Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Έγγραφο που πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Κωστ. Χατζηδάκη

Το πιό κάτω έγγραφο  πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Κωστ. Χατζηδάκη στις 20 - 09 -2023 :

 

<<Δρ. Παναγ. Χ. Ιορδάνης (Ph.D.)  ……………………………..………..…. Προς

-- Επικεφαλής της Επιτροπής  Αγώνα………………………..τον  Υπουργό Εθνικής

    για το έργο «Λιμάνι του Σιγρίου»…………………….Οικονομίας και Οικονομικών

-- Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού& …………….κ. Κωστή Χατζηδάκη  

   Παρέμβασης για  την Ανάπτυξη της Λέσβου ……………………..…Νίκης  5-7

   «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» …………….…………………………..  ΑΘΗΝΑ

-- τ. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλ.Βιομ.Όπλων ……………………… Τ.Κ. 101 89

Αγησιλάου 9  , Ηλιούπολη 163 46   

Τηλ.,Fax 210 9737053, κιν. 6977503461

                                                      Κοιν: Ως Πίνακας Παραληπτών

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2023

 

Θέμα: Λιμάνι του Σιγρίου Λέσβου.

         Προβλήματα στο  εκεί Αλιευτικό Καταφύγιο.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκ μέρους των υπερ4000 μελών της Επιτροπής Αγώνα για το έργο «εμπορικός-επιβατηγός λιμένας Σιγρίου», απευθύνω δι’ υμών προς την Ελληνική Πολιτεία τις πρέπουσες ευχαριστίες για το ολοκληρωθέν αυτό Λιμάνι, που έγινε μέσω του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο το ενέταξε η τότε Κυβέρνηση, για λόγους εθνικής σημασίας  και σπουδαιότητας, το 2016.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ορθολογικοποίηση των δρομολογίων των επιβατηγών πλοίων και η σύνδεση του Λιμανιού μας με άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Κύμη) θα αποφέρει την πλήρη αξιοποίηση της γενομένης επένδυσης και παράλληλα την πολυπόθητη ανάπτυξη της από χρόνια χειμαζόμενης και συνεχώς ερημούμενης Δυτικής Λέσβου.

Παράλληλα προς αυτό καθ’ αυτό το Λιμάνι,  κατασκευάζεται και πρόκειται να δοθεί σύντομα σε δημόσια χρήση το παρακείμενο στον κυρίως προβλήτα Αλιευτικό Καταφύγιο.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του π. Προέδρου του Σιγρίου κ. Αποστ. Αθανασιάδη  πρόσφατα που βρισκόμουν στο νησί, πήγα επί τούτου στο Σίγρι. Εκεί μου μετέφερε το πρόβλημα το οποίο του έχουν προβάλλει μετ’ επιτάσεως μάλιστα οι αλιείς του χωριού, εν σχέσει προς την μη τήρηση σχετικώς υπεσχημένων.

Στο υπό θεώρηση αλιευτικό καταφύγιο, του έχοντος είσοδο προς το βορρά, στην εντός αυτού υπήνεμο πλευρά του εξωτερικού προβλήτα (προσανατολισμού ανατολή - δύση και μήκους 100  m. περίπου), ενώ θα μπορούσαν να δέσουν πλειάδα σκαφών, επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών αλιέων, κατά τον τρόπο  που έχει διαμορφωθεί αυτή με την εκεί γενόμενη λιθορριπή,  τούτο είναι αδύνατον.

Κατά τους ειδικούς το μειονεκτικό αυτό δεδομένο, θα μπορούσε να εξαλειφθεί εύκολα και με μικρό κόστος με την διαμόρφωση δια σκυροδέματος, επί της υπάρχουσας λιθορριπής, κλιμακωτής κατασκευής ύψους βήματος 60 cm περίπου.

Πλέον αυτού η χωρητικότητα του εν λόγω καταφυγίου, θα προσαυξανόταν κατά πολύ, αν εντός αυτού τοποθετείτο και η πλωτή εξέδρα (φορητός προβλήτας) που  όπως λέγεται προβλεπόταν στη σχετική μελέτη και την  οποία υπεσχέθησαν οι αρμόδιοι στους αλιείς του Σιγρίου, για να δώσουν αυτοί τη συναίνεσή τους το 2013  (Συνημ. 1) στην κατάργηση του επί χρόνια υπάρχοντος καταφυγίου, ώστε να επιτραπεί στη συνέχεια η κατασκευή του εμπορικού-επιβατικού λιμένα Σιγρίου. Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι με την τοποθέτηση της πλωτής αυτής εξέδρας, αμβλύνεται εν τινι μέτρω το πρόβλημα της προς τον βορρά τοποθετημένης εισόδου του καταφυγίου. Το προαναφερθέν έγγραφο κατετέθη στο γραφείο του τότε Γενικού Γραμματέα Λιμένων του  Υπουργείου Ναυτιλίας τον Φεβρουάριο του 2013. Με όπλο τη συναίνεσή των αλιέων,  ο Γενικός  Γραμματέας μπόρεσε με την απαιτούμενη νομοθετική  ρύθμιση να απαλείψει την γραφειοκρατική απαίτηση του Υπουργείου «…”να καθαιρεθούν” πρώτα οι εκεί παράνομες κατασκευές δηλ. το από δεκαετίες υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο Σιγρίου» για να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου «εμπορικός-επιβατηγός λιμένας Σιγρίου».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα προαναφερθέντα, τα δικαιούνται οι αλιείς του Σιγρίου οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια από το 2016 που άρχισαν τα έργα της δημιουργία του εμπορικού - επιβατηγού αυτού λιμένος, υπέστησαν τα πλείστα όσα. Σήμερα που το έργο ολοκληρώνεται  διεκδικούν τα υπεσχημένα, σε τρόπο ώστε η επαγγελματική τους δραστηριότητα να είναι απρόσκοπτη και παραγωγική, πράγμα που επί τέλους θα βελτιώσει τα εισοδήματά τους και εν τέλει την ποιότητα της ζωή τους.   

Παρακαλούμε όπως δώσετε εντολή στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση ώστε στα πλαίσια της υφισταμένης  εργολαβίας του έργου να δημιουργηθεί επί της λιθορριπής η προαναφερομένη κλιμακωτή κατασκευή  και  επίσης να εγκατασταθεί εκεί η πλωτή εξέδρα, είτε από τον κωδικό των απροβλέπτων δαπανών της σχετικής εργολαβικής Σύμβασης είτε με συμπληρωματική πίστωση, ώστε το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο.

 Με τιμή

 Δρ. Παναγ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα

                                 

  Πίνακας Παραληπτών:

  1) Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου,  2)Δήμος Δυτικής Λέσβου ,  3) Βουλευτές Λέσβου κ.κ. Αθανασίου, Παρασκευαϊδης, Κομνηνάκα 4)Κοινότητες Σιγρίου, Αντίσσης, Ερεσού,  Μεσοτόπου, Βατούσης, Σκαλοχωρίου 5) Τα υπερ4000 μέλη της Επιτροπής Αγώνα,  6) ΟΛΣΑ και Παροικιακοί  Σύλλογοι,   7)  ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: