Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η παρουσίαση του βιβλίου μου «ΨΑΡΟΣ ΡΑΧΤΗΣ το μονοπάτι μια ψυχής …»

 

Η παρουσίαση του βιβλίου μου «ΨΑΡΟΣ ΡΑΧΤΗΣ το μονοπάτι μια ψυχής …» που έγινε στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στις 15 του μήνα.

Μπροστά στα θέματα για το κοινό καλό, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα καθαρώς προσωπικά.

Προτίμησα να ετοιμάσω και να ασχοληθώ αυτές τις μέρες με τη δημόσια ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ που κατέθεσα προχθές στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα στη Λέσβο κόβει την κορδέλα στον πολύπαθο «οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου», γιατί η παγίδα θανάτου στη διασταύρωση αυτού με τον Αντίσσης – Λαψάρνων που επισημάναμε από το 2013, επανειλημμένως, στο Υπουργείο (σ’ όλη την ιεραρχία του ως και τους τρεις τελευταίους υπουργούς του- Καραμανλή, Γεραπετρίτη, Σταϊκούρα - ) εξακολουθεί να είναι ενεργή. Το όποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα είναι ένα ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή, με υλικές ζημίες ανυπολόγιστες, αλλά το χειρότερο με ανθρώπινες απώλειες. Ευελπιστώ η   ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ αυτή να αποτελέσει τον καταλύτη επίλυσης επί τέλους του τραγικού αυτού προβλήματος.

Τώρα σε ότι έχει σχέση με την παρουσίαση του βιβλίου μου «ΨΑΡΟΣ ΡΑΧΤΗΣ το μονοπάτι μια ψυχής …» που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) στις 15 του μήνα, γράφω τα ακόλουθα:    

Όταν ως γονιός βλέπεις τα παιδιά σου με την παρουσία τους, την εικόνα τους  το «είναι» τους να πορεύονται καλά στην κοινωνία, αισθάνεσαι ικανοποίηση και χαρά. Την χαρά της δημιουργίας.

 Ασφαλώς το ίδιο συμβαίνει και με τα πνευματικά σου παιδιά. Αυτά που  βγήκαν μέσα απ’ τον εγκέφαλό σου. Που βγήκαν,  κατατέθηκαν πάνω στο χαρτί  και ως γραπτή μαρτυρία σηματοδοτούν στους «ευ φρονούντες», το ίχνος του διάβα σου στον εφήμερο τούτο κόσμο, στο διηνεκές.

 Δεν είναι τυχαίο το ότι οι μεγάλοι προπάτορες μας, του Δία,  του πατέρα των Θεών και των ανθρώπων,  ως ύψιστο δημιούργημα του θεωρούσαν την Θεά της σοφίας, Αθηνά. Τούτο γιατί η μεγάλη αυτή Θεά  ξεπήδησε  μέσα απ’ τον εγκέφαλο του.   

Σ’ ότι με αφορά το τελευταίο δημιούργημα του μυαλού μου, που ως βιβλίο παρουσιάστηκε κατά τα προαναφερθέντα,   μου έδωσε  ικανοποίηση υψίστου βαθμού. Τούτο, αφού όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης είχαν κάτι καλό να πουν για το λογοτέχνημά  μου αυτό. Και όλοι τους είναι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης και ο καθένας από το μετερίζι του, χρόνια έχει δώσει στα Ελληνικά γράμματα και ειδικότερα στη Λεσβιακή Γραμματεία.  Με τον άρτιο τρόπο του συντονισμού της παρουσίασης απ’τον ποιητή, συγγραφέα,  εκδότη και ραδιοφωνικό παραγωγό Αντώνη Θαλασσέλη,   αρχικά έκανε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΕΛ (η οποία ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης) Κ. Καρούσος. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Περιφερειάρχη  Κ. Μουτζούρη, του Βουλευτή Λέσβου Π. Παρασκευαϊδη, του Καθηγητή, Ποιητή – κριτικού λογοτεχνίας Δ. Νικορέτζου, του Σ. Μολίνου π. Προέδρου του “Λεσβιακή Παροικία”, των προέδρων των συνδιοργανωτών Συλλόγων  “Λεσβιακή Παροικία”  και Σκαλοχωριτών Ε. Ντογραματζή  και Π.Ι. Τζανή.

Οι ομιλίες των Παναγιώτη Γουρνέλου, Γιάννη Παπάνη και Γιάννη Χατζηβασιλείου που έκαναν  διεξοδική ανάλυση σ’ ότι αφορούσε το περιεχόμενο του βιβλίου κάλυψαν με το παραπάνω το ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων και φυσικά  τα λεγόμενά τους  με χαροποίησαν στο έπακρο.

Τέλος, η ξεχωριστή ικανότητα της Μαρίας Παπαδούλη (προέδρου  του συνδιοργανωτή Συλλόγου των Αντισσαίων της Αθήνας) στο να επιλέγει ενότητες κλειδιά σ’ όλη την έκταση των 300 σελίδων, έκανε κατορθωτό να μπορέσει να διατρέξει το βιβλίο  παρουσιάζοντάς το σε τρία χωριστά χρονικά διαστήματα. Το κυριότερο με τον πρέποντα χρωματισμό της φωνής της  κράτησε το ενδιαφέρον των  παρευρισκομένων αναλλοίωτο και τους μετέφερε περιληπτικά  το περιεχόμενο του βιβλίου μου.

Όλους τους προαναφερθέντες τους ευχαριστώ από τα βάθη ψυχής. Ακόμη πολλά ευχαριστώ απευθύνω σ’ όσους μου έκαναν την τιμή να παραβρεθούν στην εκδήλωσή μου αυτή, συναδέλφους μου απ’ το Πολυτεχνείο, νυν συναδέλφους από την ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, συντοπίτες Λέσβιους, Πανεπιστημιακούς δασκάλους, Προέδρους και μέλη Συντοπίτικων Συλλόγων, συντοπίτες της συζύγου μου Κρητικούς , συγγενείς και φίλους.

Τέλος για όποιους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, εντός των ημερών θα ανέβει video  στο you tube  και θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ολόκληρη  την παρουσίαση του «ΨΑΡΟΣ ΡΑΧΤΗΣ το μονοπάτι μιάς ψυχής …».       

 20.04.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: