Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Επέτυχε το «κούρεμα». Ο Ελληνικός Λαός, τι …;


        Επέτυχε το «κούρεμα». Ο Ελληνικός Λαός, τι …;                                      

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του PSI επιτυχώς. 9 Μαρτίου 2012. Το «κούρεμα» του Δημόσιου χρέους της Ελλάδος είναι πια γεγονός. Πρακτικά σημαίνει ότι από το χρέος της χώρας μας αφαιρέθηκε το ποσό των 105.000.000.000 Ευρώ (κατά τη σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου στη χθεσινοβραδυνή ομιλία του από Τηλεοράσεως). Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος και διάφοροι παράγοντες του Υπουργείου θέλησαν να περάσουν ένα πανηγυρικό χαρακτήρα στην υπόθεση αυτή. Στην ομιλία του ο  Πρωθυπουργός ομίλησε μεν περί επιτυχίας, αλλά την ίδια στιγμή ομίλησε και περί περισυλλογής. Και συμπλήρωσε ότι «ήταν μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χάσουμε».
Τελικά τι ήταν το «επιτευχθέν»; 
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το τι, το πώς, το γιατί, ας χρησιμοποιήσουμε τους αριθμούς. Την αριθμητική. Οι αριθμοί ποτέ δεν λένε ψέματα. Το  Φθινόπωρο 2009 όταν ο Γ.Α.Παπανδρέου στα προεκλογικά μπαλκόνια, μας έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, το Δημόσιο χρέος ήταν ~ 260.000.000.000 ( 113 % του ΑΕΠ). Το χρέος αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο. Οι «αγορές» το κατέδειξαν με τις επιθέσεις της κερδοσκοπίας εναντίον της χώρας μας, σ’ όλο τους το μεγαλείο. Έτσι για να σωθούμε και σε τελική ανάλυση να καταστήσουμε το χρέος μας βιώσιμο, καταφύγαμε στις αγκάλες του ΔΝΤ, της Τρόϊκα, κ.άλ. Σήμερα ύστερα από όλες τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, του στύψιμου του «είναι» του, του ξεζουμίσματος κυριολεκτικά της ψυχής του, το Δημόσιο χρέος έφθασε στα ~ 350.000.000.000 Ευρώ( 144 % του ΑΕΠ). Δηλ. σε δυόμισι χρόνια αυξήθηκε το χρέος μας κατά ~ 100.000.000 Ευρώ. Απλά όσο περίπου το ποσό που επιτύχαμε με το «κούρεμα».
Αν λοιπόν αφαιρέσουμε από το σημερινό δημόσιο χρέος  εκείνο που πέτυχε η χώρα μας με το «κούρεμα», σημαίνει ότι το χρέος μας τώρα θα γίνει ~ 250.000.000.000 Ευρώ. Δηλ. απλά θα είμαστε τώρα εκεί που ήμασταν το Φθινόπωρο 2009.
Και απλά γεννάται αυθόρμητα η ερώτηση. Τότε το χρέος ήταν μη βιώσιμο. Σήμερα που είναι στο ίδιο απόλυτο μέγεθος με το τότε, τι είναι εκείνο που το κάνει βιώσιμο;
Όταν  μάλιστα η ύφεση έφθασε για το 2011 στο ~ 7%, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στους 1.100.000 ανέργους, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και παραγωγή ουσιαστικά δεν υπάρχει στη χώρα, πώς το χρέος αυτό έχει καταστεί βιώσιμο; Μάλλον βρισκόμαστε πάλι σε μια καινούργια απάτη. Ήδη από το βήμα της Γερμανικής Βουλής ακούστηκε ότι θα πρέπει να μας δοθεί και άλλο πακέτο (Μνημόνιο 3) και πλείστοι όσοι οικονομικοί αναλυτές ανά τον κόσμο λένε ότι αυτή είναι η προοπτική. Δηλ. τα δεινά του Λαού μας ατυχώς δεν τέλειωσαν ακόμη.  
Αυτό πάντως που είναι δεδομένο, ως συνέπεια του Μνημονίου 2  είναι ότι νέα μέτρα σε βάρος μας (όλου του Ελληνικού Λαού από τη μεσαία τάξη και κάτω) θα ληφθούν μετά τις επικείμενες εκλογές του Μαϊου (περαιτέρω κόψιμο μισθών, συντάξεων κ.λπ., απολύσεις από το Δημόσιο τομέα 15.000 μισθωτών, κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού του Ιδιωτικού τομέα, κ.άλ., κ.άλ.)
Ας αναλογισθούμε τι θα μας συμβεί αν υπογράψουμε και το Μνημόνιο 3 !! Της Κασσάνδρας οι προβλέψεις φαίνεται ότι θα ωχριούν μπροστά σ’ αυτά που μας περιμένουν ακόμη. 

  10.03.2012           Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)   

Δεν υπάρχουν σχόλια: