Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανθρωπιστική τραγωδία καθημερινά στα νερά του Αιγαίου.



Ανθρωπιστική τραγωδία καθημερινά στα νερά του Αιγαίου.

« Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»  ήταν η ατάκα σε μια παλιά ασπρόμαυρη ταινία της δεκαετίας του ’60. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα παράλια της Μ. Ασίας όπου πράγματι συνωστίζονται πολλές χιλιάδες «μετανάστες» που πληρώνουν όσο - όσο  για  να διαβούν τα σύνορα και να περάσουν στην Ευρώπη, στα νησιά μας. Και οι δύσμοιροι αυτοί έρχονται απ’ τα τέσσερα  σημεία του ορίζοντα με του κόσμου τις κακουχίες, ταλαιπωρίες και βάσανα, πεζοπορώντας για μέρες πολλές φορές για να φθάσουν στα παράλια απέναντι μας. Και απ’ εκεί να προσπαθήσουν πληρώνοντας ότι τους ζητήσει ο ανάλγητος Τούρκος δουλέμπορος να τους περάσει στη Χίο , τη Σάμο , τη  Λέσβο, το όποιο άλλο μικρό ή μεγάλο νησί του Αιγαίου. Να περάσει  στη Γη της επαγγελίας των δύσμοιρων αυτών  ανθρώπων,  την Ευρώπη. Η αιτία αυτής της οδύσσειάς τους είναι  το κυνήγι της ελπίδας. Η ανεργία, η πείνα, η δυστυχία , οι κάθε λογής πόλεμοι, οι δικτατορίες και τα κάθε είδους καθεστώτα καταπίεσης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους οδηγούν να προσπαθήσουν ως τελικό βήμα τους προς την ελπίδα, να περάσουν στα Ελληνικά νησιά. «Από εκεί έχει ο Θεός. Θα πάμε στην Ολλανδία , στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Γερμανία». Εκεί που «ρέει μέλι και γάλα».  Με κάθε κόστος σε χρήμα που πολλές φορές ότι κουβαλάνε είναι όλο τους το βιός τους, αλλά δυστυχώς άλλες φορές και με την ίδια τους τη ζωή. Το πέρασμα με μια παλιόβαρκα, ένα φουσκωτό, κάποιο σάπιο και αναλώσιμο σκαρί για τον Τούρκο δουλέμπορο, πληρώνεται με χιλιάδες δολάρια το κεφάλι. 
Όσο τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στη Θράκη  ήταν «ανοικτά», η κίνηση των «μεταναστών»αυτών γινόταν από εκεί. Αφ’ ότου εδώ και κάποιους μήνες τέλειωσε εκεί ο  «φράχτης » που έχτισε η Ελληνική Πολιτεία, η κίνηση των δύσμοιρων αυτών μυρίων που κατέρχονται στα φιλόξενα νερά του Αιγαίου γίνεται πιά απ΄ τα νησιά μας. Στο νησί μας ειδικά βλέπω ότι καθημερινά οι δουλέμποροι φέρνουν στις ακρογιαλιές μας το  «εμπόρευμά τους», πολλές δεκάδες άτομα άνδρες, γυναίκες, παιδιά.  Εκτιμώ ότι κατά μέσο όρο γύρω στα πενήντα άτομα τη μέρα μας έρχονται σ’ όλες τις ακροθαλασσιές μας, από το αεροδρόμιο στη Μυτιλήνη, στο κόλπο της Γέρας, το Πλωμάρι, το Ταβάρι , τη Θερμή, τις Νέες Κυδωνίες, τον Κόρακα,  κ.λπ. Προχθές πάνω από 20 βγήκαν στο Γαβαθά.!!  Έτσι  όλοι αυτοί οι δύσμοιροι συνήθως  εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι, πολλές φορές άρρωστοι, χωρίς χαρτιά, ρακένδυτοι, και ακόμη ξυπόλυτοι στοιβάζονται σε όποιο πρόχειρο κατάλυμα και κυρίως στο χώρο του Λιμανιού της Μυτιλήνης, σε συνθήκες πλήρους αθλιότητας και τριτοκοσμικότητας. Ένας στοιβαγμός  χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα το σημάδι μιάς κάποιας λύσης στο καθημερινά ογκούμενο κύμα νέων «επισκεπτών».
Όσα κέντρα κράτησης «μεταναστών» και να χτιστούν δεν πρόκειται να δώσουν έστω και κατά στοιχειώδη τρόπο λύση στο καθημερινά ογκούμενο πρόβλημα.
Το κέντρο κράτησης «μεταναστών» στη Μόρια που έγινε πρόσφατα, διάβασα χθες σε ένα site ότι ήδη γέμισε.
Η χθεσινή τραγωδία που πνίγηκαν 7 δύσμοιροι νεοφερμένοι ( πάνω από 100 πνίγηκαν το 2013) και σώθηκαν 8 με το αναποδογύρισμα της φουσκωτής βάρκας  που τους μετέφερε, έδεσε ένα καινούργιο κόμπο στο στομάχι  μας. Όλοι μας αναρωτιόμαστε « που βγαίνει αυτή η κατάσταση¨;; »
Αυτή η περιγραφική αυτή παρουσίαση του όλου τραγικού προβλήματος έχει ατυχώς βαθειά πολιτική αιτιολογία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. αντί να βρει τρόπο να φυλάξει τα σύνορά της ( τα σύνορά μας , όπως και αυτά της Ιταλίας και της Ισπανία, απ’ όπου εισέρχονται όλοι οι παρανόμως εισερχόμενοι) κατά πως χρειάζεται προκειμένου να λύσει άπαξ και δια παντός το πρόβλημα, παγίδευσε τους νότιους σε όφελος των βορείων Ευρωπαίων. Το 2003 υπεγράφη  ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» όπου με δυό λόγια οι χώρες αρχικής υποδοχής είναι υπεύθυνες να κρατήσουν τον κάθε ένα εξ αυτών, μέχρι να του δώσει άσυλο εφ΄όσον το δικαιούται ή να τον επαναπατρίσει στη χώρα του. Αν τύχει κάποιος απ΄ αυτούς τους δύσμοιρους μπορέσει να φθάσει με κάποιο τρόπο στη Γαλλία, Γερμανία κ.λπ. τότε συλλαμβάνεται και στέλνεται πίσω στην Ελλάδα ή την Ιταλία. ¨Ετσι οι χώρες του νότου έχουν γίνει κατ’ αυτό τον τρόπο  «αποθήκες ψυχών». Πέραν των όποιων οικονομικών βαρών είναι λογικό να δημιουργούνται όπως είναι κατανοητό πλείστα όσα κοινωνικά προβλήματα στις χώρες ου νότου. Και βέβαια εμείς οι  Έλληνες βιώνουμε καθημερινά αυτή τη τραγική κατάσταση, που  επιδεινώνει και τα άθλια οικονομικά μας εκ των Μνημονιακών πολιτικών που ζούμε αυτά τα τελευταία χρόνια. Η μόνη λύση είναι, η αναθεώρηση του «Δουβλίνου ΙΙ» και παράλληλα η αναγνώριση των συνόρων μας όπως και των άλλων νοτίων χωρών ως σύνορα της Ευρώπης που θα αναλάβει να τα φυλάξει ως πρέπει και όπως ξέρει . ¨Οσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο γρήγορα θα πάψουμε να βιώνουμε αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία που καθημερινά βλέπουμε στα νερά του αιγαίου μας. Θεωρώ δε τώρα η χώρα μας έχει την Προεδρία της ΕΕ είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να τεθεί το θέμα. Αν χάσουμε και αυτή τη λύση τότε αλίμονό μας.

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ….…19.03.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: