Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Η 3η Επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό για την "Αναγκαιότητα κατασκευής μεγάλων δυνατοτήτων ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ".

 

Καλό ΣαββατοΚύριακο. 
Χθες πρωτοκόλλησα στο γραφείο του Πρωθυπουργού την 3η συνοδευτική επιστολή μου των ενυπόγραφων αντιγράφων της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ μας. Σ' αυτήν σηματοδότησα τα ιδιαίτερα άσχημα  για το νησί μας αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής , που από το 1951 ως σήμερα, ο πληθυσμός του μειώθηκε από 127.000 (1951) στις 82. 000 (2022) μόνο!! μετατρέποντας  το παράλληλα  σ'ένα ατελείωτο γηροκομείο.  
Αφού τόνιζα το ότι οι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας του νησιού είναι ατυχώς πια αντιπαραγωγικοί κατέληγα ότι το μόνο που θα μπορούσε να δώσει πιά "ζωή" στο νησί είναι ο Τουρισμός. Ένα τουρισμός με μαζικές αφίξεις απ' το εξωτερικό αεροπορικώς μέσω ενός νέου μεγάλου δυνατοτήτων  ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ . Αυτό που θέλησα να υπενθυμίσω είναι ότι το νησί μας από την την απελευθέρωσή του και για ένα αιώνα αγνοήθηκε παντελώς  από την Πολιτεία γράφοντας: 
<<....Επί ένα αιώνα, από της απελευθερώσεως του το 1912 το νησί μας δεν έτυχε της προσοχής, επιμέλειας και εν τέλει της φροντίδας που του έπρεπε και του ανήκε εκ μέρους της Πολιτείας, αφού επενδύσεις κλίμακος και μεγάλα δημόσια έργα, αναπτυξιακού σκοπού,  δεν έγιναν σ’ αυτό. Το μόνο τέτοιο έργο που έγινε ήταν το Λιμάνι της Μυτιλήνης, πίσω την δεκαετία του ’50.  Έτσι, ας γίνει εκ μέρους της Πολιτείας η απαιτούμενη επένδυση στο να κατασκευαστεί το υπό θεώρηση ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Κάτι τέτοιο  ας υπάρξει αντιστάθμισμα εμπράκτως της μακρόχρονης αυτής απουσίας της Πολιτείας από το αναπτυξιακό «γίγνεσθαι» της Λέσβου>>. 
Κατέληγα στο ότι  το αίτημα μας καθίσταται ως αποδεικνύεται καθημερινά Παλλεσβιακό και παρέθετα ονόματα της εν δυνάμει ad hoc σχηματιζομένης επιτροπής μας.
Θέλω να πιστεύω ότι ο αγώνας μας αυτός, ο οποίος είναι και δίκαιος και σωστός για την επί δεκαετίες παράβλεψη και αγνόηση του νησιού από την Πολιτεία θα τύχει της δικαίωσής του. Χρειαζόμαστε ΠΙΣΤΗ στο στόχο μας και ΥΠΟΜΟΝΗ και ΚΟΥΡΑΓΙΟ.
Γειά σας
Τάκης
 
 

                                                                     Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο

 Δρ. Παναγ.Χ. Ιορδάνης (Ph.D.)…………της  Ελληνικής Κυβερνήσεως

 - Πρόεδρος  του Αναπτυξ. Συνδέσμου………και Πρωθυπουργό

   ‘‘ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ’’ …Κύριον  Κυριάκο Μητσοτάκη

-  π. Διεθύνων Σύμβουλος ΕΒΟ ………………Μέγαρο Μαξίμου  

- Επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνος ….………….Α Θ Η Ν Α

  για μεγάλων δυνατοτήτων ΔΙΕΘΝΕΣ     

  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ  ΛΕΣΒΟ…. Κοιν: 1)Υπουργό Υποδομών & Επικοινωνιών

Αγησιλάου 9- Ηλιούπολη 163 46 ………….. κ. Κωνστ. Καραμανλή

                                                                              2) Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου

                                                                                    κ. Κωνστ. Μουτζούρη

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2023 

                          3) Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Λέσβου                                                                 κ.κ. Χ.Αθανασίου, Γ.Μπουρνούς, Μ. Κομνηνάκη

                                                                4) Λεσβιακό & Παροικιακό Τύπο.   

                    

Θέμα: Αναγκαιότητα   κατασκευής   μεγάλων  δυνατοτήτων    ΔΙΕΘ-

           ΝΟΥΣ   ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ  ΣΤΗΝ  ΛΕΣΒΟ.

Σχετ: α) Η  1η επιστολή μας υπ’ αριθ. πρωτ. 5805/21.11.2022

          β) Η  2η επιστολή μας υπ’ αριθ. πρωτ. 6506/21.12.2022

 

Αξιότιμε  Κύριε  Πρόεδρε,

 

Η προ ημερών  ανακοίνωση των  επισήμων στοιχείων της απογραφής του 2022  έδειξε ατυχώς, ότι ο πληθυσμός της Λέσβου συρρικνώθηκε έτι περαιτέρω, στις 81.983.   

 Η εικόνα της μειώσεως του πληθυσμού της, από το 1950 ως σήμερα είναι δραματική, ως φαίνεται στον πιο κάτω Πίνακα.

 

Απογραφή

  1951

  1961

 1971

 1981

 1991

 2001

  2011

2022

Πληθυσμός

126.928

117.378

97.013

88.603

87.151

91.475

86.312

81.983

 

Η συνεχής μείωση του πληθυσμού του νησιού, κατά πως ο Πίνακας αυτός καταδεικνύει, έχει ως συνέπεια τα χωριά μας να έχουν αδειάσει από νεολαία και να έχουν μετατραπεί σε ατέλειωτα γηροκομεία.

Ως αναφέραμε στις δύο προηγούμενες επιστολές μας το γεγονός ότι η όποια παραγωγή (του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα) στη Λέσβο είναι οριακή  για τον πρωτογενή και έως σχεδόν μηδενική για τον δευτερογενή, θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν για να μπορέσει  νεολαία να μείνει στα χωριά του νησιού.

                                                 Ζητούμενο

η Λέσβος να καταστεί Τουριστικός Προορισμός. Μόνο έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα  να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας,  κατά πως έχει γίνει με πολλά νησιά μας  του Αιγαιακού Αρχιπελάγους και επί τέλους να αρχίσει και το νησί μας να αποκτά νεολαία και τα χωριά μας να ξαναποκτήσουν ζωή. Για να γίνει τούτο, αφού η ακτοπλοΐα δεν μπόρεσε όλες αυτές τις δεκαετίες να κάνει την Λέσβο Τουριστικό Προορισμό, απαραίτητο είναι  τούτο να γίνει δια της αεροπορικής διασυνδέσεως της με τις χώρες   μεγάλου  Τουριστικά δυναμικού της Υφηλίου και δη της Ευρώπης. Τούτο ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει σήμερα διαθέτοντας  ένα καθαρά επαρχιακό αεροδρόμιο (Οδυσσέας Ελύτης) το οποίο ως εκ της θέσεως του και όλων των  άλλων μειονεκτημάτων του  που αναφέρουμε στην  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  μας, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει ένα νέο μεγάλων δυνατοτήτων ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Επί ένα αιώνα, από της απελευθερώσεως του το 1912 το νησί μας δεν έτυχε της προσοχής, επιμέλειας και εν τέλει της φροντίδας που του έπρεπε και του ανήκε εκ μέρους της Πολιτείας, αφού επενδύσεις κλίμακος και μεγάλα δημόσια έργα, αναπτυξιακού σκοπού,  δεν έγιναν σ’ αυτό. Το μόνο τέτοιο έργο που έγινε ήταν το Λιμάνι της Μυτιλήνης, πίσω την δεκαετία του ’50.  Έτσι, ας γίνει εκ μέρους της Πολιτείας η απαιτούμενη επένδυση στο να κατασκευαστεί το υπό θεώρηση ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Κάτι τέτοιο  ας υπάρξει αντιστάθμισμα εμπράκτως της μακρόχρονης αυτής απουσίας της Πολιτείας από το αναπτυξιακό «γίγνεσθαι» της Λέσβου. 

Παρακαλώ λάβετε υπ’ όψη σας, ότι το αίτημα μας καθίσταται ως αποδεικνύεται καθημερινά Παλλεσβιακό, ξεκινώντας από τον Περιφερειάρχη κ. Κ.Ι.Μουτζούρη, αλλά  και τον Βουλευτή Λέσβου κ. Ιωάν. Μπουρνούς, ως τον απλό Λέσβιο πολίτη. Ενδεικτικά  παραθέτω συνημμένα αντίγραφα της Διακήρυξης με την υπογραφή του κ. Μουτζούρη, αυτή του Πρόεδρου των Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κωνστ. Καρούσου, του Ποιητή της Λέσβου κ. Δημ. Νικορέτζου, του Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Μιχ. Βραχόπουλου, του ομότιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παναγ. Ιωάννου  και πλείστων άλλων, επιστημόνων, επιχειρηματιών κ.άλ. Ακόμη παραθέτω αντίγραφα της Διακήρυξης με τις υπογραφές  παρόντων σε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης  στο Σύλλογο Ερεσίων «ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ» της 29/1/2023. Τέλος μεμονωμένων Λεσβίων, οι οποίοι στέλλουν τις δικές τους υπογραφές, με e-mails.   

 

Ο πρωτοστατών στην προσπάθεια αυτή     

                                                                   Συνημ: 11                                                                                                                                                                                                

 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: