Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

« Ας κρατήσουν οι χοροί…»!! Ρηνούλα, μπράβο σου και εύγε!!!


« Ας κρατήσουν οι χοροί…»!!
 Ρηνούλα, μπράβο σου και εύγε!!!

Του καλού και αχώριστου φίλου μου Νίκου Κουτρούπη απ’ την Ανεμώτια (που μας συνδέει κοινή πορεία 55 σχεδόν χρόνων  απ’ τα μαθητικά θρανία στη Μυτιλήνη και απ’ τα εργαστήρια και σχεδιαστήρια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη συνέχεια που σπουδάσαμε), σύζυγος, η Ειρήνη (Ρηνούλα), είναι χρόνια τώρα η Πρόεδρος των Ανεμωτισίων της Αθήνας. Η Ρηνούλα ως Πρόεδρος είδε ότι  η δημιουργία χορευτικού του τμήματος, θα μπορούσε να δώσει άλλη διάσταση στο Σύλλογό τους. Πράγματι το στόχευσε, τον δημιούργησε και πέτυχε. Πέραν από δημιουργός, η κ. Πρόεδρος αποτελεί  και τη «ψυχή» του χορευτικού. Κατάφερε δε με πολύ προσπάθεια και ατέλειωτη δουλειά να κάνει ώστε, η δράση του χορευτικού αυτού να ξεπερνά πιά τα στενά όρια του Συλλόγου. Έτσι τούτο τιμά το Σύλλογο του, αλλά και το νησί μας ολόκληρο. Τούτο δε, αφού η δραστηριότητα του δεν περιορίζεται μόνο στη Αθήνα και στο νησί μας, αλλά επεκτείνεται και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου το καλούν και δίνει παραστάσεις! Ασχολούμενος με τα κοινά γνωρίζω καλά, τι πάει να πει, να κάνεις οργανωτική δουλειά τέτοιου είδους και μάλιστα τέτοιας βαρύτητας ( 70 χορευτές!!!, δάσκαλοι, μουσικοί, κ.λπ.). Ομολογώ ότι εκ του αποτελέσματος του έργου της, την θαυμάζω. Έργο που ξεκίνησε δειλά και με ένα περιορισμένο αριθμό συγχωριανών της αλλά και κάποιων ακόμη από τα γύρω χωριά μας. Σήμερα, όπως με έκπληξη άκουσα να μου λέει ο φίλος μου ο Νίκος προχθές, διαθέτει 70 χορευτές. Τούτο είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας, της υπομονής, της επιμονής και του όλου ζήλου της Προέδρου του Συλλόγου. Και βέβαια πέραν του ποσοτικού μέρους, αυτό που είναι εξαιρετικό, είναι το ποιοτικό μέρος της μεγάλης αυτής και θαυμαστής προσπάθειας.
Τούτα που γράφω τα είδα και απήλαυσα για μια ακόμη φορά, μαζί με εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες άλλους,  στο Άλσος Νέας Σμύρνης προχθές Τετάρτη 6 τ.μ., που συμμετέχοντας ο Σύλλογος Ανεμωτισίων στα πλαίσια των Ιωνικών Γιορτών 2014, του Δήμου Ν. Σμύρνης, έδωσε την παρουσία του με το χορευτικό του.
« Ας κρατήσουν οι χοροί …», λεγόταν το πρόγραμμά του. 
Οι χοροί που με τα σωστά βήματα, πατήματα, τσακίσματα και λικνίσματα, με χάρη, με μπρίο,  αλλά και λεβεντιά όπου χρειάζεται, «εκτελούν» οι χορευτές, κάλυπταν μια μεγάλη  γκάμα των Δημοτικών μας χορών. Απ’ τα Θρακιώτικα, στα Ικαριώτικα, απ’ τα της Πόλης και της Σμύρνης ως τα της Λέσβου και της Σάμου, κ.α. Γενικά όλα αυτά, αποπνέουν την αψιά αλμύρα του Αιγαίου μας, τη γλύκα των μυρωδιών των λουλουδιών μας και  φυτών μας, του βασιλικού, της  ματζουράνας, του κλήματος, της πορτοκαλιάς, αλλά ακόμη και την νοσταλγία των χαμένων αλλά ποτέ ξεχασμένων πατρίδων. Και βέβαια πέραν όλων αυτών, εκείνο που σου προκαλεί ευχαρίστηση στο μάτι είναι και το εμφανισιακό μέρος του συνόλου του χορού, με τις  καλοκαμωμένες τοπικές παραδοσιακές στολές (αυστηρές, δωρικές και λιτές των ανδρών, ποδήρεις, πολύχρωμες, καλοραμμένες και στιλάτες των γυναικών) ανάλογα τον τόπο προέλευσης του κάθε χορού που χορευόταν, σε συνδυασμό ασφαλώς προς την χορευτική παρουσία και χάρη, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών που οι εξαίσιες μουσικές νότες της εξαιρετικής ορχήστρας του βιρτουόζου μουσικού  Βαγγέλη Σαραντίδη και το καλλικέλαδο τραγούδι της νεαρής Μαριάνθης Λιουδάκη, ακοής απόλαυση, στην κυριολεξία τους απογείωναν.

Για το κατόρθωμά σου αυτό Ρηνούλα, σου γράφω από καρδιάς « Μπράβο σου και εύγε σου». Και παροτρύνοντας σε, χρησιμοποιώ το βαρβαριστί λεγόμενο «keep on going». Προσφέρεις υπηρεσίες…
Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη και μάλιστα μεγάλη, να μην αναφερόμουνα στο δάσκαλο, στον απ’ το Μόλυβο νομίζω, Γρηγόρη Γρηγορίου. Μπράβο και σε σένα δάσκαλε. Δεν είναι δα και εύκολο να «περάσεις» όλα τα μυστικά των χορών του τόπου μας ( και δεν είναι δα και λίγοι!!!) σε 70 χορευτές. Ξέρεις να διδάσκεις, δηλ. τιμάς το ρόλο που έχεις αναλάβει, ως δάσκαλος της τέχνης της Τερψιχόρης.
Άφησα τελευταία το να αναφερθώ στους χορευτές μας, που είναι από πολλά μέρη του νησιού μας. Σ’ όλα αυτά τα παιδιά, που δίνουν τον εαυτό τους επί σκηνής και μας κάνουν να τους καμαρώνουμε!!! Μπράβο και σας, όλους. Τιμάτε τους εαυτούς σας, το δάσκαλό σας, τη δημιουργό του χορευτικού σας κ. Κουτρούπη, το Σύλλογο Ανεμωτισίων, βέβαια το νησί μας και γενικά όλους εμάς που μπορούμε να λέμε ότι είμαστε συμπατριώτες σας, απ’ τη Λέσβο μας, το πιο όμορφο και ποιητικό νησί του κόσμου.

Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) ..… 3.10.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: