Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η πρώτη θετική εξέλιξη για το Λιμάνι του Σιγρίου.


Η πρώτη θετική εξέλιξη για το Λιμάνι του Σιγρίου.

 Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013            Προς τα μέλη της Επιτροπής  

                                                      Αγώνα                                                                      

 

ΘΕΜΑ : ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ και η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής κ. Κ. Μουτζούρη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας  & Αιγαίου, διευκολύνει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Το περασμένο Φεβρουάριο στην επί τούτου γενομένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής συμπατριώτη μας κ. Κ. Μουτζούρη (στην οποία είχα την τιμή να παραβρεθώ)  είχε αξιολογηθεί η ως τότε κατάσταση για το Λιμάνι του Σιγρίου  εν αναφορά προς την μη άμεση δυνατότητά να ενταχθεί ακόμη στο ΕΣΠΑ.
Αυτό που κατεφάνει άμεσα ήταν το αλλοπρόσαλλο, το ασυνάρτητο  και εν τέλει το παράλογο να πρέπει να νομιμοποιηθεί το αλιευτικό καταφύγιο (που ουδέποτε είχε πάρει άδεια σαν τέτοιο ) και στη συνέχεια τούτο να αποψιλωθεί αφού αποτελεί  υπάλληλο τμήμα του προς κατασκευή Λιμανιού.
Αυτό που άτυπα προέκυψε από τη σύσκεψη αυτή ήταν από μέρος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δια του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Κ. Μουτζούρη να διερευνηθεί η δυνατότητα της λύσεως του προβλήματος νομοθετικά. Από εμάς δε να καλύψουμε το θέμα από απόψεως λαϊκής συναίνεσης τόσο από μέρους των χρηστών του αλιευτικού καταφυγίου δηλ. των ψαράδων του Σιγρίου, όσο και από απόψεως της γενικότερης θέλησης του λαού της χερσονήσου του Ορδύμνου αλλά κατ’ επέκταση και όλων των Λεσβίων. Ενεργοί πολίτες της περιοχής αφού ενεργοποιηθήκαμε άμεσα σε λίγες μόνο μέρες μετά είχαμε επιτύχει το πρώτο με κείμενο ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ υπογεγραμμένης από τους 17 ψαράδες του Σιγρίου και παράλληλα αφού αποστείλαμε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, θέταμε τον προβληματισμό μας το εάν και κατά πόσο θα προλάβαινε το Λιμάνι του Σιγρίου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί στα πλαίσια  αυτού. Καταλήγαμε δε στο να ζητούμε την Πρωθυπουργική παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή. Στη συνέχεια αφού συντάξαμε τη σχετική ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μας καταθέσαμε αυτή και τις πρώτες υπερδιακόσιες υπογραφές συμπατριωτών μας  στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Τούτες βεβαίως παίξανε το ρόλο τους, αφού ήδη διεβιβάσθησαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την σημείωση να εξετασθεί το θέμα του δικού μας σχετικού αιτήματος.
Από την πλευρά του Γεν. Γραμματέως κ. Μουτζούρη σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Μουσουρούλη βρέθηκε η λύση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου τους «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που είναι προς ψήφιση στη βουλή, και μπήκε ως τροπολογία το θέμα μας, με επικεφαλίδα « Άρθρο 50: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ».
Έτσι με την μεθόδευση αυτή του Κ. Μουτζούρη αποφεύγεται περαιτέρω καθυστέρηση που μια τέτοια τροπολογία στοχευόταν να μπει στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών εν αναφορά προς θέματα «Αιγιαλού  και Παραλίας» (με όλες τις εκ της φύσεως του εγγενείς αντιδράσεις πράγμα που ενδέχετο να έχει αρνητικά αποτελέσματα) που επρόκειτο να περάσει απ’ τη Βουλή περί τα τέλη Απριλίου.
Έτσι το θέμα το οποίο ως τώρα φαινόταν ως γόρδιος δεσμός με τη μεθόδευση του Κ. Μουτζούρη κατά τα ως άνω, παύει να υπάρχει. Συγχαίρουμε το Γενικό κ. Μουτζούρη που μπόρεσε μέσα σε λίγο σχετικό διάστημα να επιλύσει κατά τα προαναφερθέντα το επί χρόνια άλυτο  αυτό πρόβλημα που προηγούμενα  «σερνόταν» τόσα χρόνια, παρά την ύπαρξη Λέσβιου Υπουργού σε προ έτους Κυβερνήσεις, μάλιστα με τις μελέτες ( ΜΠΕ και Οριστική Μελέτη) του έργου μας ολοκληρωμένες και εγκεκριμένες από το 2006 -2007, πράγμα που σήμαινε ότι το Λιμάνι Σιγρίου, ήταν «ώριμο» προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ευελπιστούμε ότι μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, ότι δεν θα υπάρχει πιά άλλο εμπόδιο ώστε να μπορέσει  να ενταχθεί το έργο μας στο ΕΣΠΑ και τελικά να υλοποιηθεί στα πλαίσια αυτού. Πάντως η επιτροπή μας θα συνεχίσει να συγκεντρώνει υπογραφές πράγμα που με ομοθυμία γίνεται στο νησί, στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό (Καναδά, Αυστραλία) και θα τις καταθέτει, όπως έχουμε εξ άλλου δεσμευθεί, στον κ. Πρωθυπουργό. Μόνο όταν θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου μας τότε και μόνο τότε, θα πάψουμε να ενεργούμε σχετικώς αφού έτσι πιά θα έχει δρομολογηθεί η κατασκευή της Δυτικής Πύλης του νησιού μας.

Με πατριωτική αγάπη
& συναγωνιστική πίστη
 
Tάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)                             22.03.2013
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: