Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Άρθρο μου στο "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ" Λέσβου αρ.φύλ. 18346 σελ.4. "Τιμή στον αναμορφωτή της Άντισσας Γιάννης Βασ. Φωτιάδη"

 

Τιμή στον αναμορφωτή της Άντισσας

Γιάννης Βασ. Φωτιάδη.

του  Δρ. Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

Την Κυριακή 22 Αυγούστου, το πρωί, έλαβε χώρα στην Άντισσα η τελετή  ονοματοδοσίας της κεντρικής οδού αυτής (απ’την είσοδο του χωριού -στο ηρώον-ως την κεντρική πλατεία)   σε «Οδό, Γιάννη Βασ. Φωτιάδη». Τούτος,  προ αιώνος περίπου, ήταν ο Κοινοτάρχη της  Άντισσας και μετέπειτα Βουλευτής Λέσβου. Στην αρχή έγινε τρισάγιο στη μνήμη του  στο χώρο  μπροστά στην κοινότητα,  όπου βρίσκεται η προτομή του, χοροστατούντων των: Πρωτοσυγκέλου Μηθύμνης Νικοδήμου και  Πρεσβυτέρου Αντίσσης Λεωνίδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση της ονοματοδοσίας στο χώρο όπου είχε τοποθετηθεί η τελευταία πινακίδα, στην είσοδο της κεντρικής πλατείας που φέρει την  ένδειξη «ΟΔΟΣ, ΓΙΑΝΝΗ Β.ΦΩΤΙΑΔΗ, ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ».  

Τίμησαν με την παρουσία τους  και ομίλησαν με λόγους άκρως τιμητικούς για το μεγάλο αυτό άντρα της Άντισσας, μπροστά σ’όλους τους Αντισσαίους, οι : Αντιπρόεδρος της Βουλής, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος Δυτ.Λέσβου, πρόεδροι Συλλόγων και ο γράφων το παρόν.  Συγκίνηση προκάλεσε η χαιρετιστήριος-ευχαριστήριος ομιλία που έστειλε η εγγονή του τιμηθέντος, κόρη του μοναχογιού του Βασίλη, Ευτυχία Φωτιάδη.

Σταχυολογώ τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ομιλίας του καθενός.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ.Κυριάκος Καραμιχαήλ αρχικά καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια,  αναφέρθηκε στη σχετική απόφαση του π.Δήμου Ερεσού-Αντίσσης του 2010, που δεν είχε υλοποιηθεί  μεταξύ 2010 -2019 απ’το Δήμο Λέσβου και προσέθεσε ότι σε συνεννόηση  με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ.Ταξ.Βέρρο, σήμερα υλοποιείται, αφού προϋπήρξαν οι σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του Τ.Σ. της κοινότητας  και του Δ.Σ. του Δήμου.

Μεταξύ άλλων τόνισε :

<<Συγκινούμαι και συγκλονίζομαι αναλογιζόμενος ότι έλαχε η   τιμή σε  μένα να κάθομαι στην  ίδια καρέκλα  που καθόταν   πριν από ένα περίπου αιώνα αυτός   ο  γίγαντας της τοπικής   αυτοδιοίκησης που με τους    οραματισμούς του, την δύναμη    της θέλησης του, τις γνώσεις    του και τις δυνατότητες του   μέσα στα 12 χρόνια της προεδρίας του κατόρθωσε να  μεταμορφώσει το άσημο  τριτοκοσμικό Τουρκοχώρι Τελώνια  του 19ου αιώνα, στη σύγχρονη    Ευρωπαϊκή κωμόπολη    Άντισσα του 20ου αιώνα. >>

Ο χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Βουλής κ.Χαράλαμπου Αθανασίου που ακολούθησε, προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκδήλωση  και απέδωσε τη μεγίστη δυνατή  τιμή  στον αείμνηστο Γ.Φωτιάδη, λέγοντας:

<< Καλησπέρα σε όλους,

Πανοσιολογιώτατε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτη μας, Αιδεσιμώτατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε της Κοινότητος, κύριε Τάκη Ιορδάνη, με συγχωρείτε που κάνω ειδική αναφορά σε ένα πρόσωπο, γιατί είναι από τους πρωτεργάτες και της κίνησης αυτής να τιμηθεί ένα  διακεκριμένο πρόσωπο της κοινωνίας σας, αλλά κυρίως για τον αγώνα που έδωσε για έργα που γίνονται, αναφερόμενος και στην μεγάλη αρτηριακή οδό Καλλονής - Σιγρίου για την οποία συνέχεια συνεργαζόμαστε.

Κυρίες και κύριοι, εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κύριε Πρόεδρε και για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην σεμνή τελετή αυτή να τιμήσετε ένα πρόσωπο το οποίο έχει προσφέρει τόσα πολλά, και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο καταναλωτικές και ως εκ τούτου απρόσωπες που το άτομο χάνει την προσωπικότητά του μέσα σε μια τέτοια κοινωνία. Έρχονται, όμως, άνθρωποι όπως ο Γιάννης Φωτιάδης να θυμίζουνε ότι αυτό που μένει είναι τα πρόσωπα τα οποία χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες αυτά που βοηθάνε, τον τόπο τους, την κοινωνία, τους συνανθρώπους τους, την ίδια τους την πατρίδα. Έτσι, λοιπόν, αυτή η εκδήλωση σήμερα, είναι μία εκδήλωση τιμής στον τιμώμενο, αλλά έχει μία πολυσήμαντη σημασία, γιατί  ο νεκρός που έχει προσφέρει, δεν το έχει τόσο ανάγκη ο ίδιος  να του δώσουν το όνομά του κάπου, αλλά για να συμβολίζει αυτό που υπήρξε και να παραδειγματίζει τις επόμενες γενιές. Έτσι, λοιπόν, οφείλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Κοινότητος, το Δήμο μας, όλους τους συντελεστές που είχαν την αυτήν την πρωτοβουλία να μείνει ανεξίτηλο το όνομα του Γιάννη Φωτιάδη στην πατρίδα, στον τόπο μας εδώ και να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τους συνεχιστές.>>

 Απ’την ομιλία της Ευτυχίας Φωτιάδη, που διάβασε η βασική διοργανώτρια της εκδήλωσης κ. Βάγια Καρίνου-Παπαπορφυρίου,  ένα χαρακτηριστικό της τμήμα, αναφέρει:  

<<Η αλήθεια είναι πως δε γνώρισα τον παππού μου, παρά μόνο μέσα από αφηγήσεις των γονιών και συγγενών μου.  Ήταν ένας άνθρωπος που τον ενδιέφερε μόνο το κοινό καλό του τόπου του, δίχως να σκοπεύει σε κάποιο προσωπικό όφελος και που πολλές φορές έβαζε την Άντισσα πάνω και από την οικογένειά του.  Ήταν έντιμος, ιδεαλιστής, δραστήριος, λιγομίλητος, αλλά ουσιώδης.

Αρκετές νύχτες ξυπνούσε ο πατέρας μου και τον έβλεπε να γράφει επιστολές προς υψηλόβαθμα πρόσωπα, ζητώντας προνόμια για τον τόπο του.  Τον ρωτούσε αν θα κοιμηθεί και απαντούσε πως "Ακόμα είναι νωρίς γι'αυτόν".  Θυμάμαι επίσης, πως το παράπονο του πατέρα μου ήταν πως ο παππούς μου δε συνετέλεσε για την εύρεση καλύτερης εργασίας για τον ίδιο του τον υιό και του έλεγε πως βοηθάει μόνο τους αναξιοπαθούντες.  Τον προέτρεπε μάλιστα, να στηρίζεται στον εαυτό του και μόνο.  Επίσης, όταν η αδερφή του, ζητούσε μια καλύτερη οικονομική ευμάρεια, της απαντούσε πως "Εμείς έχουμε και δε χρειαζόμαστε περισσότερα">>.

Στο μήνυμα της, η νονά του Βασίλη, γιού του τιμωμένου, κ.Νίκη Παπανδρέου, ομιλώντας για τον κουμπάρο της, τον ακατάβλητα Αντισσαιολάτρη  Γ.Φωτιάδη,  αναπολώντας ευτυχισμένες εικόνες  οικογενειακών στιγμών, καταλήγει : <<‘Ενας Άρχοντας Παλαιάς κοπής. Σε αισθήματα και παρουσία!>>

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ» Αντίσσης κ.Θεολ.Καραμιχάλης σε αποστροφή του λόγου του αναφέρει :<<Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κάτω από αυτά τα τεράστια Πλατάνια της Άντισσας,  όπου τιμούμε ένα μεγάλο πρόγονο μας. Αυτόν που με τη συμμετοχή του στα κοινά και όλους αυτούς τους αγώνες που έδωσε, έκανε όλους εμάς τους νέους, αλλά και τους προηγούμενους μας να απολαμβάνουμε, να χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε για τον τόπο μας.  Το τιμώμενο πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Ιωάννη Φωτιάδη. Αυτόν που η προτομή του δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας.>>

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αντισσαίων της Αθήνας «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» κ.Βαϊα Κατσαμάτσα μεταξύ άλλων ανέφερε.

<<Ο Σύλλογος μας  δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 50, τότε που και ο τιμώμενός μας μετά τη λήξη της βουλευτικής του  θητείας  και την αποτυχία του να επανεκλεγεί, είχε αφήσει το χωριό μας και εγκαταστάθηκε κι εκείνος στην Αθήνα για πάντα. Ήταν τότε  που  μόλις είχε τελειώσει ο αδερφοκτόνος  εμφύλιος και τα πολιτικά πάθη ήταν οξυμένα. Παρ’ όλο ότι πολλοί πολιτικοί του φίλοι, τον παρακινούσαν να τον γράψουν μέλος του Συλλόγου, εκείνος αρνήθηκε σθεναρά. Όπως έλεγε ο ίδιος δεν ήθελε  με την παρουσία του να πολιτικοποιηθεί ο Σύλλογος στα πρώτα βήματα της ζωής του και να έχει τούτος αρνητικές συνέπειες για το μελλοντική του πορεία.>>  

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ.Ταξιάρχης Βέρρος σκιαγραφώντας τον άνθρωπο Φωτιάδη και το «ανυπέρβλητο έργο του», σε μιά χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, είπε:

<<Για να μπορέσω να κάνω αυτόν τον χαιρετισμό στον αείμνηστο Γιάννη Φωτιάδη, είχα την πολύτιμη βοήθεια του φίλου μου και συγχωριανού σας Τάκη Ιορδάνη αλλά προσέτρεξα και σε άλλες  γραπτές και προφορικές πηγές . Ομολογώ ότι θαύμασα τον άνδρα αυτόν, το ηθικό του μέγεθος και το ανυπέρβλητο έργο που άφησε στην Άντισσα την γενέτειρά του. Έργο που δικαιολογημένα κάνουν να τον αποκαλούμε  Αναμορφωτή της.

Έτσι, κατάλαβα γιατί εσείς οι Αντισσαίοι  130χρόνια από τη γέννησή του και 52 από το θάνατό του τον θυμόσαστε και του αποδίδετε τιμές όπως η σημερινή.

Είσαστε άξιοι ενός τέτοιου «αρχηγού»>>.  

Και στο τέλος λέγοντας ότι ο Φωτιάδης έκανε πολλά για την Άντισσα «ας πούμε τι κάνουμε εμείς τώρα γι’αυτή», ανέφερε : Το προϋπολογισμού 1.900.000 Ευρώ  έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου Λιώτας-Λαψάρνων, την παιδική χαρά, πάρκιν (διαγράμμιση, φωτισμό), την επισκευή του κοινοτικού κτιρίου, της  κεντρικής πλατείας, το ηλεκτροφωτισμό με λάμπες λέντ και βέβαια το γήπεδο μπάσκετ.  

Ο γράφων το παρόν, που μίλησε γενικά για τον αείμνηστο μέντορά και σύμβολό του. Τόνισε δε το:

<<Ο αείμνηστος Γιάννης Φωτιάδης, υπήρξε από την στόφα εκείνη των παλαιών πολιτικών που ενώ μπήκε στην πολιτική πλούσιος, έφυγε απ’ αυτήν πένης. Κατά πως κυριολεκτικά λέει ο θυμόσοφος λαός μας «πέθανε στη ψάθα», όπως ακριβώς το ίνδαλμά του και αρχηγός του, ο Νικόλαος Πλαστήρας.>>

Τέλος,  η τελετή ολοκληρώθηκε  με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κ.Κωνσταντίνου Μουτζούρη ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας που ήταν σκεπασμένη με την  Ελληνική σημαία. Το χαιρετισμό του άρχισε ως ακολουθεί :

«Κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής και Υπουργέ , κύριε Πρόεδρε νιώθω δέος να ομιλώ, μετά τον μελίρρυτο δόκτορα Ιορδάνη. Πραγματικά, ήτανε καταλυτική η ομιλία του και πραγματικά δεν ξέρω πώς να τον συμπληρώσω. Και αφού αποτίσω τιμή στον Γιάννη Φωτιάδη και τον δέοντα σεβασμό, θέλω να πω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην Άντισσα με όλα τα σημαντικά έργα της Λέσβου, να περιστρέφονται γύρω από την Άντισσα. Μετά τον δρόμο της Καλλονής - Σιγρίου, που προχωράει ταχέως τώρα τελευταία, μετά το λιμάνι του Σιγρίου, που ολοκληρώνεται οσονούπω και το αλιευτικό καταφύγιο το Σιγρίου που θα ολοκληρωθεί και αυτό συντόμως, νιώθω ότι δεν μπορώ να τελειώσω την θητεία μου, όποτε τελειώσει, αν δεν ολοκληρώσουμε το έργο του Γηροκομείου Αντίσσης.»

Κλείνω την σταχυολόγηση αυτή, με τη σχετική ευχή που έκανε ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος περαίνων το λόγο του.

«Μακάρι κάθε ένας που ασχολείται με τα κοινά σε θέσεις θεσμικές, να έχει την καταξίωση που έτυχε και συνεχίζει να τυχαίνει ο αείμνηστος Γιάννης  Φωτιάδης .

Ας είναι αιώνια η μνήμη  του.»                       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: