Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μελέτες υπάρχουν; Η περίπτωση της Λέσβου.

                                 Μελέτες υπάρχουν; Η περίπτωση της Λέσβου. 

Στο χθεσινό κείμενο μου  με τίτλο «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στο ¨¨ψυγεί層 αναφερόμουν στο ότι Πακτωλός χρημάτων της τάξεως των 25.000.000.000 Ευρώ, περιμένουν να διατεθούν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έγραφα δε επί λέξει : « Τα χρήματα αυτά, είναι «παρκαρισμένα» στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας περιμένουν. Περιμένουν το κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, τα προγράμματα, τις όποιες ολοκληρωμένες μελέτες, κ.λπ. από την Ελληνική Πολιτεία προκειμένου αυτά να εκταμιευθούν.»
Βεβαίως τούτη η γενική διαπίστωση εξειδικευόμενη ανά Δήμο, Νομό, Περιφέρεια της χώρας μπορεί να βρεθεί εύκολα τι και πού θα έπρεπε να έχει γίνει το σχετικώς απαιτούμενο, πράγμα που ατυχώς δεν έγινε, εξ ού και μη εκταμίευση των 25 αυτών δις Ευρώ. Πάντως για το νησί μας τη Λέσβο που γνωρίζουμε πολύ καλά το πώς έχουν τα πράγματα, αφού ο σύνδεσμος μας  «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ  & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ¨ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ¨» έχει μελετήσει σε  βάθος τα σχετικά για το γενέθλιο τόπο μας στην προσπάθεια του και τον αγώνα  του να συμβάλλει στο μέτρο που του αναλογεί στην εξάλειψη της στασιμότητας, της υπανάπτυξης και της μιζέριας του, ατυχώς τα πράγματα είναι τραγικά. Τούτο δε γιατί είναι δεδομένο ότι για τα δύο πρώτα ΚΠΣ στη Λέσβος δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ουσιαστικά αναπτυξιακό έργο κλίμακος και έχουμε σαφή γνώση ότι η έλλειψη μελετών πλήρων και ολοκληρωμένων από κάθε άποψη (ώστε το κάθε έργο ως ¨ώριμο¨ κατά πως λέγεται, να μπορεί με την προβλεπόμενη διαδικασία να ενταχθεί σε κάποιο κοινοτικό πλαίσιο) αποστερεί από το τόπο μας τη δυνατότητα να γίνουν τέτοια έργα.
Τούτο αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα του προβλήματος μας, πράγμα που μας έκανε να  στείλουμε στον τότε  Υπουργό  Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων  κ. Γιάννη Ραγκούση  σχετική επιστολή,  τον Ιούλιο  του 2011.
 Στην επιστολή μας αυτή θέταμε το ζήτημα και ζητούσαμε  να διατεθούν  Κονδύλια  για τη σύνταξη Μελετών Έργων Υποδομής και Ανάπτυξης στη   Λέσβο.
Με δεδομένο δε ότι μόνο τα χρήματα τα αναλογούντα στο νησί μας μόνο από τα τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης (τα ολικού ύψους 86.500.000.000 Ευρώ ) στη βάση της αναλογικότητας και της ισοτιμίας των πολιτών της χώρας, θα έπρεπε να ήταν ποσά της τάξεως των 1.250.000.000 Ευρώ ( μαζί με το ποσοστό της  Εθνικής συμμετοχής) και αυτά που έχουν έλθει είναι λιγότερα των  100.000.000, συνεπάγεται ότι  η Πολιτεία εκ του λόγου μόνο αυτού, οφείλει στη Λέσβο ποσά της τάξεως του 1.000.000.000 Ευρώ.
Προκειμένου λοιπόν να μπεί κάποτε η Λέσβος σε Αναπτυξιακή τροχιά και να πάψει πιά να καταλαμβάνει την 265 και τελευταία ουσιαστικά θέση στην κατάταξη ανάπτυξης των διαφόρων επαρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτούνται να γίνουν έργα κλίμακος και Ανάπτυξης του νησιού μας.  Στην εν λόγω επιστολή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό καταλήγαμε :

«Στη βάση της προεκτεθείσης αναλύσεως, 
ΤΟ  ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
είναι το υπό την Διοίκησή σας Υπουργείο  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να προβλέψει την προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διάθεση του  κονδυλίου αυτού  της τάξεως των 50 - 100 εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο  για την σύνταξη των Μελετών εκείνων που θα απαιτούνται για την πραγματοποίηση όλων αυτών έργων κλίμακας που προαναφέραμε ή και άλλα που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αξιολογήσει και θα προκρίνει κατά τις σχετικές  προτεραιότητες στο νησί μας.
Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο η γενέτειρά μας ΛΕΣΒΟΣ θα μπορέσει να αποκτήσει τις ΥΠΟΔΟΜΕΣ εκείνες που θα την βάλλουν σε τροχιά ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Χωρίς τη δυνατότητα αυτή, θα εξακολουθεί το νησί μας  να βρίσκεται ουραγός στο Αιγαίο πολύ πίσω από άλλα νησιά του, όπως την Σαντορίνη, την Κρήτη, την Ρόδο κ.άλ.
                                              Με τιμή                                                                       
 Τάκης  Χ. Ιορδάνης (Ph.D.)                        Κωνσταντίνος Μουτζούρης
 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου                   Καθηγητής του ΕΜ Πολυτεχνείου
  π. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΒΟ                        Μέλος του Συνδέσμου
                                                       π. Πρύτανης του ΕΜ Πολυτεχνείου » 

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όπως για τη Λέσβο, πολύ φοβούμαι ότι αντίστοιχη είναι η πραγματικότητα και για όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα δε αυτού, είναι το τραγικό να μας δίνουν λεφτά και εμείς να είμαστε … τουλάχιστο ανίκανοι, στο να μπορούμε να τα πάρουμε.

02.03.2012                         Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: