντός της Επικράτειας, απ’ τις σχετικές ασύμμετρες απειλές και συνέπειες, θα μετατραπεί σε «αχίλλειο πτέρνα» της νεοεκλεγμένης Κυβέρνησης. Κλείνοντας, λέω ότι ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο μετ’ επιτάσεως επίκαιρο το «καιροί ου μενετοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: