Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Άρθρο μου στην "Αιολίας λόγος" του ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ: Τι γίνεται στο Αιγαίο;

 

σελ. 16     ΔHMOKPATHΣ      Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

 Αιολίας λόγος

Τι γίνεται στο Αιγαίο;

                                 του  Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

 

Ο μέγας νεοσουλτάνος  Ερντογάν, ο έχων την ικανότητα να παίζει σε δυό ταμπλό, καταφέρνει να επιβάλλει τα «θέλω» του κατά τις επιθυμίες του. Όταν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκαν εναντίον της αναθεωρητικής πολιτικής του νεοτσάρου Πούτιν (κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία),  ο νεοσουλτάνος όχι μόνο δεν έκανε το ίδιο, αλλά είναι ο προνομοιούχος συνομιλητής αυτού. Μόλις προ ημερών συζητούσαν στο Σότσι τη δυνατότητα επαναενεργοποίησης της απ’τον Ιούλιο νεκρής συμφωνίας  εξαγωγής των σιτηρών της Ουκρανίας. Ενώ όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας και πλέον των άλλων έχουν επιβάλλει τα κάθε λογής  μέτρα, κυρώσεις  και εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας και του Πούτιν,  ο νεοσουλτάνος κλείνει μαζί του εμπορικές συμφωνίες ποικίλης μορφής, με πρώτο το φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο. Ας αναφερθεί ότι το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 80%. Ως και τους από χρόνια προμηθευθέντες  Ρώσικους πυραύλους S-400,  για τους οποίους τόσα έχουν γραφεί και γίνει, τελικά απ’ότι φαίνεται τους επέβαλε και ουδέν πιά ακούγεται περί απόσυρσης τους.  

Σ’ό,τι αφορά τα ΕλληνοΤουρκικά πλέον των άλλων,  εδώ και λίγα χρόνια προβάλλει τη δική του αναθεωρητική πολιτική, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το κυριότερο που μετ’επιτάσεως προέβαλε μέχρι προ μηνών, είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών μας. 

Βέβαια, επειδή δεν θέλει να αποκοπεί απ’τη Δύση της οποίας έχει ανάγκη το χρήμα, τεχνολογία, πολεμικά υλικά, αεροπλάνα κ.άλ. προβαίνει σε κάποιες ενέργειες που δείχνουν φιλοδυτική στάση, όπως πρόσφατα η συναίνεσή του στο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, -έναντι βέβαια ανταλλαγμάτων-, η Φινλανδία και Σουηδία πράγμα που αρχικά αρνιόταν ανυποχώρητα. Σ’ότι αφορά τα ΕλληνοΤουρκικά, αναφέρεται το ότι μετά την σύσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας προ  δύο  περίπου μηνών, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω απ’τα νησιά μας έχουν ελαχιστοποιηθεί. Τούτο, εκτιμάται ως απότοκος της εκεί συζήτησης των ηγετών των δύο χωρών, όπου, όπως κατά κόρο μας «σερβιρίστηκε» απ’την Κυβέρνηση, αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη, είναι να εργαστούν οι δύο χώρες ώστε να προκύψουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Αλλά, άλλο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κι άλλο τούτο να οδηγεί σε καταστάσεις, της  εν τοις πράγμασι αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Τα ακόλουθα παραδείγματα ατυχώς οδηγούν σε τέτοιου είδους σκέψεις.

Το θέμα της αλιείας Τούρκων ψαράδων, στο Αιγαίο, ακόμα και στα χωρικά μας ύδατα. Ο τοπικός τύπος, ασχολούμενος επανειλημμένως μ’αυτό, έχει γράψει ότι απ’τους Τούρκους ψαράδες ουδένας σεβασμός επιδεικνύεται  στις σχετικές νόρμες  της Ε.Ε. για την αλιεία και προστασία αυτής, όταν οι δικοί μας υποχρεώνονται να τις τηρούν απαρέγκλιτα. Το χειρότερο, αγνοώντας τα έξι μίλια ελληνικής κυριαρχίας γύρω απ’τα νησιά μας, έρχονται και ψαρεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων με συγχρόνων μέσων και μηχανημάτων ανεμότρατες και στην κυριολεξία στερεύουν το βυθό της θάλασσας, εξαφανίζοντας ακόμα και το γόνο. Αναφέρομαι σ’αυτά που φίλοι απ’το Σκαλοχώρι και την Άντισσα έγραψαν στο f.b. τις προάλλες, ότι Τούρκοι ψαράδες, έρχονται και ψαρεύουν ακόμη κι έξω απ’τη  νησίδα «Φακού», (~1.800 μέτρα απ’το Καλό Λιμάνι) ή και ακόμη κοντά στο Γαβαθά.

Άλλο μεγίστης μάλιστα σημασίας θέμα που «καλά κρατεί», είναι αυτό της «απόβασης» παράνομων μεταναστών απ’την Ανατολία στα νησιά μας. Η από δεκαετία πιά χαίνουσα αυτή πληγή,  όχι μόνο δεν έκλεισε, παρά τις σχετικές συμφωνίες  Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 και την προς αυτή παροχή δισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά τον τελευταίο καιρό συνεχώς  και έχουμε αυξημένες ροές, πράγμα που έκανε τον Περιφερειάρχη Βορ.Αιγαίου Κ.Μουτζούρη σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν.Δένδια προ ημερών, να το επισημάνει,  γράφοντας:  <<…διαφαίνεται  «χαλαρή» η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας η οποία «επιτρέπει» την απόβαση στις ακτές μας εκατοντάδων παράνομων μεταναστών>>. Πιο ξεκάθαρη ακόμη ήταν η δήλωσή του, στην προ ημερών δικαστική διαδικασία σχετική με τη δημιουργία και στην Χίο κλειστής δομής, ως της Βάστριας, λέγοντας:

«…Καλούμε τους αρμόδιους στην Αθήνα να ανησυχήσουν για τις ολοένα αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών το τελευταίο χρονικό διάστημα στα νησιά μας. Τους καλούμε να αντιληφθούν πως η λύση δεν είναι η κατασκευή δομής και ο εγκλωβισμός χιλιάδων μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο αλλά η φύλαξη των συνόρων και η μεταφορά αυτών όπου επιθυμούν στην Ευρώπη».

Άραγε η προαναφερθείσα χαλαρότητα είναι τυχαία ή μήπως εντάσσεται στα πλαίσια των προαναφερθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης;

Βέβαια η «απόβαση» αυτή ατυχώς δεν σταματά, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι προσφυγικά κύματα δημιουργούνται συνεχώς σε Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες, εκ λόγων: εξαθλίωσης και πείνας των μαζών,   αστάθειας των πολιτικών καταστάσεων, όπου η δημοκρατία εκεί συνεχώς βιάζεται από κάθε λογής επίορκους, και τελευταία της επισυμβαίνουσας κλιματικής κρίσης.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ημερών «απόβαση» με 120 πλεούμενα 8.500 παράνομων μεταναστών εντός 24 ωρών στο μικρό Ιταλικό νησί των 6.000 κατοίκων, Λαμπεντούζα, γεγονός ιδιαίτερης ανησυχίας, που έκανε να πάνε αμέσως επί τόπου, η  Πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρουλα φον ντερ Λαϊεν και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.  Ας  αναφερθεί, πως  στην Ιταλία μέσα σ’ένα χρόνο,  υπήρξε υπερδιπλασιασμός αφίξεων παρανόμων μεταναστών. Το γεγονός, της εκ νότου  πιέσεως της Ευρώπης, ασφαλώς και δεν προοιωνίζει  καλά για μας, αφού η εξ ανατολών πίεση, γίνεται διά των δικών μας νησιών. Τι μέλλει γενέσθαι με τη «χαλαρή» φύλαξη των συνόρων μας στη θάλασσα; Άραγε, οι εγκέφαλοι των Βρυξελών που μας επέβαλαν την φαραωνική κατασκευή των 5.000 ατόμων στην πολύπαθη Βάστρια (σε δεύτερη φάση των 10.000) έχουν κατά νου μεγιστοποίηση των ροών;    

Το πλέον ανησυχητικό, τελευταία  κυκλοφόρησαν φήμες και δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. και Μ.Κ.Δ., πως  τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν στα νησιά μας, μεταξύ αυτών της Λέσβου, Χίου και Σάμου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίθεται να κλείσει.

Με την προαναφερθείσα επιστολή του, προς τον Υπουργό Ν.Δένδια ο Περιφερειάρχης μας, αφού διεξοδικά αναφέρεται στην σημασία της υπάρξεως των Κέντρων αυτών από εθνικής απόψεως, προσθέτει:

<<… Κύριε Υπουργέ, με γνώμονα τα παραπάνω παρακαλούμε, όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις εύλογες ανησυχίες μας και συμβάλετε τα μέγιστα, όπως εξαλειφθεί κάθε σκιά, η οποία μπορεί να δημιουργήσει συναίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης των νήσων μας πράγμα που συνάδει και με εθνική δέσμευση της Κυβερνήσεως.>>

Εν τέλει, το αν η «χαλαρότητα» φυλάξεως των θαλασσίων συνόρων μας που έχει το αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, τη  συνεχώς αυξανομένη  ροή  παρανόμων μεταναστών αλλά και την αποθράσυνση των Τούρκων ψαράδων κατά τα ανωτέρω,  εντάσσεται στα πλαίσια της οικοδόμησης των μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία, το θέμα της κατάργησης, -εφ’όσον είναι αλήθεια- των Κέντρων των Νεοσυλλέκτων στα νησιά μας που η παρουσία τους σηματοδοτεί την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μας, μήπως προοιωνίζει κάτι το χειρότερο, που σχετίζεται με την Τουρκική  απαίτηση, της αποστρατικοποίησης αυτών;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: