Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ένα (1) δισεκατομμύριο Ευρώ για τη Λέσβο. Πού πήγαν τα λεφτά ;


Κάποιοι από τους  επισκεπτόμενους το blog μου, αλλά και πολλοί απ’ τους αναγνώστες των κατά καιρούς δημοσιευμάτων μου στον τύπο του νησιού μας, τη Λέσβο, μου παρατηρούν ότι τα προβαλλόμενα και τα εκάστοτε αναλυόμενα εν αναφορά προς την Ανάπτυξη του νησιού απαιτούμενα, είναι ιδιαίτερα διεκδικητικά και ξεφεύγουν κατά πολύ από τα «ειωθότα» των πολιτικών πραγμάτων στη Λέσβο. Η απάντησή μου είναι, το αντίθετο. Είναι σταθμισμένα πάνω στη ΛΟΓΙΚΗ. Στηρίζονται δε στα αποτελέσματα απλών πράξεων της αριθμητικής. Η δε απλή αριθμητική είναι η «λυδία λίθος» της λογικής.
Ξεκινώ από το θεμελιώδες δεδομένο, το της ισότητος των Ελλήνων πολιτών κατά το Σύνταγμά της χώρας μας. Αυτού δοθέντος, απ’ το ποσό των 86,50 δις Ευρώ που ήρθαν στη χώρα από τα ως τώρα τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως σήμερα για την πραγματοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων κλίμακος, στη βάση της αναλογικότητας θα έπρεπε να έρθουν στη Λέσβο περίπου 850 εκατομμύρια Ευρώ. Η απλή μέθοδος των τριών και με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του νησιού ήταν της τάξεως των 100.000 κατοίκων, δίδει αυτό το αποτέλεσμα. Μαζί με το ποσό της εθνικής συμμετοχής, θα έπρεπε να έχουν έρθει για το σκοπό αυτό στο νησί μας, ποσά της τάξεως του ενός (1) δις Ευρώ.     

Ας δούμε τώρα πόσα, ποσά έχουν έρθει. Τούτα είναι πολύ λιγότερα των 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Ας καταγράψουμε τα έργα αυτού του είδους και σκοπού που έγιναν στο νησί μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως σήμερα. Τα άμεσα γνωστά έργα είναι τα :
      -          Δρόμος Παγανής -  Λάρσου, ποσό περίπου 15 εκατομ. Ευρώ,
      -          Δρόμος  Λάρσου – Καλλονής, ποσό περίπου 15 εκατομ. Ευρώ επίσης
      -          Φράγμα Ερεσού, ποσό περίπου 5 εκατομ. Ευρώ
      -          Μαρίνα Μυτιλήνης, ποσό περίπου 5 εκατομ. Ευρώ.

 Αυτά όλα μαζί δίδουν ένα ποσό περίπου 40 εκατομμύρια Ευρώ.

Ας βάλουμε τώρα, ποιά άλλα έργα Αναπτυξιακά έγιναν στο νησί. Η λιμνοδεξαμενή της Πέτρας, το μη ολοκληρωμένο ακόμη έργο της λιμνοδεξαμενής  Σεδούντα, ο ΧΥΤΑ του νησιού, ο παρακαμπτήριος δρόμος της Παναγιούδας, η κοπή του λόφου στο αεροδρόμιο για να μπορούν να προσγειώνονται με ασφάλεια τα σύγχρονα αεροπλάνα. Άλλα τέτοια έργα δεν μπορώ να σκεφθώ. Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά μαζί, κάνουν άλλα 40 εκατομμύρια Ευρώ (που οπωσδήποτε είναι πολύ μικρότερο) σημαίνει ότι συνολικά το ποσό των 80 εκατομμυρίων Ευρώ είναι μάλλον μεγάλο ποσό.  Είναι προφανές λοιπόν .ότι το ποσό των 100 εκατομμυρίων Ευρώ που προείπα, είναι αισιόδοξα μεγάλο. Άρα από το ένα δις ευρώ αν αφαιρέσουμε τα 100 αυτά εκατομμύρια το αποτέλεσμα είναι εννιακόσια (900) εκατομμύρια Ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν τα είδαμε ποτέ στο νησί μας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προ καιρού αναρωτιόταν (αναφερόμενος για όλη τη χώρα)   με ασαφή δεδομένα και υπό μορφή ρητορικής ερωτήσεως,  Που πήγαν τα λεφτά;  
Νομίζω ότι  με την τεκμηρίωση που έκανα πιο πάνω, έχω όλο το δικαίωμα ως Λέσβιος ενεργός πολίτης να ερωτήσω για το νησί μου και τους ανθρώπου του: Πού πήγαν αυτά τα εννιακόσια εκατομμύρια Ευρώ που μας ανήκαν ;  Πού πήγαν τα λεφτά ;;!!
 04.02.2012                                                              Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: