Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Άρθρο μου στο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ : Το ΕΣΥ σε πορεία κατιούσα, σ’αντίθεση προς τα εξαγγελλόμενα.

 

σελ. 16                   ΔHMOKPATHΣ                  Σαββατοκύριακο 18 Νοεμβρίου 2023

 

Αιολίας λόγος

 

Το ΕΣΥ  σε πορεία κατιούσα, σ’αντίθεση προς τα εξαγγελλόμενα.

 

Του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

 

Λέγεται, ότι οι γέροι αναφέρονται συχνά στα του παρελθόντος και αρέσκονται να μιλούν για τις αναμνήσεις, τα βιώματά, τις εμπειρίες τους, τις στο διάβα της ζωής τους. Το να εξαιρεθώ του  κανόνα αυτού, φυσικά είναι αδύνατο.

Στην Αγγλία που ήμουν, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχα ζηλέψει το εκεί Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά  τα τριάμισι  χρόνια των μεταπτυχιακών μου, ήμασταν πλήρως καλυμμένοι, δωρεάν, ως προς τα θέματα υγείας, τόσο εγώ όσο  και η σύζυγός μου. Ας αναφερθεί ακόμη, ότι εκεί γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί, χωρίς να χρειαστεί  εξ ιδίων πληρωμή.    

Όταν επιστρέψαμε, προσγειώθηκα στην πραγματικότητα, αφού οτιδήποτε αφορούσε την Υγεία, ήταν τοις μετρητοίς. Είχες λεφτά, ζούσες. Δεν είχες, δυστυχώς …  

Θυμούμαι στο χωριό μου, δεν υπήρχε αγροτικό ιατρείο. Οι σχετικές ανάγκες καλύπτονταν σε χώρο που παλιά ήταν καφενείο. Τότε, ένας ευκατάστατος Αντισσαίος προσέφερε την περιουσία του για να χτιστεί ένα τέτοιο ιατρείο κατά τις προδιαγραφές  του Υπουργείου και φυσικά μετά την αποδοχή απ’το Δημόσιο της προαναφερθείσης δωρεάς. Είχα στην κυριολεξία λιώσει τις σόλες μου πηγαινοερχόμενος στο Υπουργείο (εξουσιοδοτημένος απ’τον δωρητή, όντας Πρόεδρος του Συλλόγου των Αντισσαίων της Αθήνας), αλλά απ’τη μια οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις του Υπουργείου κι απ’την άλλη οι ιδιοτροπίες του γέρου δωρητή, τελικά η υπόθεση ναυάγησε.  Στη συνέχεια, η αναγκαιότητα ενός αγροτικού ιατρείου για την Άντισσα  καλύφθηκε απ’τη δημιουργία του εκεί Κέντρου Υγείας (ένα, εκ των 4 στη Λέσβο, απ’τα 210 στην Επικράτεια).

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, μετά την πτώση της Χούντας,   στα πολιτικά πράγματα τη χώρας παρουσιάσθηκε   το δυναμικά ανερχόμενο Κίνημα του Αντρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ. Κυρίαρχο  σύνθημα του ήταν, «ΑΛΛΑΓΗ». Το σύνθημα αυτό, με το πνεύμα του νεοφωτίστου, το ΠΑΣΟΚ προέβαλε, όσο δυναμικά μπορούσε. Κύριο  αγκωνάρι πάνω στο οποίο θα στηριζόταν η «ΑΛΛΑΓΗ»,  ήταν η κάλυψη  της   ιατρικής περίθαλψης  και της  υγειονομικής φροντίδας του ελληνικού λαού  με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ). Ναυαρχίδα του προεκλογικού του λόγου, υπήρξε στην κυριολεξία το ΕΣΥ. Αυτό που διακηρυττόταν επίσης ήταν, ότι η Υγεία  είναι  κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα,  που έτσι ατυχώς λογιζόταν τότε.   Η  αποφθεγματική  ρήση του μεγάλου Αντρέα, «μπροστά στην αρρώστια και στο θάνατο δεν υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι», υπήρξε ο καθοδηγητικός φάρος προς τον οποίο ήταν στραμμένη  η σχετική επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στη δημιουργία του ΕΣΥ.  Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις απ’την καθεστηκυία τάξη  και  απ’την τότε αντιπολίτευση, Ν.Δ., τούτο θεσμοθετήθηκε το 1983.

Βέβαια το τεράστιο αυτό εγχείρημα χρειαζόταν χρήματα και μάλιστα πολλά. Όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος του οιουδήποτε Υπουργού Οικονομικών. Έτσι, όταν είχε αποφασισθεί η δημιουργία του ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός Α.Παπανδρέου απευθύνθηκε στον τότε αρμόδιο Υπουργό Δημήτ.Τσοβόλα, λέγοντας του «βρες λεφτά να κάνουμε το ΕΣΥ». Τούτο, ως επί λέξει  ανέφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής μας Παναγ.Παρασκευαϊδης κατά την αγόρευση του προ ημερών, όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο το σχετικό με τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας(ΜΑΦ) για τα εγκεφαλικά. Συνέχισε αναφέροντας ότι ο προβληματισμός  του Δ.Τσοβόλα υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλος. Σκέφθηκε, πως η φορολόγηση μικρομεσαίων, εργαζομένων, εργατών, αγροτών και λοιπών μη προνομιούχων, αφ’ενός μεν δεν θα απέφερε τα απαιτούμενα, αφ’ετέρου θα επέφερε την απογοήτευση  αλλά και κατακραυγή όλου αυτού του κόσμου που έδωσε στο Κίνημα το ανεπανάληπτο 48%!,στις εκλογές του Οκτώβρη 1981. Η λύση τελικά που βρήκε, κατά την αγόρευση του Π.Παρασκευαίδη,  ήταν η φορολόγηση των 7 «αδελφών», (οι 7 πολυεθνικές των πετρελαίων). Όπως επί λέξη ανέφερε «δεν είχαν πληρώσει έστω  μια δραχμή για χρόνια». Έτσι τις φώναξε και τους είπε: «να φέρετε λεφτά να κάνουμε το ΕΣΥ». (Τούτα, του τα είχε εκμυστηρευτεί ο Δ.Τσοβόλας, όντας καλοί φίλοι).   

Αυτό,  ως ιστορικό δεδομένο έχει καταγραφεί πια στα πρακτικά της Βουλής  και θα είναι γνωστό για πάντα, ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση  για την ικανοποίηση μεγίστης ανάγκης  του Λαού, λεφτά βρίσκονται.

Η δημιουργία σ’όλη τη χώρα, Κέντρων Υγείας, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Νοσοκομείων απετέλεσε την αιχμή του ΕΣΥ, που κάλυψε με δωρεά Υγεία όλους τους Έλληνες. Έτσι το ΕΣΥ, ο εθνικός αυτός πόθος, για 40 ολόκληρα χρόνια από της ιδρύσεως του ως σήμερα, ανταποκρίθηκε πλήρως στο σκοπό της δημιουργίας του.  

Τη μέγιστη αξία του, κατέδειξε τούτο, κατά την προ διετίας πανδημία του κορονοϊού που άντεξε, παρά το τρομακτικό έργο που αναγκάστηκε να επιτελέσει, στους ώμους του οποίου,  ως άλλος Άτλαντας,  κράτησε το Κράτος. 

Ατυχώς με την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών και των αντιστοίχων Κυβερνητικών πρακτικών, το ΕΣΥ εκφυλίζεται μέρα με τη μέρα. Η υποστελέχωση του, η παλαίωση των  κτηριακών του υποδομών, η μη ανανέωση του ξενοδοχειακού, εργαστηριακού, χειρουργικού, ακτινοθεραπευτικού  κ.λπ. εξοπλισμού, η λίστα αναμονής για εγχειρήσεις κ.λπ., που φτάνει ακόμα και τα 2-4 χρόνια, είναι αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα το ΕΣΥ.

«Δεν έχουμε σήμερα δωρεά Υγεία. Το ΕΣΥ στην κυριολεξία έχει αποξηλωθεί» ήταν η κατακλείδα της προαναφεθρείσης ομιλίας του Π,Παπαρκευαϊδη στη Βουλή. Συνέχισε δε στην συνέντευξή του, που ακολούθησε: «…(με) τις προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. που εξαγγέλλονται, τη μια 10.000 προεκλογικά, την άλλη 6.000 μετεκλογικά δια στόματος Πρωθυπουργού και τώρα δια στόματος Υπουργού 4.500!!! (1.500 Ιατροί και 3.000 Νοσηλευτές) δεν προοιωνίζουν δυστυχώς την Έναρξη λειτουργίας των ΜΑΦ».

 

Εις επίρρωση όλων των προαναφερθέντων, η κατάσταση του ΕΣΥ σήμερα στη χώρα παραστατικότατα προβάλλεται απ’την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, που στήριξε την  πραγματοποιηθείσα στην Αθήνα, στο Υπουργείο, Παναιγαιακή κινητοποίηση στις 6/11/2023, όπου συμμετείχαν πάνω από 100 φορείς, σύλλογοι κ.λπ. όπου διατρανώθηκε ότι ο λαός δεν ανέχεται πια την συνεχή υποβάθμιση της Υγείας. Επίσης, ότι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν ανέχονται άλλο την εργασιακή τους εξόντωση. Τα αιτήματα που προβάλλουν και διεκδικούν, είναι ως αντιγράφονται στον αγαπητό μου «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ» της   7.11,2023:

<<-Πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου. Προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (ρεπό, άδειες). Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη όλων των εργαζόμενων στα ΒΑΕ.

 -Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.

 -Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.

 -Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό.

 -Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού>>.

Αυτών γραφέντων, είναι πρόδηλο ότι «δεν έχουμε χρείαν άλλων μαρτύρων»  για να  περιγραφεί η σημερινή  άκρως ασταθής κατάσταση του ΕΣΥ. Άραγε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από μία Κυβέρνηση, που ομνύει στον Νεοφιλελευθερισμό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: