Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ο Ξαφνικός Θάνατος της ... ΕΡΤ.


                              Ο Ξαφνικός Θάνατος της  ... ΕΡΤ. 

Σε περιόδους που η ισορροπία των πραγμάτων διακυβεύεται από εκβιαστικές καταστάσεις τα όποια ερωτήματα λογικής, οδηγούνται σε αδιέξοδες απαντήσεις.  Την περασμένη Τρίτη εν μια στιγμή, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (μάθαμε και τούτο τον όρο!!) έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ. Ξαφνικός Θάνατος .  Έτσι τον είπαν, κάποιοι. Και βέβαια προκύπτει μέσα απ’ τις πρακτικές του «Σοκ και Δέος» που εφαρμόζουν οι «τρανοί» της Γης , στου «κασίδη το κεφάλι» την δύσμοιρη Ελλάδα μας, τα τελευταία τρία- τέσσερα χρόνια. Δηλ. το Εθνικό κανάλι που κάλυπτε και την τελευταία σπιθαμή της Ελληνικής Γης, τηλεοπτικά ως και ραδιοφωνικά αλλά και όλον τον ανά τον κόσμο Ελληνισμό, το έκαναν οι «θεράποντες» του νέου, τραγικού και απάνθρωπου αυτού δόγματος και της εφαρμογής των Μνημονίων να χάσει «τη λαλιά του», να χάσει  « το φώς του». Κάποιοι είπαν ότι φιμώθηκε η φωνή της Ελλάδας. Ο καλός μου φίλος Ιωακείμ Λιγνός χρόνια μετανάστης στη Ν. Αφρική 600 – 700 τόσα μίλια απ’ τα παράλια, μου έλεγε χθες απ’ την Κύπρο που ζει τα τελευταία χρόνια, «Τάκη, κείνα τα χρόνια, όταν ήταν η ώρα που θα άρχιζε το πρόγραμμα της η ΕΡΤ δορυφορικά , έφευγα από τις μπίζνες μου, το σούπερ μάρκετ κ.λπ. και έτρεχα να πάω σπίτι να ακούσω τη φωνή της πατρίδας. Μου έδινε δύναμη και κουράγιο, εκεί στην μαύρη ξενιτιά. Έτσι γέμιζα τις μπαταρίες ως αύριο πάλι. Τρελοί είναι οι άνθρωποι και έκαναν αυτό το πράγμα που δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω.»
Πότε έγινε αυτό το ιδιάζον, παράξενο και αλλοπρόσαλλο γεγονός της σίγασης του Εθνικού μας καναλιού ; Στην περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ως πλήρες μέλος και μάλιστα το 10 κατά σειρά ισότιμο με τους άλλους μεγάλους εταίρους μας, δηλ. απ’ τα πιο παλιά από τα 27 κράτη που την απαρτίζουν . Την Ένωση αυτή που υποτίθεται ότι «θεραπεύει» τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και που διακονείται από αυτήν. Ακόμη που τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του ατόμου είναι η πεμπτουσία των καταστατικών της αρχών.
Προσπάθησα αυτές όλες τις μέρες να καταλάβω το: τι, πώς, γιατί.
Όταν βρισκόμουν στο χωριό μου την ακριτική Άντισσα στη Λέσβο και γυρίζοντας το κατράν του ραδιοφώνου και σε όλη την κλίμακα των ερτζιανών άκουγα  αμανέδες από απέναντι, με κάποια ικανοποίηση η φωνή της ΕΡΑ Αιγαίου έσπαγε τη μονοτονία και με ανακούφιζε. Όταν πάλι με πολλή προσπάθεια, κεραίες, αντένες, παράδες, κ.λπ. προσπαθούσα στο δέκτη της τηλεοράσεως να πιάσω Ελληνικό κανάλι, ενώ τα Τούρκικα ήταν άθελά μου μέσ’ τα μάτια μου, η ΝΕΤ ήταν εκείνη που « έσωζε … την παρτίδα» . Ξέρω ότι το ίδιο γίνεται στην  Μακεδονία με τα Σκοπιανά ή στη Θράκη με τα Βουλγάρικα. Ακόμη, τώρα φαντάζομαι την απελπιστική των Ελλήνων της Βορ. Ηπείρου κατάσταση, που θα πρέπει εκόντες - άκοντες να  ακούν μόνο το Αλβανικό Ραδιόφωνο και να μη βλέπουν τη Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση!!! (Άραγε οι σοφοί που εισηγήθηκαν το μέτρο στον κ. Πρωθυπουργό και κείνος το εφήρμοσε ασμένως δεν έχουν τύψεις;; Αφού έκανε κι’ αυτός μετανάστης όταν σπούδαζε δεν θυμάται τη νοσταλγία και άλλα συναισθήματα ακούοντας στα βραχέα φωνή απ’ την Πατρίδα, όπως όλοι οι άλλοι εμείς στα ξένα φοιτητές; Δεν πιστεύω να μην τον άγγιζε κι’ αυτόν τούτο που όλοι μας αισθανόμασταν.). Με αυτά τι θέλω να πω. Ότι το πρόβλημα της ΕΡΤ μπορεί να είναι, οικονομικό, να είναι εργασιακό, να είναι κοινωνιολογικό κ.άλ.!! Πάντως πάνω απ’ όλα, είναι ΕΘΝΙΚΟ. Τα Εθνικά Θέματα δε οπωσδήποτε «δεν τα παίζουμε κορώνα … γράμματα.». Μόνο εθνικά δεινά είναι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου παιγχνιδιού.
Τώρα, το «γιατί», μου το ξεκαθάρισε χθες ο της κυβέρνησης λαλίστατος παπαγάλος, βουλευτής της, εκ … μεταγραφής.
Για το ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ λέει, φταίει …ο Μανιτάκης, ο αρμόδιος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. .Το περισπούδαστο ρηθέν εκ στόματός του : «Με τέλος Ιουνίου σύμφωνα με τα οριζόμενα από το εν ισχεί Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν απολυθεί 2.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι. Επειδή όμως ο  Υπουργός αυτός δεν τα κατάφερε να βρεί τον τρόπο, να είναι η λίστα τους έτοιμοι και για να είναι συνεπής η Κυβέρνηση στους δανειστές μας γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να “μαυρίσει την ΕΡΤ” ». ( Μαύρη οθόνη ξαφνικά ως … “κάζο πενσάτο”  και όχι “κάζο αξιτέντε”. Δηλ. επί τούτου κι’ όχι εξ ατυχήματος). Επί χούντας βλέπαμε τουλάχιστον «το Πουλί». Με ένα  σπάρο δηλ. δύο τρυγόνια.  Αντί για 2.000 άτομα, μια και καλή 2.600. Και όχι πολλά μέτωπα, αν θα είχαν απολυθεί διάφοροι από διάφορες υπηρεσίες, αλλά ένα.
Κάποιοι είπαν ότι η κίνηση αυτή, ήταν ο αντιπερισπασμός του κ. Σαμαρά στην προσωπική του φοβερή αποτυχία, της ΔΕΠΑ. Αυτή που το success story του, επιβεβαίωσε στην πράξη ότι είναι ένα απλό “success sorry”!!!.
Τέλος κάποιοι προβάλλουν ότι η ΕΡΤ ήταν άντρο διαφθοράς, κατασπατάλησης του Δημοσίου χρήματος, κ.λπ.. Και πράγματι μπορεί να είναι έτσι, έτσι που βλέπουμε με τα στοιχεία που βγήκαν «στη φόρα».  Όμως άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μεθοδεύεις με την κατάλληλη μελέτη, τις στοχεύσεις, τα βήματα κλπ και κάνεις την απαιτούμενη  Μεταρρύθμιση, κατά τα διεθνώς κρατούντα. Να φύγουν τα λαμόγια , τα παράσιτα , τα  … Όμως να μείνουν οι επαγγελματίες, οι ηθικοί, οι τίμιοι εργαζόμενοι. Όχι εν μια στιγμή « ξερά, χλωρά, όλα στην πυρά». Δηλ. αυτό το οποίο πήγε να κάνει ο κ. Σαμαράς και το έκανε τόσο άκομψα (αφού πλέον όλων των άλλων και πάλι το όνομα της χώρας ακούστηκε αρνητικά ανά την υφήλιο) κρεμάζοντας ατυχώς το όνομα της χώρας μας στα διεθνή μανταλάκια.   Και οι άλλοι δύο αρχηγοί της Τρικομματικής Κυβέρνησης ;;;; Από ιπποκόμοι του Μεγάλου, μετατρέπονται με τη συνεχή τους διολίσθηση σε απλούς βαστάζους του.

Πάντως, ας ευχηθούμε ότι θα περάσει η καταιγίδα αυτή χωρίς το καράβι  του Έθνους να τσακιστεί στα βράχια της καταστροφής που φαίνεται ότι κάποιοι μακριά, μας απεργάζονται.
 

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)   ………………..   15.06.2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: