Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Στον Υπουργό Υγείας το θέμα «ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ» στην Άντισσα Λέσβου.



Μία ημέρα προ της προκήρυξης των εκλογών, πρωτοκόλλησα στον τότε Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή την πιό κάτω επιστολή εν αναφορά προς το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ στην γενέρειρά μου Άντισσα Λέσβου. Βεβαίιως τούτη παραμένει ως παρακαταθήκη για τον Υπουργό Υγείας τον μετά τις κάλπες της 20.9.2015 και ασφαλώς θα την ενεργοποιήσουμε ώστε να προσπαθήσουμε να δοθεί λύση σ' ένα τόσο νευραλγικής, μεγίστης κοινωνικής σημασίας θέμα για όλη τη Δυτική Λέσβο σήμερα.

<<……..…………………………………………..………    ..……Αξιότιμο

Δρ Παναγ. Χ. Ιορδάνης( Ph. D.) …..…………………… Υπουργό Υγείας

  Πρόεδρος του Συνδέσμου για…….………………… κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

    την Ανάπτυξη της  Λέσβου……………………….........  Αριστοτέλους 17

    « ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ »………………………... ΑΘΗΝΑ

 - π. Διευθύνων Σύμβουλος της

    Ελληνική Βιομηχανίας Όπλων ………………Κοιν :  1) Δήμο  Λέσβου.….

 - Αγησιλάου 9   - Ηλιούπολη 163 46.…….……2) Δημοτική Κοινότητα Αντίσσης

Τηλ.- Fax 210 9737053 κιν. 6977503461…………  3) ΜΜΕ

…………………………………………………….……..Αθήνα, .19 Αυγούστου 2015

 ΘΕΜΑ : Το «ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ» στην Άντισσα Λέσβου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,  

Στην γενέτειρά μου Άντισσα Λέσβου, υπάρχει από ετών ολοκληρωμένο το καλαίσθητο κτίριο του, στο πλέον κατάλληλο για το σκοπό της ιδρύσεως του χώρο της κοινότητας.
Πρωτοχτίστηκε, περί το 1990. Ουδέποτε όμως ολοκληρώθηκε και πολύ περισσότερο λειτούργησε  κατά τους ιδρυτικούς του σκοπούς. Αποτέλεσμα, ο χρόνος  άφησε έντονα  σημάδια εγκατάλειψης και ερήμωσης.
Περί  το 2000, ανασχεδιάστηκε και ανακαινίσθηκε για να γίνει ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ με προϋπολογισμό ~1.300.000 Ευρώ και χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο.
Κατά τους ειδικούς, για το αρχικό χτίσιμο του δαπανήθηκαν ποσά,  τουλάχιστον 700.000 Ευρώ. Συνολικά, μαζί με τον εξοπλισμό (ξενοδοχειακή υποδομή -κρεβάτια, κομοδίνα, κ.λπ.-είχαν έρθει περί το 2008) το έργο αυτό στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο ~2.500.000 Ευρώ. Ποσό, ατυχώς που αν τελικά  η μονάδα αυτή δεν λειτουργήσει ως Γηροκομείο, αναπόφευκτα θα γίνει «φτερό στον άνεμο» και θα χαθεί, όπως δυστυχώς τόσων άλλων έργων, της αφροσύνης της γενιάς μου, ανά τη χώρα.
Κατά πληροφόρηση από αρμοδίους, στην προ του 2010 εποχή, η λειτουργία της μονάδος αυτής απαιτούσε ~600.000 Ευρώ/έτος, για περίθαλψη 35 περίπου γερόντων. Τούτο ποτέ δεν διασφαλίστηκε και γι’ αυτό ουδέποτε επιχειρήθηκε να τεθεί αυτή σε λειτουργία, παρ’ όλο ότι, όπως προαναφέρθηκε, είχε παραληφθεί ακόμη και ο απαιτούμενος  ξενοδοχειακός  εξοπλισμός.
Με δεδομένο την εξ 25 % εσωτερική υποτίμηση την κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση, το κόστος λειτουργίας σήμερα, δεν θα ξεπερνούσε τις 500.000 Ευρώ/έτος.
Στις διακοπές μου προσφάτως, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το κτίριο. Εντυπωσιάστηκα ομολογώ, από το μέγεθος και την όλη διαρρύθμιση του. Μέτρησα, στον πάνω όροφο δεκαέξι αίθουσες με το δικό τους λουτρό, κ.λπ. η κάθε μια, κατάλληλες για υποδοχή  γερόντων. Στο ισόγειο επίσης υπάρχουν τέτοιες αίθουσες ως και άλλες κοινόχρηστου σκοπού.
 Όμως η γενική εικόνα που αντίκρισα, έκανε η καρδιά μου να δεθεί κόμπος, με την εμφανή έναρξη της παλαίωσης των πάντων. Παλαίωση σοβάδων, μπογιών, ψευδοροφών, κάγκελων, μαρμάρων  κιτρινίσμένων κ.α.. Κρεβάτια κ.άλ. στοιβαγμένα άχρηστα σε αίθουσες. Κάποια τζάμια σπασμένα. Γενικά δηλαδή, πράγματα στενάχωρα.
Τέλος, η έναρξη αποκόλλησης σοβάδων και στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου (κολώνες και μετώπη) δείχνουν άμεσα στον επισκέπτη, ότι το κτίριο αρχίζει να υφίσταται τα επίχειρα του χρόνου και της αχρησίας. .
Γράφω τα παρόντα με σκοπό να ξεκινήσει προσπάθεια σωτηρίας και αξιοποίησης του.
Έχοντας μελετήσει το θέμα, καταθέτω την πρόταση μου, ώστε τούτο να  λειτουργήσει και να προσφέρει, κατά τους σκοπούς της ίδρυσή του. Αυτή, είναι η ακόλουθη.
Το μέγιστο των δαπανών λειτουργίας του, θα μπορούσε να προέλθει από τα αντισταθμιστικά οφέλη Ανεμογεννητριών  που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Αντίσσης
Συγκεκριμένα είναι οι των  Αιολικών Πάρκων στις θέσεις Σκαμιούδα, Ακρόχειρας εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 10.000 kW. Εκ των ακαθαρίστων εσόδων  τους, τα 1,7 % διατίθενται ως αντισταθμιστικά οφέλη, βάσει νόμου (Ν. 3468/2006  και Ν. 3851/2010) στην κοινότητα Αντίσσης  (αφού αυτά είναι εγκατεστημένα στην ευρύτερη περιοχή της). Σε απόλυτους αριθμούς το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα ~140.000 Ευρώ/έτος.
Προτείνω, τούτο να «εκχωρηθεί» στο φορέα εκείνο που θα λειτουργήσει το Γηροκομείο. Αυτό ως έργο « κοινωνικής υποστήριξης», ευρίσκεται  εν αρμονία προς τα υπό του νόμου σχετικώς προβλεπόμενα.
 Η πρότασή αυτή, έχει ήδη ομόφωνα υιοθετηθεί από τους Αντισσαίους της Αθήνας στην τελευταία προ μηνών Γ.Σ. τους.
 Ομοίως, 1% εκ των ακαθαρίστων εσόδων των πάρκων αυτών διατίθεται στους κατοίκους του χωριού. Διεπίστωσα ότι Αντισσαίοι με τους οποίους συζήτησα σχετικά, εκχωρούν το σ΄αυτούς αναλογούν ποσό, προκειμένου να λειτουργήσει το Γηροκομείο.
Σε απόλυτους αριθμούς, τούτο ανέρχεται στα ~80.000 Ευρώ/έτος. Πιστεύω ότι το ίδιο θα μπορούσε να γίνει κι απ’τα γύρω χωριά (~30.000 Ευρώ/έτος).
Τέλος οι τρόφιμοί του, παραχωρούντες τη σύνταξή τους (ολικά ~ 100.000 Ευρώ) θα συμβάλλουν στη λειτουργία του Ιδρύματος.
Με την προηγηθείσα ανάλυση φαίνεται ότι  συγκεντρώνονται αθροιστικά ~350.000 Ευρώ/έτος.
Πέραν αυτών, έχω «εισπράξει» πως, εύποροι Αντισσαίοι και άλλοι, μόνιμοι κάτοικοι ή του εξωτερικού, επιθυμούν  να συνεισφέρουν στη λειτουργία του ευαγούς αυτού κοινωνικού καταστήματος.
Μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το ποσό του ~ 1.000.000 Ευρώ που έχει συγκεντρωθεί (και ως τώρα δεν έχουν αποδοθεί στην κοινότητα Αντίσσης) από της εφαρμογής του σχετικού νόμου, θα μπορούσε να αποτελέσει το «μαξιλάρι» στήριξης της προσπάθειας.
Πιστεύω ότι η πρόταση μου αυτή  εάν υιοθετηθεί και τεθεί σε εφαρμογή, θα αποφευχθεί το καλαίσθητο  κτίριο που έχει δημιουργηθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να καταντήσει εκ δευτέρου άχρηστο και ασφαλώς λόγω των οικονομικών της χώρας, «ες αεί» πιά ερειπιώνας.
Τούτο, θα καταμαρτυρεί την έλλειψη όχι σοφίας αλλά ακόμη απλής λογικής, εκθέτοντας μας ανεπανόρθωτα στα μάτια των επιγενομένων.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκτιμώ πως το Υπουργείο, ο Δήμος  Λέσβου και όποιος άλλος αρμόδιος φορέας απαιτείται  συνεργαζόμενοι, θα δώσουν τη κατάλληλη λύση μέσω της πρέπουσας νομικής μορφής λ.χ. αυτή του Ιδρύματος, με ανεξάρτητη διοίκηση ή ότι άλλο προκριθεί από τους νομικούς και τους παράγοντες της Διοίκησης ώστε μετά τόσα χρόνια από της ολοκληρώσεως του να αρχίσει τούτο να λειτουργεί ως Γηροκομείο (αφού χρήση του για άλλο σκοπό δεν επιτρέπεται).
Έτσι, αξιοποιούμενη η επί χρόνια τώρα  νεκρά αυτή επένδυση κατά τα προαναφερθέντα, θα δώσει τη δυνατότητα αφ’ενός  μεν και κατά κύριο λόγο να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες σε γέροντες της περιοχής του Ορδύμνου που δυστυχώς όσο ποτέ άλλοτε, τόσο  χρειάζονται  ένα Γηροκομείο (εκ δημογραφικών λόγων ως και της γηράνσεως του πληθυσμού της Δυτ. Λέσβου),  αφ’ ετέρου δε να σωθεί το όμορφο κτίριο και να μη καταντήσει λόγω αχρησίας και έλλειψης φροντίδας για πάντα ένα άχρηστο ερείπιο.

Με τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια: