Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012


Πρόταση να τιμηθεί από το Δήμο Λέσβου  εν ζωή κατά πως του
πρέπει, ο Λέσβιος π. Λυκειάρχης & Συγγραφέας Π. Λ. Φραγκέλλης.


Αγαπητοί  κ.κ. Δήμαρχε, Πρόεδρε του Δ.Σ.
& Μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Λέσβου,


Προ έτους περίπου ( 19.09.2010) έκανα στον τότε Δήμο Ερεσού – Αντίσσης την πρόταση την κατά το θέμα της επικεφαλίδας.

Για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω, το θέμα αυτό δεν ετέθει καν προς συζήτηση στο Δ.Σ. του τότε Δήμου. Το μόνο που μπορώ να σκεφθώ για την  αγνόηση και στην πράξη απαξίωση της προτάσεως μου αυτής εκ μέρους των τοπικών ταγών του Καποδιστριακού Δήμου Ερεσού – Αντίσσης πιστεύω ότι δεν οφείλεται στην αμφισβήτηση της αξίας του εκ μέρους  μου προτεινομένου να τιμηθεί Αντισσαίου δάσκαλου και συγγραφέως Πάνου Λεωσθένη Φραγκέλλη, αλλά οφείλεται στο γνωστό σύνδρομο που χαρακτηρίζει τις τελευταίες ημέρες ύπαρξης κάποιου φυσικού ή νομικού προσώπου -  θεσμικής οντότητας.  

Ίσως το αρνητικό αυτό  δεδομένο να υπήρξε παράλληλα και ευτυχές, κατά το «ουδέν κακόν, αμιγές καλού», γιατί ο Πάνος Λ. Φραγκέλλης θα άξιζε να τιμηθεί σε Παλλεσβιακό  για να μη πω σε Παναιγαιακό επίπεδο, αφού η αξία του ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια της γενέτειρας του Άντισσας, καλύπτει αυτά του νησιού μας και εκτείνεται σ’ όλο τον Αιγαιακό χώρο.

Προς το σκοπό αυτό δανείζομαι από σχετική πραγματεία του Λημνιού Ιστορικού – Παιδαγωγού – Ιστορικού – Φιλοσόφου – Πολιτειολόγου, Γεωρ. Μ. Βογιατζή  και μαθητού του δασκάλου μας, τα γραφόμενα εν αναφορά προς την παιδαγωγική του ενασχόληση, που επί λέξει αναφέρει :

«Ο Πάνος Φραγκέλλης, ο λόγιος δάσκαλός μας, συγγραφέας σεμνός και αυθύπαρκτος χαρακτήρας γεμάτος φρόνηση και ευρυμάθεια παρατηρητικότητα και διακριτικότητα, απέφευγε κάθε δογματισμό που είναι τέκνο της μονομέρειας, επέμενε στον ανάλογη στάση των μαθητών του και στην σωστή σχολική προετοιμασία τους. Έπειθε με τις εύλογες νουθεσίες του περισσότερο όμως με την ακαταμάχητη εκείνη δύναμη του συγκροτημένου και ευπρεπούς λόγου του, επί πλέον δε επετύγχανε την συναισθηματική χειραγώγηση των ακροατών μαθητών του.»

Σε ότι δε αφορά το συγγραφικό του έργο ο κ. Βογιατζής επί λέξει αναφέρει:

«Το αξιόλογο έργο του Αντισσαίου Λογίου είναι ένα συγγραφικό επίτευγμα στον ευρύ χώρο της Ιστοριογραφίας του Αιγαιακού κόσμου που διεγείρει στους λατρευτικούς εραστές της Ιστορίας σκέψεις και συναισθηματικά ψυχικά παράγωγα πολύ ευεργετικά στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας και πολιτικής απάθειας, της πνευματικής πενίας και της μαθευτικής οπισθοδρομήσεως.

Η μεικτή τεχνική της γραφής του αποδίδει τα θέματα με απλότητα συνάμα δε με έντονη την παιδαγωγικά μεθοδευμένη διάταξη.»
Στη βάση λοιπόν όλων των ανωτέρω υποβάλλω στο Δήμο όλου του νησιού μας, τον Δήμο Λέσβου το ίδιο αίτημα της προ έτους επισυναπτόμενης επιστολής μου (Συνημ. Ι), τροποποιημένου στη σημερινή πραγματικότητα, ως ακολουθεί:   

Υποβάλλω το αίτημα

να οργανώσει ο Δήμος Λέσβου το Καλοκαίρι του 2012 μια εκδήλωση στην οποία θα τιμηθεί κατά πως του αξίζει, ο Πάνος Λεωσθ. Φραγκέλλης, το λαμπρό αυτό τέκνο της Λέσβου.

Η θετική εκ μέρους σας αντιμετώπιση της προτάσεως μου αυτής πιστεύω ότι δεν αποτελεί υπέρβαση « της κοινωνικής αναλγησίας και πολιτικής απάθειας, της πνευματικής πενίας και της μαθευτικής οπισθοδρομήσεως» αλλά απλά απόδοση των οφειλομένων από την γενέτειρά του νήσο στον μεγάλο αυτό παιδαγωγό και συγγραφέα, ενώ αυτός είναι ακόμη εν ζωή.

Θα θεωρούσα τιμή μου το να με ορίσετε εισηγητή του θέματος της προτάσεως μου αυτής στη σχετική διαδικασία του Δ.Σ. του Δήμου Λέσβου, όταν πρόκειται να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Πάντως αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι να λάβετε υπ’ όψη σας ότι ο Πάνος Λ. Φραγκέλλης ήδη είναι 83 ετών και πέραν των εκ του προ ετών φοβερού ατυχήματός του συνεπειών, έχει φυσικά και τα εκ της ηλικίας του απορρέοντα προβλήματα Υγείας.

Με πατριωτική αγάπη   και εκτίμηση


Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Σημείωση: Το κείμενο αυτό εστάλη στο Δήμο Λέσβο
                    την 24η Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: