Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

"Όταν η παραπολιτική εξαφανίζει πατριωτισμούς & ήρωες". Άρθρο μου στην "Αιολίας λόγο"/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

 σελ. 16                    ΔHMOKPATHΣ                  Σαββατοκύριακο 14 Σεπτεμβρίου 2024

 

Αιολίας λόγος

Όταν η παραπολιτική εξαφανίζει

πατριωτισμούς & ήρωες.

Του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

Στις 20/08/2023, είχαν προγραμματιστεί τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας με χρυσοχαραγμένα τα ονόματα 17 Αντισσαίων ηρώων, τιμώντας τους, για την υπέρ Πατρίδος θυσία τους, διαχρονικά, απ’τον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο(1940) ως την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο(1974). Τούτη, έχει τοποθετηθεί στο βάθρο του Ηρώου, αφού και οι δύο πλευρές της μαρμάρινης του στήλης, με χαραγμένα απ’το 1923, τα ονόματα των πεσόντων ή/και αφανισθέντων στις πολεμικές δράσεις της πατρίδος μεταξύ  1913-1922, είναι πλήρεις. Σημειώνεται,  ότι η εγκατάσταση του περικαλλούς αυτού Ηρώου  στην είσοδο του χωριού, είχε γίνει το 1930. Αποδίδει δε, την πτερωτή Νίκη (μοιάζει με εκείνη του Παιωνίου, δεν είναι αντίγραφό της)  επικαθήμενη,  της απ’το 1923 στήλης. Τέλος, είναι έργο κατά τη μελέτη του εκ  Χιδήρων, μεγάλου εικαστικού, καθηγητού της Σχολής Καλών Τεχνών  και   Ακαδημαϊκού, Γεωργίου Ιακωβίδη.  

Το  2021, είχα την ευκαιρία να περιεργαστώ, αλλά κυρίως  να μελετήσω τα ονόματα τα στη στήλη του Ηρώου μας. Έτσι, διεπίστωσα, ως προανέφερα, ότι τα εκεί χαραγμένα ονόματα σταματούσαν στους  ήρωες μας τους ως την Μικρασιατική καταστροφή.

Με βάση, τα στο βιβλίο «Η ΑΝΤΙΣΣΑ» του αείμνηστου καθηγητή μου Πάν.Φραγκέλλη  ονόματα ηρώων μας των μετά το 1940,  σε συνεργασία με τους καλούς φίλους,  Ιστοριοδίφη Γεώργιο Γαλέτσα, και π.Σχολικό Σύμβουλο, συγγραφέα Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη ως  και σχετική μαρτυρία του αξέχαστου φίλου μου Γιάννη Μιχαλέλλη, κατέληξα στους 17 ήρωες μας.      

Η  σχετική αναφορά/αίτηση μου προς τον τότε Πρόεδρο και το Τ.Σ.  Αντίσσης, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021, αρχικά για 14 ήρωες μας, και ολοκληρωμένη  πια και με τους 17, τον Φεβρουάριου του 2022, όπου  κατέληγα :

“Κάνω την πρόταση προκειμένου το «ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΕΥΓΝΟΜΟΝΟΥΣΑ» που αναγράφεται στο Ηρώον μας να έχει διαχρονική αξία και να μη περιορίζεται μόνο για τους ως το 1922 ήρωές μας, να δημιουργηθεί πρόσθετη μαρμάρινη πλάκα όπου θα χαραχθούν με χρυσά γράμματα τα ονόματα των ανωτέρω αναφερομένων ηρώων και η οποία θα μπορούσε να εντοιχισθεί στην πρόσοψη του βάθρου της μαρμάρινης στήλης».  

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, και μετά και τη σχετική επιστολή/αίτηση του Ελπ.Ιντζέμπελη, τον Μάϊο του 2022, το Τ.Σ. ομόφωνα αποδέχεται τα  αιτηθέντα, ως αναφέρεται  στο έγγραφο της σχετικής  γνωμοδότησης: «Να προχωρήσει η Κοινότητα   Άντισσας και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να συμπληρωθεί το Ηρώον της Κοινότητάς με τα ονόματα (των 17 αυτών ηρώων).»

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου ομόφωνα αποφάσισε «την κατασκευή μαρμάρινης πλάκας στο βάθρο του Ηρώου της Τ.Κ. Αντίσσης και να γραφούν με χρυσά γράμματα τα ονόματα των 17 ηρώων …»,  ορίζοντας παράλληλα ως κόστος κατασκευής της, τα 1.000 Ευρώ.

Μετά το ξεπέρασμα των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, τελικά με τη βοήθεια της αντιδημάρχου κας Γιαννή η πλάκα με τα χρυσογραμμένα ονόματα, τοποθετήθηκε στη θέση της. Η Κοινότητα παράλληλα, προέβη σ’όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μηθύμνης κ.Χρισοστόμου, η εκδήλωση/τελετή των αποκαλυπτηρίων αυτής, την 20/8/2023. Κατ’αυτή πέραν του χαιρετισμού απ’το Δήμαρχο κ.Βέρρο και τον Κοινοτάρχη κ.Καραμιχαήλ, θα λάμβαναν χώρα αυτά που σε αντίστοιχες περιπτώσεις ακολουθούνται, ήτοι επιμνημόσυνη δέηση, απόδοση τιμών από άγημα της στρατιωτικής διοίκησης, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος-αποκαλυπτήρια της πλάκας, ομιλία απ’τον συντάκτη του παρόντος, τέλος, προσκλητήριο νεκρών.    

Ατυχώς, τελικά η εκδήλωση/τελετή ακυρώθηκε. Τούτο γιατί  έλειπε  ένα ποσό 500-1000 Ευρώ προς κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας των προσκεκλημένων. Ως γνωστό, η Κοινότητα κατά νόμο  δεν  έχει ταμείο, ο  Δήμος δε, δεν διέθεσε το ποσό αυτό. Ήταν βλέπεις, η περίοδος των Δημοτικών εκλογών και ο τότε Πρόεδρος δεν ανήκε στη ίδια παράταξη με αυτή του Δημάρχου.

Προκειμένου να ευχαριστήσω την αντιδήμαρχο Γιαννή για την παρασχεθείσα βοήθεια, της έστειλα το ακόλουθο μήνυμα: 

<<Αγαπητή κ. Γιαννή. Τώρα που γύρισα στην Αθήνα κι έχοντας δει ότι η βοήθεια σας στο να μπει η πλάκα με τους 17 ήρωες στο Ηρώο της Άντισσας έφερε το σκοπούμενο αποτέλεσμα, αφού τούτη έχει τοποθετηθεί ως έπρεπε, σας εκφράζω τις πολλές ευχαριστίες μου.

Ατυχώς από εκεί και πέρα έγινε, αυτό που περιγράφεται  με την ευαγγελική ρήση "τα άγια τοις κυσί". Η παρουσία του Μητροπολίτη μας, του Περιφερειάρχη μας, του στρατιωτικού διοικητού του νησιού και λοιπών επισήμων,  τελετή και απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα, δεν έγινε την 20 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί. 

Και ο λόγος; Δεν διετέθη το ποσό των 500-1000 για την φιλοξενία  των προσκεκλημένων».

 

Τέλη Μαΐου εφέτος,  ο  κ.Ελπ.Ιντσέμπελης έστειλε στον Πρόεδρο και το  Τ.Σ. Αντίσσης επιστολή, όπου γράφοντας στην αρχή,  «συνηγορώντας στην προσπάθεια του Δρα Τάκη Ιορδάνη για την ανάσυρση από την Ιστορική τους αφάνεια των 17 ηρώων μας …» στη συνέχεια αναφερόταν στο ατυχές περυσινό γεγονός και κατέληγε: «Με το παρόν αιτούμαι όπως κάνετε την σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. του Δήμου μας να οργανωθεί η απαιτούμενη τελετή κατά την περίοδο του ερχόμενου καλοκαιριού. Ευελπιστώ ότι δεν θα υποληφθούμε ενός ευτελούς σχετικά ποσού για να αποδοθεί στην αντιστοίχου σημασίας εκδήλωση  η μεγάλη τιμή που ανήκει, στους ως τώρα αφανείς Αντισσαίους ήρωες μας».

Με τη σειρά μου έστειλα τον Ιούλιο, προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης επιστολή για την οργάνωση της οφειλομένης τελετής των αποκαλυπτηρίων της υπό θεώρηση μαρμάρινης πλάκας. Αφού αναλυτικά αναφερόμουν στο θέμα, κατέληγα:

«…ευελπιστώ, εκ του ότι θέματα υψίστου ηθικού και ταυτόχρονα εθνικού χρέους, μας οδηγούν σε αποφάσεις και έργα που υπερβαίνουν την όποια γραφειοκρατική προσέγγιση, ότι η απόφασή σας θα είναι αυτή που θα αποδώσει την οφειλομένη τιμή στους 17 Αντισσαίους, συγχωριανούς μου, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα,…»

Ατυχώς οι προαναφερθείσες εκκλήσεις μας έπεσαν στο κενό. Επικράτησε  η  παραπολιτική, δυστυχώς. Τόσο ο Δήμος μας όσο και η Κοινότητά Άντισσας, μερίμνησαν να μην γίνει ποτέ το οφειλόμενο προσκλητήριο νεκρών σε τιμητική για τους 17 αυτούς Αντισσαίους ήρωες τελετή, και έτσι να μη ακουστούν για τελευταία φορά τα ηρωικά ονόματα τους στη γενέτειρά τους. Θέλησαν, να μη ταράξουν αυτούς από τον αιώνιο τους ύπνο, τον ύπνο της ανωνυμίας και της ιστορικής αφάνειας. 

Μεταξύ αυτών και τον αείμνηστο Κώστα Πατσανά, όταν σε αντιδιαστολή, τον συναγωνιστή του, Γιώργο Ζερβομανώλη, -κι οι δυό τους θυσιάστηκαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο την ίδια μέρα 16.8.1974-, ο Δήμος με τη συμπλήρωση 50 χρόνων απ’το θάνατό του ήρωα, πραγματοποίησε μ’όλες τις πρέπουσες τιμές τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Τούτη, με πρωτοβουλία του Δήμου, φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε μπροστά στα γραφεία της Κοινότητας των Παρακοίλων.

Τέλος, κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει. Καλά οι Ιορδάνηδες, τα ξαδέρφια σου, ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος της Άντισσας τι έκαναν; Μα επειδή επισπεύδων της υποθέσεως του ιερού αυτού καθήκοντος υπήρξε ο γράφων το παρόν, φρόντισαν με ιδιαίτερη επιμέλεια να  θάψουν αυτήν όσο πιο βαθιά  μπορούσαν. 

Βλέπεις, η παραπολιτική δεν υπολογίζει ούτε πατριωτισμούς, αλλά το χειρότερο  ακόμα ούτε και ήρωες

Δεν υπάρχουν σχόλια: