Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Όταν τα «κοράκια» επιπίπτουν …

Όταν τα «κοράκια» επιπίπτουν …

Προχθές Δευτέρα πέρασα κατά πως κάνω καιρούς και ζαμάνια τώρα από τη Διεύθυνση Οδικών Δικτύων του αρμοδίου Υπουργείου (ΥΠΟΜΕΔΙ) και είχα μια δυσάρεστη έκπληξη. Τούτο όταν με πληροφόρησαν ότι εν όψει της λήξεως του έτους αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω ποσό 1.600.000 Ευρώ ως αδιάθετο για τον οδικό άξονα «Καλλονής Σιγρίου», αφού δεν απορροφήθηκε κατά το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Εξ αυτού το ~1.000.000 Ευρώ, ήταν το ποσό για τις αποζημιώσεις των δικαιούχων εκ των υπερκειμένων (δέντρων, καλλιεργειών, τοίχων, συρματοπλεγμάτων και τοιχίων, όποιων κατασκευών).
- « κ. Ιορδάνη οι συμπατριώτες σας δεν βοήθησαν την διαδικασία, δεν βοήθησαν τους εαυτούς τους. Μόνο ~ 500.000 εισέπραξαν και έμειναν ανείσπρακτα ~ 1.000.000 Ευρώ. Παρ’ όλο ότι οι υπηρεσίες μας έτρεχαν πάνω κάτω στη Λέσβο από το Ιούλιο, παλεύοντας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των επιτάξεων και να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή του έργου», μου είπαν.Έχοντας υπ’ όψη ότι οι εργολάβοι των οποίων υποχρέωση ήταν να μαζέψουν όλα τα παραστατικά από τους δικαιούχους και γνωρίζοντας ότι ο εργολάβος που έχει το τμήμα Σκαλοχωρίου – Αγίου Ιγνατίου ενεργοποιήθηκε τελευταία, προ λίγων μόνο εβδομάδων, που έφερα ως δικαιολογία μου αντιλόγησαν, ότι έτσι μπορεί να είναι για το τμήμα αυτό αλλά για το τμήμα Σιγρίου – Βατούσας, μου είπαν
-« κ. Ιορδάνη για το 4ο Πρακτικό ποσού αποζημιώσεως ~ 460.000 Ευρώ, το περί την Άντισσα, οι ιδιοκτησίες όπως ξέρετε από τους πίνακες που σας δώσαμε και διαβιβάστηκαν αρχές Οκτωβρίου στον Πρόεδρο της Κοινότητάς σας είναι 157. Εξ αυτών έχουν εισπράξει μόνο για 35 ιδιοκτησίες και υπολείπονται ακόμη 75 ιδιοκτησίες ιδιωτών ( αφού για τις άλλες 47, δικαιούχοι τους είναι το Δημόσιο, ο Δήμος και το Μοναστήρι του Υψηλού). Αμέσως τους είπα ότι πάλι καλά, αφού πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία γύριζαν (απ’ ότι με πληροφόρησαν) Δικηγορικά Γραφεία απ’ τη Θεσσαλονίκη (είχαν βλέπεις την «τεχνογνωσία» από την «ΕΓΝΑΤΙΑ») τα χωριά μας, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο να μεγιστοποιήσουν οι δικαιούχοι τα οφέλη τους έναντι του Δημοσίου, εκ των απαλλοτριώσεων των κτημάτων τους.
Μάλιστα είχαν «κόψει» την ταρίφα ίσον προς 10%, επί του ποσού που θα προκύψει ως αποζημίωση από το δικαστήριο.
Έτσι ακόμη και για τα γενναίως αποζημιούμενα επικείμενα, τους απέτρεπαν στο να μη προχωρήσουν τη διαδικασία εισπράξεως και όλη την υπόθεσή τους να τη διαχειριστούν αυτοί «πακέτο».
Βέβαια όταν για το ποσό των ~1.500.000 Ευρώ για τα επικείμενα χωρίς να «βάλλουν ούτε κονδυλιά στην πλάκα» θα πάρουν τα «κοράκια» αυτά ( τα Δικηγορικά γραφεία) το 10 % δηλ ~ 150.000 Ευρώ τότε είναι προδήλως προφανές το κίνητρο τους στο να κάνουν τον «αγώνα» τους κατά τα προεκτεθέντα. Βέβαια θα πρέπει στο σημείο αυτό να γραφεί ότι για την αξία της γής θα γίνουν τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαστήρια και προφανώς ο κάθε ιδιοκτήτης πιστεύω θα αναθέσει την υπόθεση τους στους δικηγόρους, ελπίζω του νησιού μας, που εκ πείρας γνωρίζω είναι ικανότατοι.
Ίσως να μη έγραφα τα παρόντα αν δεν γινόμουν κοινωνός των προλεχθέντων πολλές φορές κατά έμμεσο τρόπο και ειδικότερα σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατά άμεσο.
Η πρώτη. Πρωτοξάδερφος της μητέρας μου, μου τηλεφωνεί ένα βράδυ προ ενός περίπου μηνός για να με ρωτήσει και το να με συμβουλευτεί στο κατά πόσον πρέπει να εισπράξει ή όχι τα δικαιούμενα εκ της επιτάξεως για τα υπερκείμενα σε κτήμα του στην Άντισσα, γιατί του τηλεφώνησαν απ’ τη Θεσσαλονίκη από κάποιο δικηγορικό γραφείο και τον απέτρεπαν στο να προβεί σ΄αυτή τη διαδικασία με διάφορες παράξενες εξηγήσεις, προφάσεις και δικαιολογίες.
Η δεύτερη μόλις χθες αργά το βράδυ (που σε συνδυασμό με τις πληροφορίες μου από το Υπουργείο κατά τα στην εισαγωγή μου με οδήγησαν στη γραφή του παρόντος) όταν φίλος και συγχωριανός που πληροφορήθηκε ότι αυτές τις μέρες άλλος Αντισσαίος εισέπραξε κατ’ ευθείαν εδώ στην Αθήνα από το Υπουργείο τα χρήματά που δικαιούταν μου τηλεφώνησε για το αν αντίστοιχα και γι’ αυτόν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο εδώ στην Αθήνα. ‘Όταν του απάντησα καταφατικά, μου είπε να δούμε τι θα μου πει σχετικά ο αντιπρόσωπος δικηγόρος που έχω βάλει .
Δηλ. εκ των ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι τα «κοράκια» δικηγορικά(ό) γραφεία(ο) ;; της Θεσσαλονίκης νοιαζόμενα για την τσέπη τους προσπάθησαν να πείσουν ή ακόμη και έχουν πείσει δικαιούχους κατά τα πιο πάνω για το καλό της δικής τους τσέπης . Έτσι τι τους νοιάζει τους κόρακες αυτούς αν το έργο θα «κλωτσήσει» πίσω, ή ακόμη και κάτι χειρότερο (λόγω της όλης μεταβατικής κατάστασης εκ του ότι το ΕΣΠΑ κλείνει στις 31.12.2013);;!! Αρκεί αυτοί να ενθυλακώσουν το μέγιστο δυνατό. Βέβαια αυτό που δεν γνωρίζω είναι το εάν στους εκ Θεσσαλονίκης κόρακες έχουν προστεθεί και κόρακες της «ημεδαπής». Αν ναι είναι πράγματι αλγεινό το γεγονός. Να έχεις δέκα χρόνια δώσει τη ψυχή σου ως επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα για τον οδικό Άξονα Καλλονής – Σιγρίου, να έχεις επιτύχει το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να ονειρευτεί όχι μόνο Λέσβιος αλλά οποιοσδήποτε άλλος νησιώτης του Αιγαίου, να έχεις δρομολογήσει την κατασκευή του 44,50 εκατομ. Ευρώ αυτού έργου και τα «κοράκια» κατά τα προλεχθέντα να φρενάρουν την πραγματοποίησή του, νομίζω ότι δεν το θέλει «ούτε ο Θεός, αλλ’ ούτε ακόμη και οι … άνθρωποι»

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)…...... 18.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: