Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πότε θα λυθεί το πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πείνας στη Λέσβο;


Ερώτηση προς τον Κρητικό  Βουλευτή Λέσβου και Αναπλ. Υπουργό ΠΕ.Κ.Α.

To Σαββατοκύριακο 21, 22 Ιανουαρίου έλαβε χώρα ένα γεγονός σημαντικότατης σπουδαιότητας, που το προέβαλαν λίγες εφημερίδες. Μία εξ αυτών ήταν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Η διακοπή παροχής Φυσικού Αερίου από την Τουρκία προς την χώρα μας. Οι Τούρκοι επικαλέστηκαν λόγους «ανωτέρας βίας» σ’ αυτή αλλά και τον προμηθευτή της (Αζερμπαϊζάν), που παράλληλα με το επικρατούν μεγάλο ψύχος η κατανάλωση του Φυσικού Αερίου μέσα στη Τουρκία έκανε την Παρασκευή 20 του μηνός να στερέψει τελείως ο ελληνοτουρκικός αγωγός.

Αυτό το γεγονός το χαρίζω σ’ όλους εκείνους τους αιθεροβάμονες που πιστεύουν ότι τα νησιά μας θα λύσουν το πρόβλημα της ενεργειακής κάλυψης αλλά και των αναγκών τους σε νερό απ’ τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας. Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας (ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου) αλλά και νερού για τα νησιά μας πρέπει να είναι και μόνο μέλημα «ημών των ιδίων». Αντιθέτως, αν τη στρόφιγγα  εφοδιασμού τη δώσουμε ή την αφήσουμε στη καλή διάθεση των εξ ανατολών  γειτόνων μας τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα. Θα κορακιάσουμε από νερό και από ρεύμα θα γυρίσουμε στην περίοδο που ανάβονταν φωτσερια για φωτισμό και που για την κίνηση (των όποιων μηχανών θα εξακολουθούν ακόμη τότε να υπάρχουν) θα χρησιμοποιούνται πάλι …. μουλάρια και άλογα.

Γράφω αυτά για να καταλήξω στο επί μία ολόκληρη γενεά άλυτο πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πενίας της Λέσβου, της γενέτειράς μου.!!! Επί μία ολόκληρη γενεά!!! Το 1993 συμμετέχοντας στην υπό τον τότε Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου σύσκεψη  ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ (κεντρικό) για τη δρομολόγηση λύσεως του οξέως και πολλαπλώς δυσάρεστου προβλήματος της ηλεκτρενεργειακής πενίας της Λέσβου, ερωτηθείς από δημοσιογράφο πότε θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό, απήντησα : χθές.

Το χθες του 1993, έχει δυστυχώς γίνει 2012 και το πρόβλημά μας εξακολουθεί να είναι άλυτο.

Αφού το ΣτΕ μετά από προσφυγή των Μανταμαδιωτών στα μέσα του 2000 ακύρωσε για τυπικούς μόνο λόγους τους Περιβαλλοντικούς όρους για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ που θα γινόταν στην «Καράβα» ( περιοχής του τότε Δήμου Θερμής) και αφού από τότε τούτο «περιπλανήθηκε» στις Πλάκες, στο Μάγειρα, στην Άντισσα, στη Βαθρακιά και γενικά σ’ όλη την ακτογραμμή του νησιού, τελικά η θέση του νέου εργοστασίου εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια οριστικοποιήθηκε στην Σαρακήνα Μανταμάδου!!.

Ο νυν Διοικητής της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2011 σε σχετικό  έγγραφο μου απήντησα   ότι η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να εγκαταστήσει εκεί εργοστάσιο με νέες Θερμικές Μονάδες   προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Το ίδιο μου είχε απαντήσει και το 2008 ο τότε Διοικητής με μόνη τη διαφορά ότι ο προϋπολογισμός τότε ήταν 155 εκατ. Ευρώ. Ακόμη ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής θα ήταν πέντε χρόνια περίπου  από τη χορήγηση της σχετικής άδειας παραγωγής.  Ατυχώς και παρ’ όλο ότι η άδεια παραγωγής εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009 ως στιγμής κανένα πρακτικό σημάδι δεν σηματοδοτεί ότι κάποτε θα γίνει το εγροστάσιο αυτό.

Κοντολογίς στην μακρά περίοδο των 20 -25 χρόνων που το πρόβλημα υπάρχει οι ταγοί εξουσίας (κάθε μορφής) του νησιού μας δεν ανταποκρίθηκαν στις αντίστοιχες ανάγκες και απαιτήσεις των καιρών (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) και έτσι σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη της προ γενεάς, αφού πλέον των άλλων τα ηλεκτροπαραγωγά μηχανήματα (πανσπερμία Η/Ζ) του εργοστασίου της ΔΕΗ στου Καλαμάρη, είναι πιο παλιά κατά μία 20ετία,

Ερωτάται ο ΑνΥΠΕΚΑ  Ν. Σηφουνάκης που είναι στο καθ’ ύλη Υπουργείο (και Ενέργειας) πότε θα λύσει το οξύ, μεγάλο, αναπτυξιακά κυρίαρχο αυτό πρόβλημα του νησιού μας; Επί είκοσι τώρα χρόνια ουδέποτε ασχολήθηκε μ’ αυτό, στεκόταν μακριά και πάνω απ’ αυτό  για να μη δυσαρεστήσει ψηφοφόρους ( που τυχόν με τη δική του θέση θα εναντιωνόταν η δική τους)  και χάσει τα όποια «κουκιά» στις κατά καιρούς εκλογές. Τώρα που είναι αναπληρωτής υπουργός στο καθ’ ύλη  Υπουργείο τι κάνει;

Για λόγους υστεροφημίας του τουλάχιστο, (αφού με ποσοστά 11% και 8% το ΠΑΣΟΚ φυλλοροεί και εξουσία δεν πρόκειται να ξαναδεί πιά στον αιώνα, εκτός αν συμβεί …. το αναπάντεχο) ας λύσει το πρόβλημα αυτό. Τουλάχιστο τότε οι Λέσβιοι θα του χαλαλίζουν την για είκοσι τόσα χρόνια ψήφο τους και θα τον θυμούνται ότι αν και ξένος, κάτι επί τέλους προσέφερε στο νησί μας.

01.02.2012 . Καλό Μήνα.  

Τάκης  Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)             

Δεν υπάρχουν σχόλια: