Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ο Νέος Σταθμός Παραγωγής των 120 MW στη νήσο Λέσβου, δεν θα είναι έτοιμος ούτε σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Εν αναφορά προς την απάντηση που μας εστάλη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Ζερβό, με το υπ’  Αρ. Πρ. 2443 της 6.8.2014 έγγραφό του στη δική μας 4η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της 10ης Ιουλίου 2014 (που έχει κοινοποιηθεί και σε σας από τη ΔΕΗ) το ακόλουθο κείμενό μας, αποτελεί το δικό μας σχετικό σχολιασμό. Τούτο εστάλει στους διαφόρους θεσμικούς του νησιού μας.

<< ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ&………………….… Προς το
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ………………….…… Δήμο   Λέσβου
ΛΕΣΒΟΥ ( Σ.Π.Π.Α.ΛΕΣΒ.)………………..…………………εις προσοχή. Δημάρχων 
«ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»…………α) απερχομένου. κ.. Δ. Φ. Βουνάτσου
Αγησιλάου 9, Ηλιούπολη………………………β) .επερχομένου. κ..Σπ. Δ. Γαληνού   
ΑΘΗΝΑ 163 46 ……………………    ..…………………Δημαρχείο. Μ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η
 
23 Αυγούστου 2014………………… …….………………..Κοιν : Ως Πίνακα Παραληπτών Αθήνα,
 
Θέμα : Ο Νέος Σταθμός Παραγωγής των 120 MW στη νήσο Λέσβου, δεν θα είναι έτοιμος ούτε
            σε πέντε χρόνια από σήμερα.
 
 κ. Δήμαρχε,
Στη μόνιμη φροντίδα του Συνδέσμου μας για το νησί μας και την ανάπτυξη του  και στην επί σειρά ετών παρακολούθηση από τον Πρόεδρο μας και άλλα μελή του Συνδέσμου μας του νευ-ραλγικού θέματος της ηλεκτρενεργειακής κάλυψης του,στην τελευταία παρέμβασή μας προς τη ΔΕΗ της 10-07-2014 (που κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργό ΠΕΚΑ, κ.λπ,, αλλά και σε σας), η απάντηση που μας εστάλη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Ζερβό, με το υπ’  Αρ. Πρ. 2443 της 6.8.2014 έγγραφό του που επισυνάπτεται στην παρούσα, μας δίδεται η εικόνα της σχετικής καταστάσεως ως αυτή έχει σήμερα.
Εκ προοιμίου θα πρέπει να πω, ότι ατυχώς η κατάσταση αυτή δεν είναι καλύτερη των προ 5,,15 ή ακόμη και 25 ετών (όταν κατέστη εμφανές το πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πενίας του νησιού μας),  αφού εκ της περιγραφής αυτής προκύπτει ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στην άκρως προκαταρκτική φάση ιδρύσεως μιάς μονάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 120 MW.  
Τούτο δε εκ της προσωπικής γνώσεως των σχετικών διαδικασιών και το κυριότερο το θέμα της Συντάξεως και της Εγκρίσεως της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) (αφού  μόλις πρόσφατα έχει εκπονηθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως αναφέρεται στο έγγραφο αυτό του κ. Ζερβού,  η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου,- βέβαια δεν μας λέγεται το αν αυτή έχει ήδη εγκριθεί- )   και δη της εκδόσεως των σχετικών Περιβαλλοντικών Όρων,  εκείνο που είναι πρόδηλο  είναι ότι η εντός του τρέχοντος έτους λήγουσα Άδεια  Παραγωγής για το Νέο Σταθμό Παραγωγής στη Σαρακήνα δεν πρόκειται να αποφέρει άμεσα στο νησί μας τον πολυπόθητο αλλά και πολυθρύλητο αυτό σταθμό.
Λαμβανομένου δε υπ’ όψη του γεγονότος ότι η  αντίστοιχη ΜΠΕ του έργου της ΔΕΗ στη Λέσβο στη τότε επιλεγμένη θέση «Καράβα» τη δεκαετία του ΄90 χρειάστηκε για να εγκριθεί, χρόνο  υπερβαίνοντα τα πέντε χρόνια, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για καλύτερη ελπίδα.
Το μόνο που εκ του εγγράφου αυτού προκύπτει, ως θετικό δεδομένο,  είναι ότι το ενδιαφέρον της ΔΕΗ ΑΕ για την ηλεκτρενεργειακή κάλυψη του νησιού μας με το πρέπον εργοστάσιο βάσεως (αυτό το κατά την Άδεια Παραγωγής στη Σαρακήνα) εξακολουθεί να υφίσταται ως επανειλημμένα από σχετικά έγγραφα των εκάστοτε Προέδρων της ΔΕΗ μας έχει διαβεβαιωθεί. Τούτο  δε είναι ανεξάρτητο από το όποιο άλλο project ( π.x. Αιολικά Πάρκα  IbertrolaPόκα, κ.α) ή και το ως ψίθυρος διαδιδόμενο της διασύνδεσης του δικτύου του νησιού μας με το Ηπειρωτικό δίκτυο ης Τουρκίας.
Περαίνων, αυτό που δηλώνουμε είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά  και να παρεμβαίνουμε οπότε κρίνουμε απαραίτητο το νευραλγικής σημασίας αυτό θέμα.   
  Με  τιμή και εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
 
                                                                 Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) >>
Με εκτίμηση 
 
Σημείωση: Το κείμενο του εγγράφου του Προέδρου της ΔΕΗ το αναφερόμενο πιό πάνω,  θα το αναρτήσω, ευθύς ως το λάβω ηλεκτρονικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: