Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Former Yougoslavia Republic Of Macedonia (FYROM), με αφορμή το «ολίσθημα» του Υπουργού Γ.Μουζάλα για την ονομασία Μακεδονία .



Former Yougoslavia Republic Of Macedonia (FYROM), με αφορμή το «ολίσθημα» του Υπουργού Γ.Μουζάλα  για την ονομασία Μακεδονία .

Δεκαετία του 90 όταν οι τρανοί της Γης απεφάσισαν να διαλύσουν την άλλοτε κραταιά Γιουγκοσλαβία του στρατάρχη Τίτο. Την πολυεθνική αυτή κρατική οντότητα  που μαζί που είχε δημιουργήσει στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν με άλλους ηγέτες είχαν σχηματίσει την ομάδα των αδεσμεύτων, που έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή όταν ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενώσεως είχε χωρίσει τον κόσμο στα δύο. Αυτό το ρόλο της και τα όποια επιτεύγματα των αδεσμεύτων δεν τα είχαν «χωνέψει» οι κρατούντες τις τύχες του κόσμου. Έτσι μετά το θάνατο του Τίτο διέλυσαν το δημιούργημά του εις τα εξ ων συνετέθει.   
Μέχρι τότε για μας την Ελλάδα δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αφού μεταξύ των διαφόρων ομόσπονδων δημοκρατιών  της Γιουγκοσλαβίας, δηλ. Κραοατία, Σερβία, Σλοβενία κ.άλ., υπήρχε και η με το όνομα Μακεδονία. Τούτο δε έγινε έτσι όταν ο Τίτο μετονόμασε την ως τότε περιοχή με το όνομα Βαρντάσκα σε Μακεδονία. Λένε ότι κάτω από την πίεση των Αμερικανών, οι κυβερνώντες μας  δεν αντέδρασαν  αφού και τότε χώρα μας στην φάση της μετεμφυλιακής περιόδου, ήταν σε δεινή κατάσταση. Μέναμε μόνο στο να ονομάζουμε αυτή τη χώρα Σκόπια και αυτό ήταν όλο.
Έτσι υπήρξε η «εκκόλαψη» της ονομασίας και έμεινε επί χρόνια. Επί 40-50 χρόνια οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ουδέν έπραξαν και άφησαν το θέμα σε ύπνωση. Όμως οι της περιοχής αυτής κάτοικοι που επί δύο κοντά γενεές μεγάλωσαν ως Μακεδόνες, βρέθηκαν να φέρουν, ως μη όφειλε η Ιστορία να τους χαρίσει, με το ιστορικό αυτό όνομα. Βέβαια έξυπνα, το καλλιέργησαν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο υπ’ αυτών. Η σχετική προπαγάνδα των «¨Μακεδόνων»¨είχε προπύργιό της τον Καναδά, όπου με επαγγελματικό τρόπο είχαν καταφέρει να κερδίζουν ολίγον κατά ολίγον το όνομα αυτό σε διεθνές επίπεδο. Εμείς οι ¨Ελληνες κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Και ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε όταν επήλθε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90. Τότε η δημιουργηθείσα κρατική πιά οντότητα ( με δικές δυνάμεις ασφαλείας (στρατό κ.λπ) , δικό της νόμισμα και δική της εξωτερική πολιτική) δεν είχε καμμία δυσκολία να καπηλευθεί το μεγάλο αυτό όνομα και συνταγματικά να αυτοονομαστεί Μακεδονία. Η διεθνής κοινότητα στην αρχή του αυτοπροσδιορισμού των Λαών, σιγά –σιγά άρχισε να αναγνωρίζει τα Σκόπια, με το συνταγματικό της όνομα.
Κι εμείς, αντιδράσαμε επί Ανδρέα Παπανδρέου με εμπάργκο κ.λπ., αφού είχε προηγηθεί η από τον Κωνστ. Μητσοτάκη η αποφράδα πρόβλεψη «σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το θέμα»!!!. Βέβαια τα χρόνια πέρασαν και τώρα 25 ολόκληρα χρόνια η υπόθεση της ονομασίας να «σέρνεται» και ο διαπραγματευτής Νίμιτς να έρχεται πιά αραιά και που στα Βαλκάνια για να βρεί τάχα λύση στο όνομα της FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Αυτό που ο Ανδ.Παπανδρέου κατάφερε να κερδίσει σπ’ το σχεδόν χαμένο από χέρι παιγχνίδι και να θέσει το θέμα σε διεθνή διαμεσολάβηση. Είκοσι τόσα χρόνια και τα ταξίδια του μεσολαβητή Νίμιτς στείρα!! Και πώς να μην είναι στείρα όταν οι της FYROM αφού σε  διμερές επίπεδο έχουν αναγνωριστεί από το 90 % και πάνω από τη διεθνή κοινότητα ως Μακεδονία – στη λογική της ρήσης «μακάριοι οι κρατούντες» -  γιατί να υποχωρήσουν;;  ¨Οσον αφορά εμάς τον «πάντα αφελή και πάντα προδομένο λαό», τον Ελληνικό, να περιμένουμε πιά τι;;; Βέβαια για μας ισχύει η Εθνική Γραμμή που προέκυψε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε την δεκαετία του ’90, ότι δεν δεχόμαστε ονομασία που να περιέχει έστω και τη ρίζα της λέξεως Μακεδονίας  μέσα, ή διπλή ονομασία. Έτσι απερρίφθει η ονομασία Σλαβομακεδονία που είχε γίνει πρόταση επί εποχής προεδρίας Γκλιγκόρωφ και βέβαια απερίφθησαν άλλες  διπλές ονομασίες ως Νέα Μακεδονία, η Βόρειος Μακεδονία, κ.λπ..
Επειδή δεν είμαι διπλωμάτης, ούτε πολιτικός και μάλιστα πολιτικός με εδραίες γνώσεις επί του θέματος, είμαι όμως ένας πολίτης που προσπαθώ να αντιμετωπίζω τα πράγματα σε βάσεις ορθού λόγου,  η ερώτηση είναι υπάρχει λύση υπέρ των Ελληνικών θέσεων;; Αν ναι, με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις;;
Αν δεν υπάρξει λύση και μάλιστα ρηξικέλευθη στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων  πολύ φοβούμαι ότι ο Λαός μας  μόνο πικρίες και εθνικές ταπεινώσεις επ’ αυτού θα έχει εις το διηνεκές.

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης …….16.03. 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: