Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ: Η αγάπη των ξενιτεμένων μας και η ευλογία της Εκκλησίας. 

Η αβελτηρία, ο ωχαδερφισμός αλλά ακόμη και η ανικανότητα κάποιων κρατούν εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον, το Λιμάνι μας εκτός ΕΣΠΑ. Αυτό αφού ο από τις 13.05.2013 υποβληθείς φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση της επέκτασης της χερσαίας ζώνης του ήταν «λειψός» εκ του ότι δεν περιείχε διάφορα παραστατικά και κυρίως βασικούς χάρτες. Εις μάτην εμείς διαμαρτυρόμαστε, καταγγέλλουμε ,αδημονούμε  και αγωνιούμε 5,5 πιά μόνο μήνες προς της ληκτικής ημερομηνίας (31.12.2013) το εάν θα «προκάμουμε» να έχουμε εργολάβο με υπογεγραμμένη την αντίστοιχη σύμβαση πράγμα απαραίτητο βάσει των ως τώρα ισχυόντων για να γίνει το έργο μας με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Επαναλαμβάνω αν δεν αλλάξουν τα πράγματα και ως την 31.12.2013  δεν  υπάρξουν   τα   πιο   πάνω   αναφερόμενα,   τότε … « αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις».
Έτσι ενώ κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να χαθεί η ευκαιρία το νησί μας να αποκτήσει τη Δυτική του Πύλη (η ευκαιρία των 100 χρόνων ελεύθερου εθνικού του βίου), ο Λεσβιακός Λαός όπου Γης συστρατεύεται και υπογράφει την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μας εκφράζοντας την ομοθυμία του για την κατασκευή αυτού του σωσίβιου για τον τόπο μας Λιμανιού. Είναι συγκινητικό να λαβαίνεις γράμμα από την άλλη άκρη της Γης, τη μακρινή Αυστραλία και να λαβαίνεις την Διακήρυξη μας υπογεγραμμένη με ~ 100 υπογραφές  συμπατριωτών μας που οι ανάγκες της ζωής προ 50 τόσα χρόνια  τους ανάγκασε να πάρουν των οματιών τους και να φύγουν από την Πατρίδα. Και παρ’ όλο ότι πέρασε από τότε μισός αιώνας, αυτοί να τη θυμούνται με αγάπη και να θέλουν το καλό της. Έτσι οι υπογράφοντες - Αντισσαίοι κατά κύριο λόγο - ασφαλώς και ξέρουν ότι η δημιουργία του Λιμανιού μας θα ξανααναστήσει τον τόπο όπου πρωταντίκρισαν το φως του Ήλιου. Και έτσι μαζικά υπέγραψαν. Ξέρουν δε κι αυτοί ότι μόνο η διεκδικητικότητα και η επιμονή όταν συνεργαστούν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Και πιστεύουν ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Πρωτοστατήσας στην προσπάθεια αυτή είναι ο Κωστ. Μαραγκός του Θωμά, ενεργός πολίτης και πάντα παρών. στα Λεσβιακά πράγματα στο Σίδνεϋ . Νομίζω ότι τον να του γράψω εδώ «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων μας είναι το ελάχιστο. Μου γράφει ότι τώρα η Διακήρυξη μας υπογράφεται από το εκεί παροικιακό δυναμικό όλου του υπολοίπου νησιού και ότι σύντομα θα μου σταλούν και οι νέες αυτές υπογραφές. Μέγιστος λοιπόν ο συμβολισμός στην προσπάθειά μας. Ο συμβολισμός ότι και οι ξενιτεμένοι μας εξακολουθούν να αγαπούν τη μάνα Πατρίδα παρ’ όλο ότι ατυχώς αυτή υπήρξε μητριά για όλους τους και τους έδιωξε στην άλλη άκρη της Γής. Ο ωραίος αυτός συμβολισμός συνέπεσε με αυτόν της «ευλογίας» της προσπάθειάς μας και από την πνευματική κιβωτό, την Εκκλησία. Τούτο δε γιατί η εγχειρισθείσα στο Σεβασμιώτατο Νέας Σμύρνης κ. Συμεών Διακήρυξή μας, μας επεστράφη με την ευλογία του, έχοντας θέσει σ’ αυτή την υπογραφή του. Έτσι η προσπάθειά μας που καλύπτεται με τις ~ 2.500 υπογραφές συμπατριωτών μας όλου του φάσματος της ανθρώπινης δραστηριότητας, τώρα που πληρούται και το « από Θεού άρξασθαι », πιστεύω ότι θα έχει το ποθητό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας το σημείωμά μου αυτό, δραττόμενος της ευκαιρίας, θέλω να πω δύο καλά λόγια στον συμμαθητή μου στα Γυμνασιακά μας χρόνια στη Άντισσα, τον  από την Πτερούντα, Περικλή Κούτσα, τον νύν Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών γιατί πάντα με τιμά και πάντοτε ευλογεί τις προσπάθειες μου και στοχεύσεις μου. Όπως λ.χ. με την αποστολή του χαιρετισμού του (όντας απών από την Αθήνα) στην εκδήλωση του αειμνήστου Γιάννη Φωτιάδη προσφάτως στο Σύλλογο των Αντισσαίων της Αθήνας, ( όταν του το ζήτησα), ή με τη βοήθειά του μπαίνοντας επικεφαλής της καμπάνιας - προσπάθειάς μας στο να γίνει η Πανεπιστημιακή Σχολή Επιστημών Γης στην περιοχή μας και ακόμη πιο χαρακτηριστικό με την στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια στον πολυετή από το 2003 αγώνα μου, για τον «οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου».

Σεβασμιώτατε, σ’ ευχαριστώ από καρδιάς.  

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)                      15.07.2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: