Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πιάνει τόπο το εξώδικο μας προς το Δήμαρχο Λέσβου γιά τα αντισταθμιστικά των Ανεμογεννητριών

Δρ. Τάκης Χ. Ιορδάνης                                       Προς  τους κ.κ.
-Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου             , 1) Προκόπη  Π. Πινέλλη
   Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»      2) Δημήτριο Θ. Ψωμαδέλλη
- π. Διευθύνων  Σύμβουλος της              3) Δημήτριο  Μ. Πασαδέλλη, 

  Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων           4) Κυριάκο  Μ. Καραμιχαήλ

- π. Πρόεδρος του Πανελληνίου                            5) Γεώργιο  Χρ. Φραντζή

 Συλλόγου Μεταλλειολόγων Μηχανικών.          6)  Αντώνη Παπαπορφυρίου

- Αγησιλάου   9                         7 ) Βάγια Σ.Καρίνου, 8) Γιάννη  Νεράντζο
   Ηλιούπολη 163 46            9) Λουκή Δ. Λουκή,10) Δημητ. Κ . Βερβέρη 6977503461             11) Μιχ. Βολέλλη,  12) Μιχάλη   Ν. Δάρια 

Αθήνα   20 Ιανουαρίου 2014                 Κοιν  : 1) Δήμο Λέσβου
                                                                           2) Δημοτική Κοινότητα Άντισσας
                                                                        3) Τοπική Κοινότητα  Σκαλοχωρίου
…………………………………………………   4) Σύλλογο Αντισσαίων στην Αθήνα
………………………………………………5) Σύλλογο Σκαλοχωριτών στην Αθήνα  

Θέμα :  Η εξώδικος πρόσκλησή μας προς το Δήμαρχο μας γιά τα αντισταθμιστικά οφέλη
            τα εκ των ανεμογεννητριών, πιάνει τόπο.

Αγαπητοί φίλοι και συγχωριανοί,

Κατά τη δεκαήμερο παραμονή μου στο νησί ασχολήθηκα με τα όποια προσωπικά μου θέματα, την πατρική μου περιουσία, κ.λπ., παράλληλα δε και με τα «κοινά» και ειδικότερα όσα μ’ ενδιαφέρουν και με αφορούν, σε επίπεδο νησιού αλλά και σε τοπικό επίπεδο του χωριού μας.
Ως προς τα του νησιού μας, αφ’ ενός μεν για το, «Λιμάνι του Σιγρίου», τρεχόντως ενδιαφέρον  θέμα (μετά την ένταξη του στο ΕΣΠΑ τρεις μόνο μέρες προ της ληκτικής ημερομηνίας - 31.12.2013 -), αρθρογραφώντας στο ΕΜΠΡΟΣ (στήλη μου «Αιολίας Λόγος») στις 14 τ.μ., με επικεφαλίδα «ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ: Προκάμαμε;;», αφ’ ετέρου δε, για τον «οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου» και την πρόοδο των έργων κατασκευής του, κ.λπ. μετά τη μεγάλη σχετική επιτυχία της Επιτροπής Αγώνα που δημιούργησα το 2003 την οποία πιστά με όλες μου τις δυνάμεις  υπηρέτησα, για να έχω σήμερα τη μεγάλη προσωπικά ικανοποίηση την εκ της χαράς της δημιουργίας.
Ως προς τα του χωριού μας, ασχολήθηκα για τα αντισταθμιστικά οφέλη τα εκ των Ανεμογεννητριών, στη Σκαμιούδα και στον Ακρόχειρα, μετά τη σχετική από κοινού μ όλους εσάς εξώδικο πρόσκληση προς το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημ. Βουνάτσο. Ως προς το εν λόγω θέμα, εσείς που τιμήσατε τη νέα αυτή πρωτοβουλία μου, συνυπογράψαντες την εξώδικο αυτή πρόσκληση (που όπως σας ενημέρωσα, επιδόθηκε την 21/11/ 2013), θα ήθελα να γνωρίζετε πως η προσπάθειά μας άρχισε να αποδίδει καρπούς. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της, είναι μερικώς θετικό.
Σε μετάβασή μου στη Μυτιλήνη, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με το Δήμαρχο κ. Βουνάτσο μεταξύ άλλων σχετικώς και εκείνο που προέκυψε είναι ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του Δήμου για το 2014, έχει υπάρξει πρόβλεψη κωδικού που τα χρήματα τα εκ των αντισταθμιστικών οφελών  των Ανεμογεννητριών, θα αρχίσουν να έρχονται στο χωριό κατά τις προβλέψεις του νόμου, για να χρησιμοποιούνται για έργα και παρεμβάσεις κατά πως θεσμικά ορίζεται.
Βεβαίως εκφράσας την ικανοποίησή μου ως το σκέλος αυτό, τον ερώτησα περαιτέρω, τι μέλλει γενέσθαι ως προς το σωρευμένο ποσό το από την ισχύ του σχετικού νόμου (το 2006 ) το οποίο είναι της τάξεως των 700 -800 χιλιάδων  Ευρώ, που οφείλονται βέβαια στο χωριό μας. Μου απήντησε ότι αυτά έχουν εμμέσως αποδοθεί στην Άντισσα με τα όποια έργα έχουν γίνει εκεί από το Δήμο τα τελευταία χρόνια, άσχετα κι αν τα αντίστοιχα  κονδύλια που απαιτήθηκαν δεν προήρχοντο από κωδικό σχετικό με τα εκ των υπό θεώρηση αντισταθμιστικών εισπραχθέντα.
Ακόμη, επειδή δεν ικανοποιήθηκα από την απάντησή του αυτή, του είπα ότι θα δράσουμε ανάλογα, μετά την από κοινού μεταξύ όλων ημών διαβούλευση και συναπόφαση επί του εν λόγω θέματος.
Περιμένω, βέβαια να ιδούμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό του Δήμου και να διαπιστώσουμε τα πιο πάνω αναφερόμενα.
Θέλω να πιστεύω ότι η όλη προσπάθεια η οποία δρομολογήθηκε από το θέρος του 2012 με τη σύσταση της σχετικής επιτροπής, της μελέτης σε βάθος του θέματος από ειδικούς, της αντιστοίχου έγγραφης σηματοδότησης του θέματος προς το Δήμο και τελικά της εξωδίκου αυτής ενέργειάς μας, έδρασε καταλυτικά στο να έχουμε αυτή την επιτυχία.
Έτσι η εν λόγω απόφαση του Δήμου, αποκαθιστά κατά πρώτο τα πράγματα κατά τις προβλέψεις του νόμου και έτσι και το κοινό περί δικαίου αίσθημα για όλους τους Αντισσαίους, αποτελεί δε θετικό προηγούμενο για την οποιαδήποτε μελλοντική σχετική επένδυση στο νησί μας, όπως αυτή της Iberdrola – Ρόκας η οποία ήτο εν εξελίξει το 2012 και  ανεβλήθη όπως γνωρίζετε για μετά το 2023.  

Με πατριωτική αγάπη
και εκτίμηση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: