Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΛΕΜΟΙ!!! (με αφορμή το χθεσινό έκτακτο Δ.Σ. του Δήμου Λέσβου.)

ΑΠΟΛΕΜΟΙ!!! (με αφορμή το χθεσινό έκτακτο
Δ.Σ. του Δήμου Λέσβου.)
Λαός απόλεμος. Λαός συμβιβασμένος. Λαός του «σφάξε με αγά μ’, να αγιάσω». Ο Λαός της Λέσβου. Όλοι μας!! Δεν είναι τυχαίο ότι όταν όλη η Ρούμελη, ο Μωριάς , η Χαλκιδική, η Ήπειρος, η Χίος, τα Ψαρά, η Κρήτη, οι Σπέτσες, η Υδρα, η Κάσσος καιγόντουσαν και έδιναν το αίμα τους στον αγώνα για τη λευτεριά το ’21, εμείς οι Λέσβιοι «ποιούσαμε τη νήσσα». Σφυρίζαμε αδιάφοροι. Δεν μας αφορούσε το θέμα. Ευτυχώς που ο Παπανικολής, ο Θεοφιλόπουλος και οι άλλοι συναναγωνιστές τους Ψαριανοί, Σπετσιώτες κ.α. πυρπόλησαν την Τούρκικη ναυαρχίδα στην Ερεσό και έτσι στις σελίδες της Ιστορία μας, της τότε ηρωϊκής περιόδου γράφεται το όνομα της Λέσβου. Χωρίς αυτό το ηρωϊκό, αλλά όχι Λεσβιακό αυτό κατόρθωμα, το όνομα του νησιού μας θα έλαμπε δια της … απουσίας του απ’ της Δέλτους της περιόδου αυτής.
Αυτή την απόλεμη , μη διεκδικητική, άκρως συμβιβαστική στάση μας την ξέρουν καλά οι του Αθηνοκετρικού δοβλετιού. Έτσι ότι μας δίδουν, μας το δίνουν με το σταγονόμετρο και ότι μας παίρνουν μας το παίρνουν με το πιθάρι. Πιθάρι Μανταμαδιώτικο, μάλιστα των 500 οκάδων. Έτσι το τι μας δώσανε τον ένα αιώνα εθνικού βίου τα έχω γράψει πολλές φορές. Το λιμάνι της Μυτιλήνης προ 50 τόσα χρόνια , το μόνο αναπτυξιακό έργο κλίμακος!! Το τι μας πήραν ; Μόνο απ’ τα δικαιούμενα ύψους ενός δισ. Ευρώ (από τα 4 ΚΠΣ), πάνω από 850 εκατομ. Ευρώ που δεν μας έδωσαν. Το να πω, πόσα από τις επί 100 τώρα χρόνια Δημόσιες Επενδύσεις, μάλλον είναι αυτονόητο. Ψιχία !!! Το χειρότερο βέβαια που μας πήραν είναι το Αυτοδιοικητικό μας δικαίωμα. «Τσουβαλιδόν» στο αυθαίρετο και δικτατορικώς ορισθέν από το κράτος των Αθηνών με τους «κηπουρούς» και τη υποδείξει βεβαίως του μοιραίου ΓΑΠαπανδρέου «κάθε νησί και ένας δήμος» δημιουργήθηκε το Μάιο του 2010 το Τέρας Δήμος Λέσβου. Το «αδιοίκητο» της υποθέσεως το βιώσαμε τα 3,50 αυτά χρόνια σ’ όλο του το μεγαλείο!!. Οι κάθε λογής Μαυρογιαλούροι μας είπαν «θα τον σπάσουμε». Το αποτέλεσμα; «Τζίφος» που λέει ο Λαός. Εμπαιγμένοι πολλαπλώς, πάμε στις εκλογές του Μαΐου. Να εκλέξουμε το Δήμαρχο και τους 45 Συμβούλους που θα διοικήσουν το «αδιοίκητο» !!! Και τι έγινε μετά την 18 Μαρτίου (που θεσμικά θα έπρεπε να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το σπάσιμο του Δήμου – Τέρατος) και τούτο δεν έγινε;; Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μόνο θέμα το «μη σπάσιμο του Δήμου». Το γεγονός της απουσίας των 22 και της παρουσίας μόνο των 23 Συμβούλων του, απλά σηματοδοτεί το ΑΠΟΛΕΜΟ μας. Σηματοδοτεί το της συμβιβαστικής μας, υποτελούς μπορώ να πώ διάθεσης και συμπεριφοράς, το στο DNA μας πιά εμφυτευθέν « ότι διατάξει το Κουβέρνο». Και τούτο στη λογική του «σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω»!!!
Το ότι το ~ 50% του πληθυσμού του νησιού μας (έναντι αυτού της απογραφής του 2013) σήμερα, και μάλιστα πληθυσμό γερόντων, με την παρούσα κατάσταση της «διαιώνισης του Δήμου Τέρατος» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παντελή ερήμωση των χωριών μας και άρα ο πληθυσμός του θα κατρακυλήσει στο 40% , στο 30 % κλπ. φαίνεται ότι δεν μας πολυαπασχολεί. Αν μας απασχολούσε το δρόμο τον έχουν δείξει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις κοινωνίες όπως της Τσαρίτσανης, των Ζωνιανών, του Βραχασίου, κ.α. Αλλά χρειάζεται της «καρδιάς το πύρωμα» που λέει ο ποιητής . Κι’ εμείς οι Λέσβιοι ατυχώς στερούμαστε αυτού.

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) ....................21.03.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: