Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Ηθικό η «Μπιρ παρά» εκχώρηση ολόκληρου Γηροκομείου ~ 1000 τ.μ., ανήθικο το να πρέπει να παλεύεις για να λειτουργήσει αυτό ως Γηροκομείο στην Άντισσα.

 

Ηθικό η «Μπιρ παρά» εκχώρηση ολόκληρου Γηροκομείου ~ 1000 τ.μ., ανήθικο το να πρέπει να παλεύεις για να λειτουργήσει αυτό ως Γηροκομείο στην Άντισσα.

 

Στη Μυτιλήνη στο ξακουστό καφενείο «Το Πανελλήνιο» παλιά υπήρχε η μόνιμη θέση ενός άρχοντα γέροντος, πλούσιου που την είχε μετατρέψει σε μεσιτικό γραφείο.

Αυτός που είχε ανάγκη και ήθελε να  πουλήσει λιόκτημα, σπίτι, μαγαζί, άλλο,  πήγαινε σ’ αυτόν.

Η πρώτη ερώτηση του γέροντα ήταν: Δε μου λες, εσύ το ανέστησες το κτήμα, ή εσύ έκτισες το σπίτι, ή εσύ έκανες το μαγαζί;

Αν η απάντηση ήταν ναι, ξέροντας  ο γέρος ότι ο πωλητής  έχει χύσει τόνους ιδρώτα για να το κάνει και έτσι ξέρει την πραγματική του αξία, δεν προχωρούσε στο παζάρι. Του  έλεγε απλά, δεν μ’ ενδιαφέρει.

Αν ο άλλος έλεγε, όχι, είναι κληρονομιά, τότε ο γέρος άρχιζε το παζάρι και τελικά τα κατάφερνε να του το δώσει ο πωλητής  «μπίρ παρά».

 

Μια κληρονομιά και μάλιστα ιδιαίτερα  μεγάλη ήρθε στα χέρια των Διοικούντων το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Αντίσσης. Το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Άντισσας. Την αξία του, οι κύριοι αυτοί, την αποτίμησαν λιγότερο ακόμη κι από «τριάκοντα αργύρια». Στην κυριολεξία, το εκχώρησαν «μπιρ παρά». 100 Ευρώ το χρόνο!! Έτσι το ξεφορτώθηκαν κι έβγαλαν απ’ το κεφάλι τους την υποχρέωση που είχαν σύμφωνα προς την απάντησή του Υπουργείου προς εμένα αρχές του 2019, ως προς τη λειτουργία του ως Γηροκομείο , ως: << …Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση για λειτουργία του εν λόγω κτιρίου ως γηροκομείου είτε από τον Δήμο Λέσβου είτε με τυχόν παραχώρηση της χρήσεώς του σε άλλο φορέα αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου δημοτικού συμβουλίου>>.

 

Έτσι τον ιδρώτα που κάποιοι έχυσαν για  40 κοντά χρόνια, όταν  νοιάστηκαν και κουράστηκαν  να το  κατασκευάσουν ή άλλοι όταν  νοιάστηκαν να κάνουν τα οφειλόμενα για  να  λειτουργήσει το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Αντίσσης,  η Δημοτική αυτή περιουσία που στοίχισε  στον Έλληνα φορολογούμενο περί τα 3.000.000 Ευρώ, μόνο αυτοί μπορούν να  ξέρουν την πραγματική του αξία.

Αναμφίβολα, περισσότερο ακόμα  ξέρουν αυτήν, οι 60 αναξιοπαθούντες γέροντες απ’ όλα τα χωριά του Ορδύμνου που θα μπορούσαν να τύχουν της περίθαλψης   και γενικά της φροντίδας που τους αξίζει, μέσα στο ευαγές αυτό ίδρυμα, λίγο πριν τη «φυγή» τους απ’ τον κόσμο τούτο.

Οι ταγοί όμως του τόπου μας, την ανεκτιμήτου αξίας  αυτή κοινωνική δομή (που ως τέτοια χρηματοδότησε με 120.000 Ευρώ ο Περιφερειάρχη μας κ. Κ. Μουτζούρης, προς επισκευή και ευπρεπισμό της), για την ακριτική Άντισσα και την συνεχώς ερημούμενη χερσόνησο του Ορδύμνου την αποτίμησαν, όπως προανέφερα, σε μόνο 100 Ευρώ το χρόνο!   

 

Το ωραίο της υποθέσεως είναι ότι έκαναν, ό,τι έκαναν,  κατά τρόπο που λέγεται «μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», βγαίνουν και παρουσιάζονται  κήνσορες  ηθικής.  Θεωρούν ηθικό την εκχώρηση του «σπιτιού των γερόντων τους» για να γίνει κατάλυμα φοιτητών/επισκεπτών του Απολιθωμένου, κατά πως στόματα  φερέφωνα  λένε και ανήθικο το ότι υπάρχουν κάποιοι που μάχονται στο να λειτουργήσει τούτο ως «ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ»   κατά πως το έχει «βαπτίσει» το Γηροκομείο μας η ίδια η Πολιτεία και όλοι μας για χρόνια, αυτό το  ξέραμε ως ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. Τούτο  που ακόμα και  ο σημερινός Δήμαρχός μας που με υπογραφή του, το εκχώρησε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου προ εβδομάδων, απευθυνόμενος προς τα συναρμόδια Υπουργεία,  την Άνοιξη του 2021, στο έγγραφό του με  Α.Π.  5567/8.04.2021  έτσι το παρουσιάζει  ομιλώντας  για Γηροκομείο δυναμικότητας 60  κρεβατιών. Και βέβαια ο κ. Δήμαρχος προχώρησε σ’ αυτό γιατί γνώριζε την απάντηση προς εμένα του αρμόδιου Υπουργείου αρχές του 2019, που ανέφερα πιο πάνω.

Έτσι όσοι  σήμερα εμπράκτως έκαναν την ένστασή τους κατά της προαναφερομένης εκχωρήσεως του Γηροκομείου Αντίσσης προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (Υπουργεία, Α.Δ.Αιγαίου),  «ακούν τα εξ αμάξης».

Σε ότι με αφορά, αφού είμαι δέκτης σχετικών  ιοβόλων σχολίων, θέλω να ρωτήσω αυτούς στην Κοινότητά μας ή στον Δήμο  που  συναίνεσαν στην εκχώρηση του Γηροκομείου μας, πού ήταν το 2015 που το κτίριο του Γηροκομείου μας όδευε για δεύτερη φορά σε ερειπιώνα  όταν πλείστοι όσοι συγχωριανοί μας με παρότρυναν να κάνω ότι μπορούσα, προκειμένου το επί πολλά-πολλά χρόνια  συνεχώς απαξιούμενο και γηράσκον κτίριο του Γηροκομείου μας επί τέλους να λειτουργήσει; Και όταν ελάμβανα τις κατά καιρούς απαντήσεις απ’ τους αρμόδιους των Υπουργείων και τις κοινοποιούσα στην Κοινότητα και τον Δήμο, εκείνοι τι έκαναν;    

Ακόμη, πού ήταν όταν οι πατεράδες τους, οι θείοι τους και συγγενείς τους έβαζαν την υπογραφή τους στη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Επιτροπής Αγώνα των υπερ600 Αντισσαίων (του χωριού, της Μυτιλήνης, των Αθηνών, ακόμη και της μακρινής Αυστραλίας;  Τις  υπογραφές  που μάζευαν πρωτοστάτες όπως η Παναγιώτα Κρινέλου, ή η Μαρία Γρ. Κατέχου ή ο Γρηγόρης Τζιμής.  Γιατί τότε  δεν απέτρεψαν  στους υπογράψαντες την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, να το κάνουν;

Και για να τους το θυμίσω παραθέτω αυτούσια την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Επιτροπής Αγώνα:

 

 

<<ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

 ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΑΝΤΙΣΣΗΣ  ΛΕΣΒΟΥ

 

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν είμαστε κάτοικοι της  Δ.Κ.…………..  στη Δυτική Λέσβο και συγκεκριμένα μιάς εκ των πλέον υπαναπτύκτων  επαρχιών της  Ευρώπης, αυτή της Μηθύμνης και ειδικότερα του ορεινού αυτής τμήματος της χερσονήσου του Ορδύμνου, που μαστίζεται από φτώχεια, μόνιμη μιζέρια και την συνεχή μείωση του πληθυσμού της. Διά του παρόντος ζητούμε όπως λειτουργήσει επί τέλους το από εικοσαετίας και πλέον ολοκληρωμένο  Γηροκομείο Αντίσσης. Έτσι αφ’ ενός μεν θα αξιοποιηθεί η εκ τριών εκατομμυρίων περίπου Ευρώ  σχετική επένδυση, αφ’ ετέρου θα παρασχεθεί η δυνατότητα πενήντα περίπου γέροντες  εκ του συνεχώς γηράσκοντος πληθυσμού των χωριών μας να τύχουν της δικαιουμένης φροντίδας και περιθάλψεως  στα τελευταία  έτη της ζωής τους. Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι περί τα 150.000 Ευρώ τουλάχιστον θα συνεισφέρονται από τους τροφίμους τους ( εκ των συντάξεων τους) και επίσης ένα ποσό της τάξεως των 140.000 Ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί εκ των ανταποδοτικών τελών των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες στην γύρω περιοχή (Σκαμιούδα, Ακρόχειρας ), ως εκ του αντιστοίχου νόμου προβλέπεται  για έργα κοινωνικής στήριξης.

Θέλουμε να πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι  το καθ’υμάς Υπουργείο θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας αυτό το οποίο θα κατατεθεί δια του προέδρου  του Συνδέσμου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», Δρ. Τάκη Χ. Ιορδάνη, ο οποίος από ετών έχει δημιουργήσει σχετική αλληλογραφία με το καθ’υμάς Υπουργείο. 

 

      α/α

                Ονοματεπώνυμο

      Υπογραφή

 

 

 

……………….>>

 

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι αν για αυτούς που εκχώρησαν το Γηροκομείο η πράξη τους αυτή αποτελεί  ηθική ενέργεια και πρέπει να την αποδεχτώ σαν τέτοια,  σημαίνει ότι απορρίπτω στην πράξη  την προς εμένα  εμπιστοσύνη των υπερ600 Αντισσαίων που αποτέλεσαν την Επιτροπή Αγώνα (της οποίας υπήρξα ο Πρόεδρος)  δηλ. του μισού χωριού και πάνω. Την εμπιστοσύνη αυτή   που μου  με την υπογραφή τους, μου παρείχαν τη δυνατότητα και τη δύναμη να παρεμβαίνω  στα αρμόδια Υπουργεία προσπαθώντας το ότι έπρεπε να πράξω για να λειτουργήσει επί τέλους το επί τόσα χρόνια  έρημο και  καθημερινά απαξιούμενο  γηροκομείο μας.

Επειδή σέβομαι όλους αυτούς τους υπερ600 Αντισσαίους που αποτέλεσαν την Επιτροπή Αγώνα, με το παρόν δηλώνω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ  με την πράξη μου αυτή να αποκηρύξω  την υπ’ αυτών υπογραφείσα ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, μηδενίζοντας έτσι στην ουσία την υπογραφή τους. Η δική μου ηθική δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο. Θα συνεχίσω να παρεμβαίνω όπως έκανα προσφάτως  προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης  κ. Νίκη Κεραμέως  (με κοινοποίηση στους συναρμόδιους   Εσωτερικών κ.  Θ. Λιβάνιο .και Υπουργό Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη), ερωτώντας: Επιτρέπεται η αλλαγή  χρήσης του κτιρίου του ιδρύματος «ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ» στην Άντισσα Λέσβου, σε «ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ» με απλή απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου ;

 

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) ….…….28.07. 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: